پاسخ به:اطلاعات جامع و مفید درباره آبزیان
دوشنبه 22 فروردین 1390 6:08 PM
ارزيابي نتايج حاصل از پرورش ميگو
________________________________________
پرورش میگوی ارگانیك:
از سال ۱۹۷۶ م، صنعت پرورش میگو به صورت فوق العاده ای گسترش یافته است.میزان تولید میگوی پرورشی در حال حاضردر حدود یك میلیون تن است كه این میزان یك سوم از كل مقدار میگوی است كه در جهان عرضه و تامین می شود. توسعه و گسترش این صنعت ضمن ایجاد درآمد ،باعث افزایش خطرات زیست محیطی منفی نظیر آلودگی ها و دورنمای تغییرات تنوع گونه ای شده است.
در اغلب سیستمهای فعلی پرورش میگو ، غذای میگوی پرورشی به عنوان نهاده اصلی بوده كه بخشی از آن برای افزایش وزن میگو( توده زنده)و بخش دیگری از آن به ناچار وارد استخر و به شكل ذرات آلی معلق ویا محلول درآب نظیر نیتروژن و فسفر باقی می ماند. در نتیجه، افزودن غذای اضافی ، فضولات جانوران در حال پرورش و برخی از ترشحات از اندامهای میگو ( كلیه و آبششها ) این مواد شكل گرفته و باعث آلودگی می شوند. علاوه بر آنها، باقی مانده های دارویی و شیمیایی مورد استفاده در پیشگیری و درمان بیماریها ی میگو از عوامل دیگر آلودگی محسوب شده و باعث مخاطرات زیست محیطی و انسانی می شوند.
با توجه به افزایش تعداد مصرف كنندگان میگو، به نظر می رسدروش فعلی پرورش میگو نگران كننده و انتقاد آمیز باشد فلذا مصرف كنندگان میگو تمایل به پرداخت قیمت بالاتری برای توانمند كردن پرورش دهندگان جهت مقابله با كاهش درآمدهای اقتصادی ، مخطرات انسانی و زیست محیطی می باشند.
چنین تفكراتی باعث ظهور و هدایت آبزی پروری ارگانیك كه اهداف آن مخاطب قرار دادن محیط زیست، سلامت غذا، بهداشت و دیگر مسائل و مشكلاتی است كه روش پرورش میگوی فعلی با آن مواجهه است شد.
به عنوان یك دیدگاه و یا تصور نسبتا" جدید، استانداردهای آبزی پروری ارگانیك توسعه و در حال گسترش است تا بتواند ضمن پاسخگویی به نیاز مصرف كنندگان موارد حفاظت محیطی این بخش از آبزی پروری را كه شتابان در حال توسه است جوابگو باشد.
در سیستمهای فعلی پرورش میگو با توجه به مصرف بیش از اندازه سموم و كودهای شیمیایی ،این شاخه تولیدی تحت عنوان آبزی پروری ارگانیك جهت حمایت های محیطی و انسانی ظهور و متولد شد.
استاندارد های آبزی پروری ارگانیك برای اولین بار توسط موئسسه Naturland association مجری بین المللی كشاورزی ارگانیك و با راهنمایی دیگر موسسات برای جایگزینی با سیستم پرورش میگوی مرسوم فعلی فراهم گردیدو فدراسیون بین المللی حركت به سوی كشاورزی ارگانیك(IFOAM) كه سازمان های مختلف را در زیر چتر خود دارد اقدام به تهیه پیش نویس استانداردهای آبزی پروری ارگانیك نمود كه در سراسر دنیا كاربری دارد.
سازمان خوار وبار كشاورزی ، بهداشت جهانی و كمسیون بین المللی غذایی كدكس استانداردهای برچسب گذاری ، بازرسی، راهنمای گواهی نامه ها، ذخایر زنده اهلی، محصولات ارگانیك كشاورزی، فرآوری و فرآورده های ارگانیك را نهایی و تكمیل نموده ، اما استانداردهای ارگانیك برای تولید آبزی پروری هنوز تكمیل و نهایی نشده و در فرم پیش نویس باقی مانده است.
در حال حاضر بخش ارگانیك در جهان به سرعت در حال ترقی و پیشرفت بوده و در تبدیل مزارع كشاورزی به تولید ارگانیك جهش قابل ملاحظه ای داشته است و دراین اثنا در بخش آبزی پروری نیز پیشرفت های خوبی حاصل شده است.
اصول اساسی و پایه ای در تولید آبزیان ارگانیك در واقع به حداقل رساندن اثرات زیست محیطی منفی تا حد امكان ، حفظ اكوسیستم آبزیان و توسعه پایدار می باشد.
در حال حاضر از اصطلاح و شرایط تولید ارگانیك تعریفی ضعیف ارائه شده و توسط افراد مختلف نیز برداشتهای متفاوتی از آن می شود.
یكی از دیدگاهایی كه دراین مقاله آورده شده ، آن است كه تولید ارگانیك ، تولیدی است كه تمامی جنبه های تولید اعم از منشاء ذخایر، نوع غذای مورد استفاده، كود، انتخاب محل تولید، طراحی واحد تولید و نگهداری ،تراكم ذخیره سازی، مصرف انرژی ، عمل آوری و فرآوری محصول را در بر می گیرد.
برخی ازاصول اساسی آبزی پروری ارگانیك شامل موارد ذیل می باشد.
• عدم دستكاری و تغییر ژنتیكی موجودات ( مولدین و لارو) و غذای آنها
• محدودیت شدید در تراكم ذخیره سازی
• عدم استفاده از كودهای معدنی
• محدودیت مصرف انرژی
• اولویت در بهره گیری داروهای طبیعی و عدم استفاده از مواد شیمیایی و دارویی برای پیشگیری و درمان
• مانیتورینگ شدید اثرات محیطی ، حفاظت اكوسیستمهای محاطی و جوامع گیاهی طبیعی
• فرآوری ارگانیك
تولید ارگانیك در واقع نائل شدن به كشاورزی پایدار واقعی و مدافع حقیقی بسیاری از مزایای اجتماعی، اقتصادی و محیطی می باشد.مطالعات زیادی در رابطه با مقایسه بین تولید ارگانیك و غیر ارگانیك در بخش كشاورزی و آبزی پروری صورت گرفته ولی منتشر نشده است.
مقاله حاضر نتایج مطالعه ای است كه طی یك سال با نظم خاص میدانی در رابطه با تغییرروش پرورش میگو به شیوه ارگانیك همراه با آزمونهای صحیح اكولوژیكی، اقتصادی و موارد پرورشی به انجام رسیده است كه برای اطلاع خوانندگان آورده می شود.
مزرعه و محل مورد مطالعه:
محل و مزرعه مورد مطالعه در شهر لیان یونگانگ در استان جیانگ سو چین در كنار دریای زرد، فیلد Xuwei salt و در بخشی از یك مزرعه تجاری ۱۰ هكتاری انجام شده است.
در این مطالعه ۴ استخر كه مساحت هر كدام ۳۳.هكتار ، دو استخر از آن برای پرورش میگو به شیوه ارگانیك و دو استخر دیگر نیز برای تولید به شیوه غیر ارگانیك( مرسوم فعلی) در نظر گرفته شد.
در مركز استخرهای انتخابی یك هواده ۱۵۰۰ واتی برای جلوگیری از لایه بندی آب و افزایش غلظت میزان اكسیژن( در حد كم) نصب گردید.
سیستم پرورش:
دو سیستم یا رورش پرورش میگو ، روش مرسوم ودیگری روش پرورش میگوی ارگانیك در نظر گرفته شد.
در روش ارگانیك از استاندارد های آبزی پروری ارگانیك، موسسه( Naturland) و پیش نویس استانداردهای IFOAM بهره گیری شد.
نوع بچه میگوی مورد استفاده در هر دو نوع سیستم ،گونه P. chinensis یا میگوی شرقی ( بومی چین ) بوده كه از مركز تكثیر موئسسه دریایی در استان شانگ دونگ تهیه و خریداری شده بود. تراكم ذخیره سازی در استخرهای هر دو روش به تعداد ۱۶ قطعه در هر مترمربع و بچه میگوها را قبل از معرفی به استخرهای پرورشی به خوبی آداپته نموده و طول كل بچه میگو ها به اندازه ۸۴/+_ ۱۶/ سانتی متربوده اند.
با همكاری پرورش دهندگان عملیات مدیریتی خاص برای هر یك از سیستمهای پرورشی تعریف شد
در سیستم پرورش ارگانیك و غیر ارگانیك میزان حجم آب ورودی، نیتروژن و فسفر به یك اندازه و در طول دوره پرورش مباحث مربوط به بیماری و اختلالات فیزیكی و ... توسط مجریان پروژه ، مشاوران وباهمكاری پرورش دهندگان ثبت و بررسی و توصیه های كارشناسی برای موارد كنترلی به طور جدا برای هر سیستم پرورش ارائه می شد.
یك ماه قبل از آغاز به كارآزمایش، استخرهای انتخابی هر دو سیستم با استفاده از كود مرغی جهت تولید غذای طبیعی كود دهی شدندو پس از معرفی بچه میگو، كار كودهی را با كود مرغی با توجه به مشاهدات رنگ آب و رویت شفافیت با استفاده از سشی دیسك ادامه داده به طوری كه شفافیت آب همواره در حدود ۳۰ تا۴۰ سانتی متر حفظ می شد.
غذای مورد استفاده در سیستم غیر ارگانیك از نوع كارخانه ای ( كارخانه سولان لین چینی) و درروش ارگانیك غذای طبیعی( كلام ، آرتمیای وحشی و سویای ارگانیك ) و تعداد دفعات غذادهی در اوایل دوره پرورش دوبار در روز و به طور تدریجی با توجه به رشد میگوها به تعداد ۵ وعده در روز افزایش یافت.
در هر ده روز یك بار، كار نمونه برداری به منظور ارزیابی از میزان رشد میگوها به تعداد ۲۰ قطعه نمونه از هر استخر صورت می گرفت.
میزان تعویض آب و افزایش آب استخرها بر اساس نیاز واقعی آنها به منظور حفظ و بهبود كیفی آب و همچنین جبران میزان آب تبخیر شده و نشت شده از استخرها صورت گرفته و به طور نرمال ماهی یك بار و بر اساس مرحله و سیكل رشد میگوها برنامه ریزی می شده است.
قبل از ماه ژوئن و در روزهای آفتابی از هواده دو بار در شبانه روز یكی در ساعت ۷تا ۸ صبح و دیگری در ساعت ۲تا ۳ بعد از ظهر استفاده می شده و در طی ماههای جولای و اگوست سه بار در روز ( ۵تا۶ صبح، ۲تا۳ بعد از ظهرو ۹تا ۱۰ شب) و در روزهای بارانی و ابری تمام وقت از هواده بهره گیری می شد.
منبع:پایگاه اطلاع رسانی شیلات ایران
امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.