دندان عقل، کشیدن یا نکشیدن
سه شنبه 10 آذر 1388 12:19 PM
دندان عقل، كشيدن يا نكشيدن؟
دندان عقل آخرين دنداني است كه معمولا بين 18 تا 25 سالگي درمي آيد. در بعضي از افراد اين دندان تشكيل نمي شود و در بسياري ديگر به دليل كمبود فضا در محل مناسب نمي رويد.
بسياري از افراد اين دندان را عامل مشكلاتي همچون به هم ريختگي دندان ها بويژه در دوره جواني و درد فك با علت نامعلوم مي دانند.
سوال شايعي كه در ذهن بسياري از افراد وجود دارد، اين است كه آيا در هر صورت دندان عقل بايد كشيده شود يا نه؟ در جواب به اين سوال مي توان گفت اگر فضاي كافي براي رويش دندان عقل وجود داشته باشد و به طور كامل برويد، با دندان هاي مقابل تماس خوبي داشته باشد و موجب ايجاد مشكلاتي همچون گاز گرفتن گونه نشود، اين دندان نيز مي تواند مانند دندان هاي ديگر نقش موثري در جويدن غذا ايفا كند.
در مواردي كه فضاي كافي براي رويش آن وجود ندارد، ممكن است در فك نهفته باقي بماند يا به صورت ناكامل برويد. در صورت نهفتگي، ممكن است سبب آسيب به دندان هاي مجاور شود و در طولاني مدت كيست يا در موارد نادري تومور ايجاد كند.
بنابر اين پس از گذشتن از سن رويش اين دندان، بهتر است هر چه سريع تر با جراحي خارج شود. گاهي براثر رويش ناكامل اين دندان، مقداري از بافت لثه پشت آن باقي مي ماند و در اثر تجمع مواد غذايي و ميكروب ها و همچنين جويده شدن توسط دندان هاي مقابل، متورم و دردناك مي شود. در صورت ايجاد چنين مشكلي، براي تشخيص شدت آن و درمان مناسب، بايد به دندانپزشك مراجعه كرد.
علت اصلي به هم ريختگي دندان هاي پايين در 18 تا 30 سالگي، رشد ديررس فك پايين است و به علت هم زماني رويش دندان عقل با اين پديده، گاهي به اشتباه تصور مي شود دليل اصلي اين به هم ريختگي، دندان عقل است. اگر با تشخيص به موقع، دندان عقل قبل از ايجاد اين به هم ريختگي خارج شود، ممكن است تا حدي در كاهش آن موثر باشد ولي بعد از ايجاد آن، كشيدن دندان عقل باعث برطرف شدن آن نمي شود.
درد در ناحيه فك مي تواند دلايل مختلفي همچون پوسيدگي دنداني، بيماري حاد لثه، دردهاي عضلاني و عصبي و حتي عفونت سينوس هاي فكي داشته باشد و نسبت دادن همه اين دردها به دندان عقل كار اشتباهي است. براي درمان موثر هر دردي، بايد علت آن را با بررسي دقيق تشخيص داد.
دكتر مجيد حيدرپور