بهترین جنس ظرف برای پخت و سرو غذای کودک
سه شنبه 27 تیر 1402 12:09 PM
درمیان ظروفی که ما از آنها برای پخت و پز استفاده می کنیم، برخی از آنها برای سرو غذای کودک مناسب نیستند و نباید از آنها استفاده کرد که عبارتند از...
بسیاری از والدین می دانند که تغذیه کودکان اهمیت بالایی دارد و به دلیل اینکه کودک در معرض آفت کش ها و مواد غذایی هورمونی قرار نگیرد؛ همیشه از مواد غذایی ارگانیک برای پختن غذای آن ها استفاده می کنند اما ممکن است آن ها متوجه این موضوع که برخی ظروف پخت و پز نیز منبع مواد شیمیایی مضر است؛ نباشند. تعدادی از والدین غذای کودکان را در ظروف پلاستیکی با کیفیت پایین سرو می کنند؛ در حالی که نمی دانند جایگزین های ایمن و فاقد مواد شیمیایی که بسیار هم شیک هستند در بازار وجود دارد.
مواد شیمیایی و سمی که باید از آن ها دوری کرد در این بخش معرفی شده است. اگر ما تنها به این موضوع که تولید کننده ظروف روی آن ها قید کرده است فاقد مواد شیمیایی BPA هستند؛ بسنده کنیم. بسیار اشتباه است. زیرا این موضوع به این معنی نیست که در آن ظروف مواد شیمیایی دیگری وجود ندارد.
زمانی که صحبت از ظروف نگهداری مواد غذایی، بطری های نوشیدنی، ظروف غذاخوری و ظروف آشپزی می شود، بسیار مهم است که بدانید از چه چیزی ساخته شده است زیرا مواد سازنده آن در تماس مستقیم با غذا و مایعات هستند.
به طور کلی نباید مواد غذایی گرم و یا مواد غذایی اسیدی را داخل ظروف ملامین بریزید زیرا حرارت می تواند از طرف خود غذا یا هنگام گرم شدن مجدد و یا حتی از جسم دیگری به ظرف منتقل شود و مواد پلاستیکی مانند فتالات، BPA و سایر مواد شیمیایی مختل کننده غدد درون ریز را در غذای ما حل کند.
در ادامه لیستی از مواد شیمیایی که نباید در غذای کودکان باشند؛ آماده کرده ایم:
پی وی سی به عنوان پلی وینیل کلراید یا وینیل شناخته می شود، یک ماده شیمیایی فوق العاده سمی است که از زمان تولید تا دفع برای بدن انسان و محیط زیست مضر است. این ماده شامل مواد افزودنی مانند فتالات، سرب، کادمیوم، ارگانوتین است که کاملاً سمی هستند و با آسم، آلرژی، مشکلات باروری و سرطان ارتباط دارند.
فتالات ها به عنوان تحریک کننده اختلالات غدد درون ریز مرتبط با آسم، اختلال بیش فعالی- نقص توجه، سرطان سینه، چاقی، دیابت نوع دوم، مسائل عصبی - رشدی، مسائل رفتاری، اختلالات طیف اوتیسم، تغییر در تولید مثل و مشکلات باروری مردان شناخته می شوند.
بیسفنول ها تولید کننده هورمون استروژن هستند و با سرطان پروستات، سرطان سینه، ناباروری زنان و چاقی ارتباط دارند. BPA به عنوان یک محرک اختلال غدد درون ریز بسیار خطرناک شناخته می شود. زیرا نشان داده شده است که حتی مقادیر کمی از این ماده شیمیایی باعث آسیب جدی به باروری می شود، به ویژه هنگامی که در نزدیکی رحم قرار بگیرد.
قرار گرفتن در معرض فلزات سنگین می تواند باعث آسیب های عصبی، مشکلات یادگیری و رفتاری، نازایی و آسیب های مغزی غیر قابل برگشت شود.
(مواد پلی فلورآلکیل) یک خانواده بزرگ از مواد شیمیایی مختلف است که ثابت شده قرار گرفتن در معرض آن ها باعث ایجاد عوارض جانبی در حیوانات آزمایشگاهی می شود.
ظروف ساخته شده از مواد غیر پلاستیکی که برای کودکان مناسب تر هستند، عبارتند از:
پس از معرفی ظروف مناسب برای سرو غذای کودک، حالا نگاهی خواهیم داشت به ظروف مناسب و نامناسب برای طبخ غذای کودک که در لیست اول، ظروف نامناسب پخت و پز غذای کودک شامل :
امروزه در همه جای دنیا، مردم در آشپزخانه از ظروف نچسب استفاده می کنند. در حالی که کار کردن با این ظروف بسیار آسان است؛ کسی نمی داند که با چه فناوری ای تولید شده اند.
تا همین چند وقت پیش، مواد شیمیایی مورد استفاده برای تهیه تابه های نچسب "مواد شیمیایی تفلون" بود (اسید پرفلوروکتانویک یا به اختصار PFOA) این ماده شیمیایی به قدری سمی است که شرکت سازنده آن موافقت کرده است که آن را از محصولات خود حذف کند. این ماده سرطان زا است وهمچنین قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی پرفلورین قبل از تولد، ممکن است سیستم ایمنی را در دوران کودکی تحت تأثیر قرار دهد.
اگر ماهیتابه های نچسب قدیمی در خانه دارید؛ احتمالاً حاوی PFOA هستند. استفاده از این ماهیتابه ها را برای پختن یا گرم کردن مجدد غذا های فرزندان خود متوقف کنید. اگر مجبور به استفاده از آن ها هستید، مطمئن شوید که از حرارت متوسط تا کم استفاده می کنید زیرا دمای بالا باعث می شود که این ماده شیمیایی در هوا و غذا منتشر بشوند. همچنین مطمئن شوید که تابه هیچ خط و خشی ندارد. اگر خراشیده شده است، باید فورا آن را دور بیندازید.
به تازگی فرمولاسیون و مواد شیمیایی جدیدی برای ساخت ظروف نچسب استفاده می شود. از آنجا که این فناوری ها بسیار جدید هستند، به انجام مطالعات بیشتری برای تایید این مسئله که آیا این ظروف جدید واقعا بی خطر هستند یا خیر نیاز داریم. بهتر است زمانی که می خواهید برای فرزند کوچک خود آشپزی کنید؛ از هیچ چیزی که تا کنون بی خطر بودن آن ثابت نشده است، استفاده نکنید.
متاسفانه اغلب اوقات ظروف آلمینیومی به دلیل شباهتی که با ظروف فولادی ضد زنگ دارند؛ با هم اشتباه گرفته می شوند. ظروف ساخته شده از آلمینیوم بسیار خطرناک هستند و هنگام قرار گرفتن در شرایطی مانند پختن غذا های اسیدی ( مثلا سس گوجه فرنگی )، حرارت زیاد و ساییدگی، فلزات سنگین را وارد غذا می کنند. همچنین آلومینیوم یک نوروتوکسین محسوب می شود ( تماس زیاد با آن موجب آلزایمر می شود )
اگر چه مقدار آلومینیومی که ممکن است از این طریق وارد غذا بشود بسیار کم است اما وقتی در مورد کودکان خردسال صحبت می کنیم، بهتر است همه جوانب احتیاط را در نظر بگیریم و از چیزی ساده نگذریم.
خوشبختانه امروزه در همه جا این ظروف یافت می شوند که شامل :
چدن عملا نچسب است و همچنین یک مزیت دیگر آن این است که وقتی غذا در ظروف چدنی پخته میش ود؛ مقداری آهن در آن حل می شود. همچنین این ظروف تا چند دهه دوام میاورند و برای شما صرفه اقتصادی خواهند داشت.
ظروف فولادی ضد زنگ را از هرجایی می توانید پیدا کنید و مزیتی که دارند این است که هیچ ماده شیمیایی را وارد غذای شما نمی کنند. همچنین این ظروف قابل شست و شو در ماشین ظرفشویی هستند.