پاسخ به:آشنايي با كشور يمن
شنبه 2 بهمن 1389 1:04 AM
وضعيت بهداشتي و پزشكي
كشور يمن داراي جمعيتي در حدود 000/863/18 نفر است. وضع بهداشتي اين كشور تابع بافت معيشتي و درصد بالاي بيسوادي در اين كشور است كه به 5/49 درصد ميرسد. محروميت مردم از آب لولهكشي و نيز بهداشت نامناسب محيط مزيد بر علت شده است. به عنوان مثال در استان صنعا (مركز يمن) تنها 47 درصد مردم از آب لولهكشي بهرهمندند. درصد بهرهگيري جمعيت اين استان از فاضلاب شهري نيز حدود 11 درصد است. به علت ضعف بهداشت محيط در يمن، بيشترين بيماريها را اسهالهاي عفوني حاد، مالاريا، عفونتهاي تنفسي و تب تيفوئيد تشكيل ميدهند.
در يمن براي هر ده هزار نفر جمعيت 77/0 پزشك متخصص، 51/1 پزشك عمومي و 55/5 پرستار وجود دارد. نسبتهاي زير وضع بهداشتي و پزشكي در اين كشور را بهتر نمايان ميكند:
1ـ مرگ و مير شيرخواران كمتر از يكسال : 75 در هزار تولد زنده
2ـ مرگ و مير كودكان زير پنج سال : 105 در هزار تولد زنده
3ـ اميد به زندگي : 1/61 سال
4ـ رشد جمعيت : 7/3 درصد
5ـ نسبت پوشش كودكان زير يكسال از نظر واكسيناسيون :
6ـ ميانگين سوء تغذيه مزمن (وزن كمتر از طبيعي نسبت به سن) : 45 درصد
7ـ زايايي زن يمني در سنين باروري (49-15 سالگي) : 5/6
8ـ نسبت استفاده از وسايل تنظيم خانواده : 21 درصد
در يمن با توجه به تعداد كم پزشكان متخصص در رشتههاي مختلف، كادر متخصص خارجي به ويژه در رشتههاي زنان و زايمان، ارتوپدي، چشم، گوش و حلق و بيني حضور چشمگيري دارند كه هم در بخش خصوصي و هم در بخش دولتي ديده ميشود. اين پزشكان عمدتاً از كشورهاي عراق، روسيه، جمهوريهاي آسياي ميانه و كوبا ميباشند. بخش عمده سيستم پرستاري يمن به ويژه در بيمارستانهاي دولتي را پرستاران خارجي، بخصوص هندي، تشكيل ميدهند.
در يمن، درمان در خارج ازكشور، امر شايعي است. در بين بيماراني كه جهت درمان به خارج از يمن مسافرت ميكنند، مبتلايان به سرطانها، بيماريهاي قلبي ـ عروقي، بيماريهاي مغز و اعصاب، نيازمندان به پيوند اعضاء، اكثريت را تشكيل ميدهند. اين مسافرتها عمدتاً به اردن، مصر، عربستان سعودي و عراق صورت ميگيرد و اخيراً تعدادي هم به ايران اعزام شدهاند.
حضور جمهوري اسلامي ايران در عرصه پزشكي يمن از سال 1990 ميلادي و با افتتاح مركز درماني در شهر صنعا شروع شد. در آغاز اداره مركز به عهده بنياد شهيد انقلاب اسلامي بود ولي از سال 1995 به جمعيت هلال احمر جمهوري اسلامي ايران واگذار شد. هماكنون اين مركز درماني به صورت يك پليكلينيك، در مركز شهر صنعا فعاليت ميكند و به اذعان مسئولان يمني و ايراني، از جايگاه بسيار خوبي در بين مردم و مسئولان يمني برخوردار است. از همين رو دولت يمن از چندي پيش درخواست نموده تا فعاليت اين مركز تا حد بيمارستان توسعه يابد. به تازگي و از طريق همين مركز درماني و در راستاي تعميق روابط پزشكي فيمابين، تيمهاي پزشكي ايراني جهت انجام عمل جراحي پيوند قرنيه كه در يمن مورد نياز فراوان است، به يمن دعوت شدهاند و تاكنون دهها عمل جراحي پيوند قرنيه نيز صورت گرفته است.