پاسخ به:معرفي كتاب
سه شنبه 28 دی 1389 5:07 PM
قیام مختار / یوسفعلی میرشكاك |
از همان روزی كه خبر شهادتِ اباعبداللهالحسین(ع) و یاران آن حضرت در بلاد اسلامی منتشر شد، تاریخ اسلام ذیل شهادت و قیام قرار گرفت.
كوفه و مدینه تقریباً همزمان قیام كردند، از بصره تا سیستان اندكی بعد در كام انقلابی فراگیر فرو رفت، هر چند بسیاری از قیامها تنها آزادمنشانه بود، امّا در مجموع تحول سرزمینهای اسلامی مدیون عظیمترین حادثه در تاریخ اسلام، یعنی حادثة كربلاست. امّا انقلابهای شیعی كم و بیش در همان دایرهای اتفاق میافتند كه قیام سلیمانبن صرد و مختاربنابیعبیدثقفی.
قیام سلیمان به شهادت وی و یارانش انجامید، امّا قیام مختار به نابودی تمام كسانی منجر شد كه در سپاه عمربنسعد علیه نوادة پیامبر شمشیر زده بودند. مختار هنگامی كه سیزده سال بیش نداشت همراه با پدر خویش ابیعبیدبنمسعودثقفی كه فرماندهی سپاه اسلام را برعهده داشت، در جنگ «یومالجسر» علیه سپاه ساسانی شركت و پس از آنكه پدر خود را در این جنگ از دست داد، تحت سرپرستی عموی خود قرار گرفت و در زمرة یاران حضرت امیرالمؤمنین علیهالصلوةوالسّلام درآمد و از روزگار جوانی شاهد پیشگوییهای اهل بیت علیهمالسّلام بود كه ضمن خبر دادن از شهادت اباعبدالله(ع) و یارانش در كربلا، مختار را به عنوان منتقم معرفی میكردند.
مختار كه ایمان پولادینی نسبت به اهل بیت(ع) داشت، با یقینی ژرف و شگرف مدام از این شأن خود در برابر شیعیان سخن میگفت و از بنیامیه نمیهراسید. هر چند عبیداللهبنزیاد، مختار را به جرم همكاری با مسلمبنعقیل(ع) دستگیر كرد و به زندان انداخت، امّا مختار از زندان جان بدر بُرد و بالأخره موفق شد همۀ كشندگان سیدالشّهدا(ع) را به دوزخ بفرستد و خود نیز در پایان كار بهدست سپاه مصعببنزبیر به شهادت رسید.
با این وجود خونخواهی سید شهیدان ، در رگ و پی نهضتهای شیعی جاویدان باقی ماند. متنی كه پیش روی شماست برگردانی است از كتاب قیام مختار به قلم نویسندهای ناشناس از چند قرن پیش. امیدواریم كه مورد قبول خاطر عزیزانی قرار بگیرد كه هر سال با برپایی مراسم عزاداری سالار شهیدان، برای استقبال از بزرگترین منتقم تاریخ توحید حضرت بقیهاللهالاعظم علیهالسّلام، عشق و شوریدگی خود را به نمایش میگذارند.
یا علی مدد
|