مسئله ی مهمی در مورد بوی عرق کودکان و رفع آن
پنج شنبه 24 فروردین 1402 11:52 AM
عرق بیش از حد و بوی بد و غیرطبیعی بدن کودک میتواند دلایلی مختلفی داشته باشد که با رعایت برخی از نکات در اغلب موارد این مشکل مرتفع میشود.
عرق کردن در کودکان نرمال و طبیعی می باشد. در بیشتر موارد یک بوی بسیار خفیفی هم از لباس و بدن آن ها استشمام می شود؛ مخصوصاً زمانی که از نظر بدنی بسیار فعال بودند و در نتیجه ممکن است که بعضی از والدین به فکر فرو بروند که چگونه باید بوی عرق را در بدن کودکان از بین ببرد.
عرق کودکان معمولاً بدون بو می باشد اما بوی بدن باعث می شود که باکتری ها کم کم در عرق بوی خودشان را نشان دهند. اگر بدن کودک شما در کل روز بو می دهد و یا بیش از حد طبیعی عرق می کند، احتمالاً باید یک مشاوره پزشکی داشته باشید.
در این قسمت با احترام به درخواست برخی از شما کاربران علل ممکن در مورد بوی بدن در کودکان را به شما بیان می کنیم. مخصوصاً ممکن است در موارد این بوی بد بدن باعث نگرانی شده باشد پس تا انتها با ما همراه باشید.
برای این که علت بوی بدن را بفهمید، بسیار مهم است که در مورد آناتومی عرق اطلاعات کافی داشته باشید. دو نوع غده عرق داریم:غده های عرق اکرین که در کل بدن وجود دارند و غده های عرق آپوکرین که فقط به ناحیه زیر بغل محدود هستند.
غده های عرق اکرین، زمانی که افراد تب دارند، غذاهای تند می خورند یا دمای بدن آن ها بالا می رود و شروع به کار کرده، عرق تولید می کنند. معمولاً این غده های عرق بر پایه آب هستند و دمای بدن را در حالت ایده آل نگه می دارند.
غده های آپوکرین معمولاً به آدرنالین حساسیت دارند. همچنین می توانند در صورت فعالیت بالای جسمی یا تجربه احساساتی مثل ترس، اضطراب، استرس یا تحریک جنسی عرق تولید کنند.
عرق تولید شده توسط این غده ها چرب و بدون بو می باشند. این غده ها می تواند با باکتری های روی پوست و لباس تعامل نشان دهند. عرق کودکان معمولاً از طریق غده های اکرین تولید می شود و غده های آپوکرین فقط در دوران بلوغ فعال می شوند.
کودکان معمولاً بوی بدن بسیار قوی دارند؛ مخصوصاً زمانی که به سن بلوغ می رسند. معمولاً برای کودکانی که سنین کم تری دارند، بوی زیر بغل که بر اثر باکتری می باشد رایج نیست. اگر کودک شما به سن نوجوانی رسیده و علائمی از بلوغ را از خودش نشان می دهد، بوی بدن قطعاً یکی از علائم اولیه خواهد بود.
کودکان با سن کم تر که بهداشت ضعیف بدنی داشته باشند یا آن هایی که بیش از حد فعال باشند، با بوی بدن مواجه می شوند که بر اثر رعایت بهداشت و حمام منظم برطرف می گردد اما اگر این بوی بدن قبل از سن 7 الی 9 سالگی افزایش پیدا کند و یک بوی ناشناخته و عجیب بدهد و زیاد و شدید هم باشد، احتمالاً باید به یک درمانگر مراجعه کنید.
بهداشت ضعیف یکی از رایج ترین علل بوی بدن در کودکان است. حمام کردن نامنظم و کم تر از میزان مورد نیاز، نشستن زیر بغل و غده ها و قسمت های مختلف و باکتری های موجود در لباس ها باعث ایجاد بوی بد می شود. اگر کودک شما از حمام منظم سر باز می زند، احتمالاً باکتری ها روی پوست او زیاد شده و در برخورد با عرق بوی بدی می گیرد.
هر چیزی که وارد بدن شما می شود، از آن خارج هم می شود. بنابراین غذایی که می خورید، تاثیر مستقیمی روی بدن شما دارد. غذایی که کودکان مصرف می کنند، نه تنها روی دندان های آن ها تاثیر گذار است، بلکه بوی بدن آن ها را نیز افزایش می دهد. پس ممکن است بعد از خوردن غذاهایی مثل سیر و پیاز متوجه بوی بدن کودکان خود شوید.
بعد از این که این غذاها هضم و گوارش می شوند بوی آن ها از منافذ پوست کودکان خارج می شود و شما آن را متوجه نمی شوید. بعضی از غذاها نیز بوی بدی را هم در بدن ایجاد می کنند که شامل موارد زیر هستند:
بلوغ یکی از مراحلی است که دختران و پسران از لحاظ جنسی بالغ می شوند. سن بلوغ دختران بین 8 تا 13 سالگی و برای پسران دو سال دیرتر می باشد. معمولاً در این دوران کودکان با تغییرات هورمونی مواجه می شوند.
یکی از این تغییرات تغییر رفتار در آن ها می باشد. تغییر دیگر بوی بدن آن هاست. بنابراین باید به سن کودک خود توجه داشته باشید و ببینید که آیا در سن بلوغ هست یا نه. در نتیجه بوی بدن می تواند طبیعی باشد.
گاهی اوقات بوی بد نشان دهنده یک بیماری می باشد. در این قسمت وضعیت ها و شرایطی را به شما معرفی می کنیم که می تواند علامت و نشان دهنده یک مشکل باشد که باعث ایجاد بوی بد در بدن کودکان شود:
در بعضی از کودکان اندام های جنسی زودتر به بلوغ می رسند و علت آن هم غده های درون ریز هستند. در نتیجه کودکان با تغییرات زودتر از حد موعد مواجه می شوند. مثلاً بعضی از دختران در سن هشت سالگی و پسران در سن 9 سالگی به بلوغ می رسند که یک بلوغ زودرس محسوب می شود. احتمال مقاومت بدن آن ها نسبت به انسولین، افزایش ابتلا به سندروم متابولیک و یا سندروم تخمدان را افزایش می دهد.
پس اگر بوی بدن کودک شما در سنین پایین آن قدر زیاد است که نیاز به خوشبو کننده یا دئودورانت دارند، پس به دنبال علائم دیگر و بلوغ در آنها باشید و ببینید که دقیقا مشکل از کجاست.
درمان:
البته که بلوغ زودرس نمی تواند مشکلات زیاد و جدی را در کودکان به وجود بیاورد اما بهترین راه این است که حتماً هرچه سریع تر با یک درمانگر صحبت کنید و تغییرات موجود در بدن کودکان را بسنجید. درمانگر می تواند داروهایی را برای کودک تجویز کند که سرعت رسیدن به بلوغ در آن ها کاهش پیدا کند که معمولاً هیچ تاثیری روی غده های طبیعی بدن او نمی گذارد.
این بیماری یک مشکل متابولیسم می باشد که مادرزادی است. کودکان با این اختلال ، آنزیمی به نام فنیل آلانین هیدروکسیل را ندارند که برای شکستن آمینو اسید ها ضروری می باشد.
همچنین می تواند رشد مناسب آن ها را تعیین کند که کودک دچار ناتوانی هایی خواهد شد و احتمالا بوی بدن یکی از عوارض این بیماری خواهد بود. همچنین علائم دیگری مثل کم نوری چشم، پوست بیش از حد روشن، چشمان روشن، رنگ مو و کمبود اشتها، حرکات غیر طبیعی عضلانی، عضلات سفت برای او به وجود خواهد آمد.
درمان:
همزمان که غلظت فنیل آلانین در بدن افزایش پیدا می کند، پزشک ممکن است یک رژیم مخصوص را برای این کودکان در نظر بگیرد که میزان آسیب به مغز را در آن ها کاهش دهد.
این کودکان معمولا از رژیم غذایی خاصی حتی شیر، پنیر، آجیل، سویا، مرغ، گوشت گاو با یک روش پخت خاص استفاده می کنند. همچنین ممکن است مکمل هایی برای بهبود رشد بدن نوزاد در چنین شرایط تجویز شود.
سندروم بوی ماهی یک وضعیت نادر می باشد که به دلیل شکست بدن در متابولیسم و سوخت و ساز مواد شیمیایی به وجود می آید و در نتیجه باعث بد بویی ادرار، بوی دهان و عرق می شود. این بو شبیه به ماهی می باشد. به همین دلیل نام آن سندروم بوی ماهی است.
اگر این بیماری تشخیص داده شود، پزشک یک رژیم برای شما در نظر می گیرد که بعضی از مواد غذایی در آن محدود می شود. همچنین آنتی بیوتیک هایی مخصوص استرلیزه کردن بدن تجویز می گردد که البته در شرایط شدیدتر این اتفاق می افتد.
اگر مشکل ژنتیکی تشخیص داده شود، پزشک مکمل هایی مثل ریبوفلاوین را تجویز می کند. همچنین به شما توصیه می کند که از صابون های اسیدی و لوسیون های بدن استفاده کنید که میزان این بو را کاهش می دهد.
عرق بسیار زیاد می تواند یک مشکل جدی برای بعضی از افراد باشد. اگر کودک شما بیش از حد عرق می کند، احتمالاً دمای بدن او از حالت نرمال بیشتر است و مشکلی در ژنتیک او وجود دارد که می تواند باعث شود قسمت هایی مثل کف دست، زیر بغل و پا بیش از حد طبیعی عرق کنند.
در نتیجه بوی بدی را ایجاد کند. کودکانی که این وضعیت را دارند، به طور مداوم در قسمت های مختلفی از بدن خود احساس خیسی می کنند که معمولاً در شرایط سخت عاطفی و استرس افزایش پیدا می کند.
درمان:
درمان این مشکل معمولاً می تواند جراحی و یا درمان هایی غیر از جراحی باشد. در چنین شرایطی پزشک ممکن است تا بهترین درمان را برای شما تجویز کند و ببیند که چه علتی باعث ایجاد این مشکل شده است.
درمان های غیر جراحی شامل داروهای موضعی و گاهی اوقات داروهای خوردنی می باشد که غده های عرق را مسدود می کند. در بعضی از موارد پروسه جراحی نیز به کمک فرد خواهد آمد.
اگر بوی بد عرق کودک شما شدید است، می تواند علت مصرف داروهایی برای مشکلاتی مثل دیابت، کلیه، کبد و یا التهاب باشد. معمولاً این بیماری ها بوی خوبی را برای بدن ایجاد نمی کنند و پزشک حتما باید به فکر درمان موثری برای این افراد باشد. به همین دلیل توصیه می کنیم در صورت بوی زیاد و غیرطبیعی حتما به پزشک مراجعه کنید.
بوی بدن یا بوی عرق در کودکان می تواند از طریق راهکارهای مشخصی مدیریت شود. همچنین پزشک داروهایی را تجویز می کند تا کودک راحت تر با این شرایط کنار بیاید. رعایت بهداشت در این موضوع بسیار موثر است. برای کودکان زیر 8 سال حتماً رعایت بهداشت را آموزش بدهید و به آن ها کمک کنید که تمیز باشند. اهمیت بهداشت را برای آن ها توضیح دهید.
بعضی از درمان های خانگی می توانند بوی خفیف و یا معمولی را از بین ببرند. اگرچه که هنوز سند علمی برای آن ها وجود ندارد اما در هر صورت می توانید آن ها را امتحان کنید.به یاد داشته باشید که درمان های خانگی نه تنها بوی بدن را مدیریت می کنند، اما نمی توانند به درمان ریشه ای بپردازند.
این عقیده وجود دارد که اضافه کردن چند قاشق غذاخوری آبلیمو در آبی که کودک با آن حمام می کند، به خشک ماندن بدن او کمک کرده و از رشد باکتری ها جلوگیری می کند.
همچنین شستشوی زیر بغل با یک فنجان آب و چند قطره لیمو نیز موثر واقع خواهد شد. اجازه دهید که آب مخلوط شده با کمی لیمو در ناحیه زیر بغل باقی بماند. سپس با آب آن را شستشو دهید. یک بار در روز این کار را انجام دهید تا ببینید که آیا بو کاهش پیدا کرده است یا نه.
اضافه کردن دو لیوان آب گوجه فرنگی به آبی که کودک با آن دوش می گیرد، به مدت چند دقیقه نیز کمک کننده خواهد بود.
سرکه سیب هم یکی دیگر از درمان های موثر می باشد. یک عدد پد را به سرکه سیب آغشته کنید و آن را روی ناحیه زیر بغل و قسمت هایی قرار دهید که زیاد عرق می کنند. چند دقیقه آن را نگه دارید. البته برای انجام این روش حتما با پزشک مشورت کنید.
رزماری نیز دارای خواص ضد میکروبی و ضد قارچی می باشد و به از بین بردن باکتری پوست کودک کمک می کند. می توانید کمی برگ رزماری را داخل یک فنجان آب بجوشانید و آن را به آبی که کودک با ان دوش می گیرد، اضافه کنید. حداقل کودک شما باید 10 دقیقه داخل این آب بنشیند. سپس او را خشک کنید. همچنین می توانید به بدن او روغن رزماری بزنید. البته پزشک باید اجازه این کار را به شما بدهد.
باورها و کج فهمی هایی در این مورد وجود دارد که در انتهای این بخش از نمناک به شما معرفی می کنیم.
دئودورانت می تواند بوی بدن در کودکان را از بین ببرد.
خوشبوکننده ها می توانند یک نوع کاور و یا درمان ظاهری برای بدن باشند و به طور موثر و ریشه ای عمل نخواهند کرد. مطالعات نشان می دهد که دئودورانت ها باکتری ها را هرگز از بین نمی برند و فقط یک نوع درمان کاملا موقتی هستند.
می توانید بوی بد عرق را با دوش گرفتن روزانه کاهش دهید.
بعضی از افراد فکر می کنند که اگر بیش از دو بار در روز دوش بگیرند، قطعاً از بوی بد بدن خلاص می شوند اما بوی بد بدن همیشه به دلیل بهداشت ضعیف نیست. پس نباید بیش از هر زمان خود را داخل حمام سپری کنید.
بوی بدن یک مشکل فیزیکی می باشد.
بوی بدن همیشه نتیجه مشکل فیزیکی و ژنتیکی نیست وضعیت های ذهنی مثل اضطراب، استرس و افسردگی هم می توانند عاملی برای بوی عرق و بوی بد بدن باشد.