پاسخ به:تمام دانشمندان ریاضی
چهارشنبه 29 دی 1389 4:13 PM
ژان-پیر سر
اولین جایزه آبل به ژان-پیر سر تعلق گرفت. سر یکی از بزرگترین ریاضی دانان عصر حاظر است که سهم بزرگی در پیشرفتهای ریاضیات از نیم قرن پیش به این طرف داشته و دارد.
ژان-پیر سر در سال 1326 در فرانسه به دنیا آمد. او در اکول نرمال سوپریور تحصیل کرده و در سال 1951 از دانشگاه سوربون در پاریس دکتری گرفت. پس از دوره کوتاهی در مرکز ملی تحقیقات علمی فرانسه، دانشیار دانشگاه نانسی شد و در سال 1956 به مقام استادی نائل آمد.
ویژگی کارهای سر وسعت، عمق و تاثیر گذاری فوق العاده آنهاست. سر در ایجاد ویا ساماندهی بخش هایی از ریاضیات نقش کلیدی داشته است که از آن جمله می توان به شاخه های زیر اشاره کرد :
· توپولوژی؛ علمی که از حذف مفهوم طول در هندسه به دست می آید.
· هندسه جبری؛ هندسه مجموعه جواب های معادلات چند جمله ای.
· نظریه اعداد اول و یا حل معادلات چند جمله ای در مجموعه اعداد صحیح (مانند آخرین قضیه فرما).
سر با استفاده از روشهای جبری انقلابی در توپولوژی به ویژه در مطالعه روابط بین کره های با بعد بالا به وجود آورد. او کارهای هندسه جبری دانهای ایتالیایی را با معرفی و توسعه روشهای جبری مناسب تکمیل کرد. ابداع روشهای قدرتمند توسط سر با زبان و دید جدید یک دوران طلائی برای هندسه جبری به شمار می آید.
در چهار دهه اخیر کارهای عظیم سر در نظریه اعداد آن را به سطح متعالی فعلی رسانده است. سر در کارهای خود از مفاهیم ریاضی معرفی شده توسط آبل به گونه های مختلف استفاده کرده است. به عنوان مثال : مفاهیم، عدم امکان حل معادلات چند جمله ای درجه پنجم و بالاتر توسط رادیکالها و همچنین روشهای بررسی معادلات چند جمله ای با دو متغیر به طور وسیعی توسط سر مطالعه شده است. تحقیقات سر کلید بسیاری از کشفیات درخشان اخیر مانند اثبات آخرین قضیه فرما بوده است.
گرچه جهت گیری تحقیقاتی سر عموما ریاضیات محض است ولی با این حال برخی از کارهای او کاربرد های مهمی پیدا کرده است. پیدا کردن کدهای تصحیح خطا و روشهای موثر در رمز نگاری، عملا به معادلات چند جمله ای (روی میدانهای متناهی) وابسته اند. در این نوع معادلات سر نتایج بسیاری به دست آورده است که مورد استفاده رمزنگاران و کد نویسان می باشد.
سر عضو بسیاری از آکادمیهای ملی علوم است از جمله آکادمی های فرانسه، سوئد، ایالات متحده و هلند. سر در سال 1954 برنده مدال فیلدز (به عنوان جوانترین برنده تا آن زمان) شد. او جایزه های زیادی را از آن خود کرده است : جایزه پریکس گاستون جولیا (1970)، جایزه بالزان (1985)، جایزه استیل (1995) و جایزه ولف (2000).
منبع : آگهی آکادمی علوم نروژ
مترجم : رشید زارع نهندی
برگرفته از : خبرنامه انجمن ریاضی ایران