بررسي بيماريهاي رايج در آكواريم
سه شنبه 5 بهمن 1389 9:37 AM
الف- بررسي بيماري سخت شدن شكم ماهي ماده ب- سفيد شدن تخمها: راههاي كنترل و جلوگيري از رشد قارچها عبارتند از :
اگر غذاهاي چرب در رژيم غذايي ماهي وجود داشته و ماهي چاق شده اشت بيماري در اثر بدي تغذيه بصورت حاد در مي آيد.
چربي اضافي كه در اعضاي داخلي بدن ماهي بخصوص در كبد جمع مي شود منجر به مختل شدن متابوليسم يا سوخت و ساز بدن ماهي مي گردد.
چربي همچنان در اطراف غدد تناسلي بخصوص تخمدان ها باعث اختلال در امر تخمريزي مي شود.
تنها درمان و يا پيشگيري از بروز اين بيماري اين است كه بايد حتی الامكان به ماهيها غذاهاي بدون چربي داده شود و در صورتيكه غذاي ماهيها را خودتان درست مي كنيد، بايد چربيهاي موجود در غذاها رابگيريد و در چنين وضعيتي بايد از انواع غذاهاي زنده براي ماهيها استفاده كنيد.
1- كمبود اسپرم
2- آب داراي املاح اضافي است اصطلاحاً سنگين است.
3- حمله قارچها به تخمها
1- كمبود اسپرم – علت كمبود اسپرم ضعيف بودن ماهي نر است. بايد ماهي نر از ماهي ماده حداقل يك هفته بصورت جداگانه نگهداري شود و در اين مدت با غذاهاي مقوي و متنوع تقويت شود و تا زمان آماده شدن كامل براي تخم ريزي تمام نكات بهداشتي رعايت شود و كنترل زنجيره هاي مراقبتهاي ويژه و شرايط لازم آكواريم بصورت ايده آل باشد. كه در آنصورت بايد ماهيهاي نر شاداب و سرحال باشند تا بتوانند در موقع تخم ريزي اسپرم كافي براي بارور ساختن تخمها رها سازند.
2- آب داراي املاح اضافي است و اصطلاحاً آب سنگين است- آب داراي املاح متعددي است كه مهمترين آنها نمكهاي كلسيم و منيزيم مي باشند. مقدار اين نمكها در هر آب و در هر منطقه كشورمان متفاوت است و اصطلاحاً مقدار املاح موجود در آب را سختي آب يا ميزان سنگيني آب يا DH آب مي گويند. اندازه درجه DH آب را با دستگاهي بنام سختي سنج اندازه گيري مي نمايند. ازطرفي هر گونه و هر نوع از ماهيها با شرايط خاصي مي توانند تخمريزي كنند و تخم هر كدام از آنها احتياج به درجه سختي آب معيني دارد.
حالا چنانچه درجه سختي آب متناسب با آن نوع تخم نباشد وجود املاح اضافي در آب باعث سفيد يا خراب شدن تخمها مي گردد.
آبي كه ميزان نمكهاي كلسيم و منيزم محلول آن زياد باشد آب سنگين است كه براي تخمها مناسب نيست. بهترين آب براي تخمها آب باران و آب برف است. زيرا داراي كمترين درجه سختي است. آب چشمه هايي كه از مناطق كوهستاني جاري مي شود، سبك و بسيار مناسب است. آب جوشيده كه املاح آن به ديواره ظرف چسبيده باشد داراي املاح كمتري است و براي تخمها مناسب است. بهترين روش و آسانترين راه سبك كردن آب از طريق استفاده از ماده شيميايي رزين است. آب پس از عبور از اين ماده شيميايي املاح اضافي خود را از دست مي دهد باعث سبك شدن آب خواهد شد. با داشتن دستگاه DH سنج آب مورد نياز هر خانواده ماهيها را تهيه و اندازه گيري نمائيد. و در نتيجه زمانيكه تخمها در آب با شرايط مناسب قرار بگيرند كه داراي درجه سختي اندازه نياز تخمها باشد. هيچگونه صدمه اي به تخمها وارد نمي شود. در غير اينصورت اگر درجه سختي آب تخمها مناسب نباشد تخمها خراب خواهد شد.
3- حمله قارچها به تخمها- چون تخمها در يك مكان ثابت و بدون حركت هستند. حمله قارچها به تخمها شروع مي شود، كه در ابتدا به تخمهاي سفيد و خراب شده حمله ور مي شوند. اين عمل كه حمله قارچها به تخمها خواهد بود، باعث سفيد شدن و خراب شدن بقيه تخمها خواهدشد. قارچها با صدمه وارد كردن به تخمها منجر به نابودي آنها مي شوند و روي تخمها يك غشاي ابري سفيد رنگ ظاهر مي شود كه اين غشاي سفيد رنگ همان قارچها هستند.
ب- درجه حرارت آب تخمها 27 تا 29 درجه سانتيگراد باشد.
ج- به تخمها داروي ضد قارچ اضافه كنيد. براي كنترل و جلوگيري از رشد قارچها بهترين دارو متيلن بلو بصورت حمام دائم است.
د- حدالامكان تخمهاي فاسد شده را از آكواريم خارج كنيد.
ج- بررسي تلفات لاروها و علل بيماري آب آوردگي كيسه زرده نوزادان
نوزاداني كه تازه از تخم در مي آيند، دراطراف كيسه زرده آنها مقدار غير طبيعي مايع جمع مي شود. رنگ نوازدان از بقيه روشنتر مي شود . نسبت به نوزادان سالم كمتر فعاليت دارند و از كمر حالت خميدگي پيدا مي كنند و به نظر مي رسد كه كيسه زرده آنها جذب بدنشان نمي شود و هيچ تغييري حاصل نمي شود. در واقع سه عامل مهم در بوجود آمدن چنين حالاتي نقش مهم دارند كه عبارتند است:
1- مسموميت شيميايي مثلاً با نوعي فلز مثل زنگ آهن و غيره .
2- آب داراي املاح زيادي است كه اصطلاحاً گفته مي شود آب سنگين است.
3- انواع باكتريها يا ميكروبها باعث اين حالت در نوزادان مي شوند.