پاسخ به:پرسش و پاسخ در قلمرو ادیان
یک شنبه 24 بهمن 1389 9:05 PM
پرسش :
گفتار امام زمانعليه السلام درباره شيعيان چيست؟
پاسخ :
مجموعه كلمات گهربار امام زمانعليه السلام گر چه بسيار اندك است ولي ميتوان آنها را به سه بخش تقسيم كرد: بخش نخست: فرمايشات است كه فرمودهاند، بخش دوم: توقيعات و نامههاي آن حضرت كه به دست خط و مهر ايشان، براي ياران و نزديكان صادر شده است و بالاخره سومين قسمت: ادعيهاي است كه از ايشان نقل شده است.
درباره اينكه در گفتار امام زمانعليه السلام شيعه چگونه معرفي شده، بايد گفت پس از مراجعه بسيار به منابع مختلف به اين نتيجه رسيديم كه آن حضرت به طور صريح به اين مسأله اشارهاي نفرمودهاند بلكه در ضمن برخي از توقيعات اشاره به صفات شيعه كرده كه در اين جا به صورت اختصار به برخي از اين فرمايشات اشارهاي ميكنيم:
اسحاق بن يعقوب ميگويد: از محمد بن عمري درخواست نمودم نامهاي را كه در آن مسائل مشكل خود را نوشته بودم، خدمت مولايم صاحب الزمانعليه السلام برساند، پس از مدتي توقيعي به خط آن حضرت صدور يافت كه قسمتي از آن، چنين است:
"...اما رويدادهاي تازه كه در جامعه رخ ميدهد در حل و فصل آنها به راويان احاديث ما رجوع كنيد كه ايشان حجتهاي من هستند بر شما و من حجت خدايم بر آنها... براي تعجيل فرج بسيار دعا كنيد كه فرج شما در آن است"(1).
همچنين آن حضرت در توقيعي مفصل به عثمان بن سعيد و پسرش محمد بن عثمان نوشت:
"شيعيان ما بايد پيروي هوي و هوس را ترك كرده و روي اصول اعتقادي و مذهبي خود استوار باشند و از چيزي كه از ايشان مستور است، بحث و تفتيش نكنند، كه به گناه ميافتند، و آنچه را كه خدا پوشانده است، پرده برندارند كه پشيمان ميشوند، و بدانند كه حق با ما و در ما است، اين ادعا را كسي غير از ما نميكند، مگر آنكه دروغگو و افتراگر باشد"(2).
و بالاخره ايشان در توقيع شريفشان به شيخ مفيد درباره شيعيان ميفرمايند:
"... ما اگر چه هماكنون مكاني دور از جايگاه ستمگران گزيدهايم كه خداوند صلاح ما و شيعيان باايمانمان را تا زماني كه حكومت دنيا به دست تبهكاران ميباشد در اين به ما ارائه فرموده است، با اين حال بر اخبار و احوال شما آگاهيم و هيچ چيز از اوضاع شما بر ما پوشيده نيست و از خواري و مذلّتي كه دچارش شدهايد و از آن زمان كه بسياري از شما به برخي كارهاي ناشايست ميل كردند كه پيشينيان صالح شما از آن دوري ميجستند و عهد و ميثاق گرفته شده خدايي را چنان پشت سر انداخته كه گويا به آن آگاه نيستند باخبريم. ما در رسيدگي و سرپرستي شما كوتاهي و اهمال نكرده و ياد شما را از خاطر نبردهايم و اگر جز اين بود دشواريها و مصيبتها بر شما فرود ميآمد و دشمنان، شما را ريشه كن ميكردند. پس تقواي خدا پيشه كنيد و ما را ياري دهيد تا از فتنهاي كه به شما روي آورده، شما را نجات بخشيم...
... بنابراين هر يك از شما بايد كاري كند كه وي را به محبت و دوستي ما نزديك كند كند و از آنچه كه خوشايند ما نبوده و باعث كراهت و خشم ماست، دوري گزيند، زيرا امر ما ناگهان فرا ميرسد، در هنگامي كه توبه و بازگشت براي او سودي ندارد و پشيماني از گناه، از كيفر ما نجاتش نميبخشد و خداوند راه رشد و هدايت را به شما نشان دهد و به رحمت خود وسايل توفيق را به آساني برايتان فراهم فرمايد"(3).
منابعي ديگر براي مطالعه بيشتر:
1- چهل حديث انتظار، محمود شريفي.
2- سخنان حضرت مهديعليه السلام، عمران علي زاده.
3- پيامهاي امام زمانعليه السلام، محمدمهدي تاج لنگرودي.
4- تقوي در گفتار امام زمانعليه السلام، سيدحسين حسيني.
5- پيام هايي از قائمعليه السلام، ناصر پاك پرور.
پي نوشت:
1- مجلسي، بحار الانوار، ج 53، ص 180.
2- اكمال الدين، ص 511.
3- انصاري، عبدالرحمن، در انتظار خورشيد ولايت، مؤسسه انصار المهدي، 1374، قمن به نقل از تاريخ غيبت كبري، سيدمحمد صدر، ترجمه حسن افتخارزاده، ص 173-176.
مدیر تالار مهدویت
مدیر تالار فلسفه و کلام
id l4i: hoosianp_rasekhoon
mail yahoo: hoosianp@yahoo.com
ان الوصول الی الله سفر لا یدرک الی بامتطاء الیل
رسیدن به لقاء پروردگار میسور نیست مگر با درک نشاهه شب