فرهنگ دفاع مقدس
جمعه 27 اسفند 1389 2:58 PM
دفاع مقدس
حسن ابراهيمى
مقام معظم رهبري حضرت آيت الله العظمي خامنه اي از انقلاب اسلامي و دفاع مقدس به عنوان گنجينه هاي تمام نشدني نام بردند. اين امر لازم است مورد توجه قرار گيرد. به خصوص در بحث دفاع مقدس كه خود سند پر افتخاري در گنجينه انقلاب مي باشد و چنانچه يك نگاه عميق به روند گذشته تا حال بيندازيم مي توان اين گونه برداشت كرد كه تنها محتوا و درون مايه اي كه توانست فرهنگ انقلاب كه فرهنگ ناب شيعه در عصر حاضر است را تا كنون پيش برد و در آينده نيز در پيشبرد آن موثر واقع شود، دفاع مقدس فرزندان انقلاب است.
لزوم توجه به گنجينه دفاع مقدس از آن بعد اهميت مي يابد كه در تداوم فرهنگ انقلاب اسلامي ناب محمدي شايد تنها عامل فرهنگي پيشبرد اهداف و آرمان هاي آن بوده و در مدت هشت سال با بازتوليد فرهنگ ناب شيعي در كشاكش جهاد اصغر، در دوران بنيان گذار جمهوري اسلامي و نيز در ادامه علي رغم كارشكني هاي فراوان در طي بيش از بيست سال زعامت امام خامنه اي در دوره هاي مختلف و به علاوه انحرافات فكري برخي سياسيون در اين بيست سال، با دلسوزي ياران و يادگاران دفاع مقدس و جوانان و نوجوانان دلسوخته و شيفته فرهنگ ناب دفاع مقدس و شهادت، اين بازتوليد فرهنگي اگرچه با كش و قوس و فراز و نشيب هاي فراوان روبه رو بوده و هست اما پيگيري و انجام مي شود كه البته با احساس خطري كه در دل ياران و يادگاران اين فرهنگ نمود پيدا كرده، خوشبختانه در سال هاي اخير عزم ها براي ماندگار كردن هرچه بيشتر اين فرهنگ راسخ تر شده است و نمود عيني آن را در توليد آثار فاخر در حوزه ادبيات داستاني، توليد كتب مرجع، برگزاري يادواره ها، توليد آثار سينمايي در حوزه مستند و داستاني و فعاليت هاي هنري و فرهنگي ديگر مي توان ديد.
البته يك جاي تأسف هم وجود دارد كه كمي دير به اين اقدامات توجه جدي شد و در طي رسيدن به اين مرحله از بازتوليد فرهنگي، قسمتي از اين فرهنگ كه در دل هاي دريايي جانبازان و يادگاراني بود كه اكنون به خيل ياران شهيدشان پيوسته اند همراه آنان به ديار ابدي رفت كه شايد هر لحظه از آن نهفته ها مي توانست هزاران جوان و نوجوان را متحول سازد. علاوه بر آن، بخشي از اين فرهنگ هم در اثر برخي لغزش ها كه از سوي ياران ديروز رخ داده يا دچار تحريف شده و يا در زندان نفس آنان محبوس شده است كه بسي مايه تأسف دارد.
آنچه در اين زمينه بايد توجه داشت، عدم رضايت حتي به زيادهاست. يعني در يك نگاه حداكثري و ايده آل بايد زيادها در اين خصوص را هم كم تصور كرد. با توجه به عقب ماندگي اي كه در رابطه با باز توليد و نشر اين فرهنگ و تعميق دادن آن در سطح نسل ها وجود دارد، هم و غم و هزينه كردها بايد به اين سمت سوق داده شود تا گذشت زمان غبار فراموشي و كهنگي را بر اين فرهنگ ننشاند.
براي نيل به اين مهم لازم است در ابعاد مختلف فرهنگي و هنري اقداماتي صورت پذيرد كه اهم اين اقدامات را مي توان چنين برشمرد:
1- توليد آثار سينمايي: آثار سينمايي و تلويزيوني چه در حوزه مستند و چه در ساير حوزه ها و سوق دادن گونه هاي سينمايي چون سينماي ديني، سينماي داستاني و ... به حوزه دفاع مقدس و بهره گيري از آثار مكتوبي كه در حوزه دفاع مقدس تهيه شده براي توليد فيلم نامه مناسب جهت اين منظور. البته به دور از شعارزدگي و سطحي نگري كه در حال حاضر در برخي مجموعه هاي تلويزيوني مشاهده مي شود.
2- توليد آثار سمعي و بصري: توليداتي همچون نماهنگ ها، سرودها، نواهنگ ها، نمايشگاه هاي عكس و پوستر، استفاده از فناوري بلوتوث و ايجاد پايگاه هاي مرجع اينترنتي با كيفيت خدمات دهي مناسب براي نشر اين آثار.
3- توليد آثار مكتوب: با توجه به آن كه تاريخ سازي در هر تمدن متوجه بخشي از آن است كه به رشته تحرير درآمده و بخشي كه تاريخ شفاهي نام دارد، عموماً دچار تحريف شده و قابل اعتنا نيست و ماندگاري يك مسئله منوط به مكتوب شدن و مستند شدن آن است، بايد هم و غم زيادي را در مكتوب كردن لحظه لحظه هاي دفاع مقدس داشت. چرا كه هر لحظه كه از آن تاريخ مي گذرد امكان فراموشي يا فقدان صاحب خاطرات بيشتر شده و بخشي از واقعيت هاي تاريخ ايران، اسلام و شيعه به آيندگان منتقل نمي شود كه خود خطري عظيم است. توليد اين آثار بايد در قالب هاي مختلف اعم از كتب مرجع و كتب داستاني و ... باشد.
4- يادواره ها و محفل هاي خاطره: برگزاري يادواره شهدا و به ويژه توزيع بسته هاي فرهنگي -محصولاتي كه در بندهاي ديگر اشاره به آن رفته - از بهترين نوع فعاليت هاي عمومي و فرهنگ ساز در زمينه ترويج فرهنگ دفاع مقدس و بالابردن روحيه معنوي جامعه است كه البته در اين مقوله هم بايد از ابزارها و فناوري هاي جديد بهره برد.
5-توليدات هنري: از آنجا كه هنر روح يك تمدن كه فرهنگ است را شاداب نگه مي دارد و به ماندگاري آن كمك مي كند و به فرموده حضرت روح الله(ره) روح تعهد را در انسان مي دمد، توليد آثار هنري با گرايش دفاع مقدس لازم و ضروري است.
6-سفرهاي راهيان نور: اصلي ترين حركت فرهنگ ساز و همت آفرين در بازتوليد فرهنگي و ترويج ارزش ها و بالابردن روحيه معنوي و نيز اعتلاي فرهنگ ناب شيعي و اسلامي و تداوم حركت انبياء(ص)، ائمه(ع) و ولايت فقيه اردوهاي راهيان نور است. اين مسئله مورد اعتراف قاطبه آشنايان با اين فرهنگ مي باشد كه راهيان نور را درك كرده اند. سفر به سرزمين هايي كه از حضور بهترين مردمان زمان شرف يافته و با قيمت خون آنان كربلايي در طول كربلاي سال 61 هجري آفريده، بيشترين اثر و زمينه سازي را براي ترويج فرهنگ دفاع مقدس دارد.
آنچه ارائه شد، تنها نگرشي خلاصه و كلي در رابطه با فرهنگ دفاع مقدس بود كه لازم است در زمينه هاي مختلف كه بدان اشاره رفت و يا از قلم افتاد، كم و كيف و نحوه عمل را هم مورد توجه قرار داد تا در راستاي مهيا ساختن زمينه ظهور منجي عالم و به دور از تحريف و انحراف از نگرش ناب شيعي و در مسير ترسيم شده از سوي نائب عام امام عصر(عج) حركت تداوم و قوام داشته باشد. ان شاء الله.
با تشکر