پاسخ به:مطالب علمی - پزشکی
جمعه 9 اردیبهشت 1390 6:12 PM
پژوهشگران اروپایی می گویند نتایج تحیقات گسترده آنان نشان می دهد کسانی که دارای تحصیلات بالاتری هستند، قابلیت بهتری در مقابله با تغییرات مغزی مرتبط با زوال عقلی دارند. آنان مغز ۸۷۲ فرد پیر را پیش از مرگ، بررسی کردند. شرکت کنندگان در این بررسی، قبل از مرگ، پرسشنامه هایی را در مورد تحصیلات خود پرکرده بودند.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ، دانشمندان وضع سلامت این افراد و مشکلات ذهنی و میزان درک و دریافت های مغزی و ذهنی آنها را با سطح تحصیلاتشان مقایسه کردند و دریافتند همه چیز به توسعه و رشد رشته های عصبی قبل از سن بیست و پنج سالگی بستگی دارد.
این محققان می گویند افزایش میزان تحصیلات افراد در سنین جوانی، ابتلای افراد را به بیماری آلزایمر هفت تا ده سال به تاخیر می اندازد و افرادی که تحصیلات عالیه ندارند، دو برابر از آنهایی که به درجات بالای علمی و تحصیلی رسیده اند، در خطر ابتلای به این بیماری مهلک قرار می گیرند.
بر اساس یافته های این مطالعات، دریافت آموزش های بالاتر و بهتر، مغز را قادر می سازد تا تاثیرات اختلال ها از جمله زوال عقل را جبران کند. به عبارتی، در حالیکه تغییرات فیزیکی مشابهی در تمام مغزها رخ می دهد، به نظر می رسد آموزش بیشتر، عوارض اختلال های مغزی را به تاخیر می اندازد.
این مطالعات نتیجه می گیرند: هر یک سال آموزش، با ۱۱ درصد کاهش در خطر مبتلا شدن به بیماری های زوال عقل مرتبط است.
با این حال پژوهشگران درصدد یافتن پاسخ این سوال هستند که «آیا نفس تحصیلات بالاتر، به خودی خود یا عوامل مرتبط با آن – مانند روش زندگی بهتر و یا وضعیت مالی مناسبتر در پی افزایش سطح تحصیلات– مغز را در مقابل زوال عقلی محافظت می کند.
با بالا رفتن سن و پیر شدن سلول های مغزی، ترشح ماده شیمیایی سروتونین در مغز کاهش می یابد، بدین ترتیب ارتباط بین سلولی و انتقال اطلاعات در این قسمت از بدن دچار مشکل می شود.
این مشکل بیشتر از همه در بخش حافظه و خاطرات خود را نشان می دهد. خاطره ها ترکیبی هستند از یادآوری دیده ها و شنیده ها و احساسات که براى یاداوری آن ها مغز نیاز به برقراری یک ارتباط پیچیده سلولی بین همه بخش ها دارد.
به همین علت با بالا رفتن سن و کم شدن ترشح سروتونین در مغز، خاطره ها کمرنگ یا فراموش می شوند.
سکته مغزی نیز یکی دیگر از دلایل ابتلای افراد به زوال عقل محسوب می شود.
آلزایمر نیز با از دست دادن حافظه کوتاه مدت، فراموش کردن آدرس ها و اسم ها آغاز می شود و کم کم تا آنجا پیش می رود که فرد حتی راه بازگشت به خانه را فراموش می کند.
بیماری آلزایمر متاسفانه درمانی ندارد اما می توان از پیشرفت آن جلوگیری کرد.
امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.