فرمانده جواني كه تمام فرماندهان را شگفتزده كرد
دوشنبه 11 بهمن 1389 3:45 PM
خبرگزاري فارس: شهيد حسن باقري فرمانده و خبرنگار جواني بود كه با انجام به تكليف و به فرمان رهبر كبير انقلاب اسلامي تمام فرماندهان را شگفتزده كرد.
به گزارش خبرنگار ايثار و شهادت باشگاه خبري فارس «توانا» شهيد حسن باقري (غلامحسين افشردي) در 25 اسفند 1334 مصادف با سالروز ميلاد اباعبداللهالحسين (ع) در تهران به دنيا آمد.
وي كه با پيروزي انقلاب اسلامي وارد فعاليتهاي مختلف فرهنگي و اجتماعي از جمله خبرنگاري شده بود، در سال 59 با شروع جنگ تحميلي راهي جبهههاي جنوب شد و در بدو ورود به اهواز «واحد اطلاعات عمليات رزمي» را براي دستيابي دقيق از موقعيت دشمن راهاندازي كرد كه اين آغازي براي راهاندازي اين واحد در ستاد عمليات جنوب شد.
شهيد باقري به عنوان فرمانده قرارگاههاي نصر و كربلا نقش بسياري در موفقيت رزمندگان اسلام در عملياتهاي فتحالمبين، رمضان، بيتالمقدس و آزادسازي خرمشهر داشت و آخرين مسئوليت اين سردار شجاع اسلام، قائممقامي فرمانده نيروي زميني سپاه بود.
سردار شهيد حسن باقري، هنگامي كه در منطقه فكه مشغول شناسايي منطقه و آمادهسازي عمليات والفجر مقدماتي بود، مورد اصابت گلوله خمپاره قرار گرفت و همراه با شهيد حميد بقايي به شهادت رسيد. وي در زمان شهادت 27 سال داشت.
*شگفتزدگي فرماندهان با ارائه اطلاعات جالب شهيد حسن باقري
سرلشگر سيديحيي رحيمصفوي مشاور عالي مقام معظم رهبري درخاطرهاي از شهيد «حسن باقري» ميگويد: آغاز جنگ كه بنيصدر ملعون و خائن به جبههها ميآمد، بنده، فرمانده عمليات خوزستان بودم. ما را به جلساتي كه راجع به جنگ بود راه نميدادند! من با شهيد بزرگوار حسن باقري با تلاش مقام معظم رهبري كه نماينده وقت حضرت امام (ره)بودند، وارد جلسه شديم.
وي ادامه ميدهد: وقتي نوبت صحبت كردن به ما رسيد، ابتدا قرار بود وضعيت دشمن گزارش شود و بعد وضعيت جبهه خودمان. به شهيد بزرگوار اشاره كردم و گفتم «شما اين مطلب را توضيح بدهيد»؛ مقام معظم رهبري در زمانهاي بعد از آن جلسه به من گفت كه «تا شما اشاره كردي كه حسن بلند شو، ديدم كه يك جوان لاغر اندام و كوچولو بلند شد، بدون اينكه سر و ريشي، محاسني داشته باشد (البته ته ريش كمي داشت)، دلم ناگهان ريخت. گفتم حالا بنيصدر و اينها نشستهاند، اين جوان چه ميخواهد بگويد، تا آمد پاي تابلو، آنتن را گرفت و شروع كرد وضعيت دشمن را منطقه به منطقه تشريح كرد كه دشمن اينجا چند تانك دارد، اينجا چه تيپ و لشكري مستقر است، آنجا خاكريز زدند، اينجا ميدان مين و آنجا سيم خاردار ايجاد كردهاند، هر چه زمان ميگذشت، قلبم روشنتر و چهرهام بازتر ميشد؛ مثل يك روحاني كه مثلاً وقتي پسرش ميخواهد به منبر برود نگران است كه آيا ميتواند از عهده اين منبر برآيد يا نه. من چنين حالي داشتم ولي هر چه بيشتر صحبت ميكرد من چهرهام بازتر ميشد.»
شهيد باقري در آن جلسه چنان گزارش دقيق، مصور و خوبي ارائه داد كه همه حضار حتي خود بني صدر به شگفت درآمد كه اين جوان اين اطلاعات جالب را از كجا آورده است.
* شهيد باقري هميشه به انجام تكليف اعتقاد داشت
سردار حسين همداني فرمانده سپاه محمد رسولالله (ص) تهران بزرگ اظهار ميدارد: شهيد حسن باقري به عنوان يك خبرنگار و عكاس در بدو ورود خود به مناطق عملياتي به سرعت آموزههاي جنگ را فرا گرفت و متعاقباً با سرعت بيشتري نيز به ديگر فرماندهان اين آموزشها را انتقال ميداد و يكي از آموزههايي كه شهيد باقري به ديگر فرماندههان ياد داد، بحثهاي مديريتي، نوع و چگونگي ارائه اطلاعات فرماندههاي ردههاي پايين به فرماندههاي رأس جنگ بود.
سردار همداني با اشاره به اين كه شهيد حسن باقري با وجود سن پايين و اندام نحيف از جاذبه مديريتي بالايي برخوردار بود، ميافزايد: شهيد حسن باقري آنچنان از اطلاعات جنگ آگاه بود كه برخي مواقع آدمي فكر ميكرد كه اين شهيد بزرگ داراي علم غيب است ولي تلاش و ممارست شهيد باقري در جمعآوري اطلاعات جنگ او را به يك فرد فوقالعاده مطلع رسانده بود.
سردار همداني به سخن شهيد حسن باقري كه گفته بود فتح خرمشهر باعث خوشحالي امام (ره) خواهد شد، اشاره كرده و ميگويد: براي آزادي خرمشهر دو طرح از ارتش و سپاه ارائه شد كه در نهايت طرح سپاه كه مبدع و متفكر آن شهيد حسن باقري بود مورد قبول واقع شد و در نهايت رزمندگان اسلام با اين طرح توانستند خرمشهر را آزاد كنند.
وي اظهار ميگويد: شهيد باقري به عنوان فرمانده قرارگاه نصر و جانشين قرارگاه كربلا به عنوان مغز متفكر دفاع مقدس شناخته ميشود و اين شهيد بزرگ هميشه در جهت كارهاي جديد و به خصوص فريب دشمن در جنگ جهت پيروزي رزمندگان اسلام گام برميداشت.
وي با اشاره به اينكه شهيد حسن باقري هميشه به انجام تكليف در جنگ اعتقاد داشت و اين فرهنگ را نيز بعد از خود بين جمع فرماندهان و رزمندگان ترويج داد، اظهار ميدارد: جوانان امروز جامعه بايد از اين شهيد بزرگ درسها بياموزند چرا كه جامعه امروزي از شهيد حسن باقريهاي زيادي برخوردار است.
* شهيد باقري بر سنگرش نوشته بود «صد در صد شناسايي، صد در صد موفقيت»
سردار سعيد قاسمي از فرماندهان دوران دفاع مقدس نيز درباره شهيد حسن باقري اظهار ميدارد: در دوران دفاع مقدس معروف است كه شهيد سردار حسن باقري فرهنگ برنامههاي اطلاعات و عمليات در جبههها را بنا كرده و باعث دگرگوني جنگهاي كلاسيك ارتشهاي جهان شده بود.
وي با اشاره به اينكه شخصاً با شهيد حسن باقري بعد از عمليات بيتالمقدس در قرارگاههاي مشترك سپاه و ارتش در سال 60 آشنا شده است، ميافزايد: اين شهيد بزرگوار در جلسات معروفي كه با سرداران جنگ بر پا ميشد تمام اين بزرگان را با تحليلها و اطلاعات كامل خود از بابت اشراف مناطق عملياتي متعجب ميكرد.
سردار قاسمي با بيان اينكه يكي از اصول جنگهاي مدرن و كلاسيك رعايت فاصله 3 كيلومتري نيروهاي خودي تا خط لبه مقابل نبرد دشمن است، بيان ميدارد: بسيجيان سرافراز وطن با كمترين آموزش ولي با طرح اطلاعاتي و عملياتي شهيد حسن باقري، نبردهايي كه در دنيا معروف به كماندويي بود را تا عمق 20 تا 30 كيلومتري مواضع دشمن انجام ميدادند.
وي موفقيتهاي رزمندگان اسلام در دوران دفاع مقدس را سرچشمه از تفكرات اطلاعات و عملياتي شهيد باقري دانست و گفت: با وجود اينكه در تمام جنگهاي مدرن شناخت جو، زمين، نيروهاي دشمن و اطلاعات رزمي بسيار مهم است ولي نوع پياده كردن اين جنگها در دفاع مقدس با طرحهاي شهيد باقري دگرگون شده بود و حالت بومي داشت.
وي به شعار معروف شهيد حسن باقري كه بر روي سنگر خود با اين عنوان "صد در صد شناسايي، صد در صد موفقيت " اشاره كرد و تصريح كرد: اين شهيد بزرگوار غير از تواضع خاصي كه داشت يكي از خصلتها و منشهايش در جبههها زبان و بيان ويژه او بود كه در روابطش بين رزمندگان، تأثير شگرفي ايجاد ميكرد.