تغذیه نقش اساسی در ابتلای به سرطان دارد
شنبه 12 اسفند 1391 2:12 PM
به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، در این مطالعه با عنوان ˈکاربرد ژنومیک تغذیه در پیشگیری و درمان سرطانˈ که در نخستین همایش سرطان و پیشگیری ارایه شد، به استعداد افراد در ابتلا به سرطان توجه شده است.
این مطالعه نوشته ˈفریبا کوهدانیˈ دانشیار گروه تغذیه سلولی مولکولی دانشگاه علوم پزشکی تهران در این مطالعه آمده است: استعداد ابتلا به سرطان در تمام افرادی که در معرض عوامل سوء محیطی واقع می شوند یکسان نیست و توانایی ژنتیکی افراد می تواند در استعداد ابتلا به بیماری پس از مواجهه با عوامل خطر مختلف ازجمله تغذیه موثر باشد.
این مطالعه نتیجه گیری می کند که، خطر بیماری بر اساس شرایط ژنتیکی محیطی و سایر عوامل فردی تعیین می شود و در بین عوامل محیطی تغذیه از نقش خاصی برخوردار است؛ بنابراین مراحل پیشگیری و درمان بیماری بر اساس شرایط ژنتیکی فرد ارایه شود.
در مطالعه ˈالگوهای غذایی و پیشگیری از سرطانˈ نوشته ˈسیدمسعود کیمیاگرˈ استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز آمده است: یک سوم از مرگ و میرهای ناشی از سرطان ها به رژیم غذایی مربوط می شود اما تعیین رابطه دقیق بین تغذیه و سرطان به دلیل تعداد عوامل موجود بسیار دشوار است.
مواد گیاهی متعددی خاصیت ضدسرطانی دارند که در میوه ها و سبزی ها به فراوانی یافت می شود مانند کرستین در سیب، پیاز و چای، لیوپن و لوتئین در گوجه فرنگی و هندوانه، ایزوتیوسیانات های موجود در خانواده کلم، ترکیبات گوگرددار موجود در سیر و پیاز و فیتو استرول های موجود در میوه و سبزی می تواند، از سرطان پیشگیری کند.
بنابراین یک الگوی غذایی مبتنی بر میوه و سبزی، غلات سبوس دار، لبنیات کم چربی و اجتناب از افزودنی های تا حد ممکن می تواند در پیشگیری از سرطان نقش کلیدی داشته باشد.
مطالعه ˈارتباط روش های طبخ غذا و افزودنی های شیمیایی با سرطانˈ نوشته ˈفرزاد شیدفرˈ استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز بر ارتباط میان روش های طبخ غذا با ابتلا به بیماری سرطان اشاره دارد.
در این مطالعه آمده است: دربین عادات رژیمی چربی های رژیمی اهمیت قابل توجهی را به عنوان یک عامل خطر در سبب شناسی بیشتر سرطان ها به خصوص سرطان پستان و کولون دارد.
کباب کردن روی زغال نیز از روش های نامناسب طبخ غذا است زیرا چربی های گوشت روی زغال ریخته شده و ایجاد (PAH) می کنند که خطر سرطان زایی دارد.
پختن در اجاق و ماهی تابه و آب پزکردن چنین اثراتی ندارند.
این مطالعه نتیجه گیری می کند که بهترین روش کباب کردن باید طوری باشد که منبع حرارتی در بالای غذا و از فاصله ای باشد که باعث سوختن و سیاه شدن غذا نشود.
این مطالعه می افزاید: برخی از افزودنی های غذایی نیز با خطر بروز سرطان همراه هستند بنابراین با استفاده بیشتر از غذاهایی که بدون افزودنی هستند و با رعایت اصول صحیح طبخ می شوند، و استفاده کمتر از غذاهایی که دارای افزودنی های مجاز در مقادیر استاندار هستند می توان گام های ارزنده ای در پیشگیری از سرطان برداشت.
ˈبررسی اثر مهاری عصاره پوست انار سیاه بر تکثیر رده سلولی سرطانˈ نیز عنوان مطالعه دیگری است که محققان مرکز تحقیقات فیزیولوژی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و گروه تحقیق و توسعه شرکت دانش پژوهان حکیم اصفهان آن را انجام داده است.
در این مطالعه آمده است: عصاره پوست انار دارای اثر کشندگی وابسته به غلظت بر رده سلولی ملانومای بدخیم است؛ این عصاره دارای اثرات سمی بر روی سلول های سرطانی ملانوما است.
از این رو با مدت زمان های متفاوت درمان و مدل های حیوانی و پس از آن مطالعات کارآزمایی بالینی ضروری است.
نخستین همایش سرطان و پیشگیری دیروز ( شنبه ) به همت موسسه تحقیقات، درمان و آموزش سرطان و با همکاری وزارت بهداشت و مرکز مدیریت بیماری ها این وزارتخانهبا حضور جمعی از اساتید و متخصصان حوزه تشخیص و درمان سرطان در مرکز همایش های بین المللی صداوسیما آغاز به کار کرد.
این همایش امروز با ارایه نتایج و دستاوردهای موجود در زمینه بیماری سرطان به کار خود پایان می دهد.
نور