آینههای شلجمی3
جمعه 25 بهمن 1387 2:40 PM
این پرتوها بنابر کانونهای بازتاب ، در صفحه شکل باقی میمانند و زاویه بازتاب هر پرتو مساوی زاویه خروجی است. منحنی نشان داده شده ، که مقطع آینه سهموی با صفحه شکل است، سهمی نامیده میشود. سطح آینه سهمیوار دوار نامیده میشود، زیرا با دوران سهمی شکل مقابل حول پرتو فرودی که از کانون اصلی
F
می گذرد بوجود میآید. این پرتوی فرودی که از کانون اصلی میگذرد و در موقع بازتاب از آن عبور میکند، محور دوران سهمیوار نامیده میشود.
کاربرد آینههای شلجمی (سهموی)
دیدیم که تمام نوری که در راستای موازی محور بر آینه سهموی فرد می آِید چنان بازتابیده میشود که از کانون اصلی میگذرد. چون نور میتواند در هر راستای معین در هر یک از دو جهت حرکت کند. با قرار دادن یک چشمه نوری کوچک و قوی در کانون اصلی آینه سهموی میتوان جای پرتوهای فرودی و بازتابی را باهم عوض کرد. پس نتیجه میشود هر نوری که از کانون اصلی شروع شود، پس از بازتاب موازی با محور آینه حرکت خواهد کرد.
نورافکنها و برخی فلاشها بر این اساس ساخته شدهاند. همچنین لامپ جلو ماشین همینطور عمل میکند، یعنی لامپ در کانون آینه شلجمی قرار داده میشود و سپس پرتوهای خروجی موازی باهم از آن خارج میشوند. تمام نوری که از چشمه با سطح سهموی برخورد میکنند در مسیرهای موازی به طرف خارج حرکت میکنند و باریکه پر شدتی تشکیل میدهد که تا فاصلههای زیاد در فضا نفوذ میکند.