آیا دندان روکش شده خراب میشود؟
یک شنبه 25 دی 1401 10:17 PM
روکش دندان برای حفاظت از ساختار دندان و بازیابی زیبایی ظاهری آن مورد استفاده قرار میگیرد. اما برداشت ناصحیحی که اکثر افراد نسب به این موضوع دارند باعث شده که پس از قرارگرفتن روکش بر روی دندان، در رعایت بهداشت صحیح دهان و دندان سهلانگاری صورتگرفته و با دندان روکش شده همچون یک دندان طبیعی که از ابتدا از سلامت کامل برخوردار بوده رفتار شود.
متأسفانه باید گفت حتی با وجود روکش، احتمال ایجاد پوسیدگی و ایجاد حفره در دندان کاملاً امکانپذیر است. در نتیجه رعایت بهداشت دهان و دندان با استفاده منظم از مسواک، نخ دندان و دهانشویه پس از استفاده از روکش دندان کاملاً حیاتی محسوب میشود. همچنین مراجعه منظم به دندانپزشک برای معاینه و بررسی وضعیت روکش دندان نیز نباید نادیده گرفته شود.
متأسفانه، برخی از افراد فکر میکنند بعد از نصب روکش دندان، دیگر نیازی نیست از دندانهای خود مراقبت کنند. این در حالی است که مراقبت از دندان روکش شده به اندازه دندانهای طبیعی مهم است و نباید از آن غافل شد. اگر بهداشت دهان و دندان خود را جدی نگیرید، دندان شما دچار پوسیدگی شده و ممکن است به تعویض یا ترمیم روکش دندان نیاز پیدا کنید.
تشخیص عفونت و پوسیدگی دندان زیر روکش اغلب یک کار سخت است، بهخصوص زمانی که میزان پوسیدگی کم باشد. ممکن است برخی علائم پوسیدگی نظیر بوی بد دهان، درد دندان و درد لثه را داشته باشید. بااینحال برخی از دندانهای روکش شدهای که دچار پوسیدگی میشوند، هیچ علامتی ندارند و تنها با مراجعه منظم به مطب دندانپزشکی میتوان متوجه آنها شد.
دندانپزشک معمولاً به کمک عکسهای رادیوگرافی یا یک معاینه ساده پوسیدگی دندان زیر روکش را تشخیص میدهد. پوسیدگی برای دندانهای روکش شده یک مشکل بسیار جدی است و نباید آن را دست کم گرفت. بهاینترتیب برای جلوگیری از گسترش پوسیدگی و تشخیص بهموقع آن، مراجعه منظم به دندانپزشکی را فراموش نکنید.
با این که استفاده از روکش دندان باعث میشود عملکرد و ظاهر دندان شما بازیابی شود، نمیتوان آن را یک راهکار بینقص در نظر گرفت. پس از قرارگرفتن روکش بر روی دندان، نباید در مراقبت از آن کوتاهی کرد.
زیرا که کماکان در زیر روکش شما دندان، استخوان و لثه زنده وجود داشته و در صورت اهمال در مراقبت سلامت آنها به خطر خواهد افتاد. دندانی که زیر روکش قرار گرفته است کماکان در معرض پوسیدگی و عفونت قرار خواهد داشت.
روکش دندان قابلیت محافظت کامل از دندان را در برابر این خطرات احتمالی ندارد. باکتریها میتوانند بهمرور در لبههای روکش دندان شما به وجود آمده و در نتیجه پوسیدگی دندان را از این نقاط آغاز کنند.
اما این نکته به معنی حتمی بودن بروز این خطرات برای دندان شما نخواهد بود و شما میتوانید با درنظرگرفتن چند نکته از بروز آن پیشگیری کنید. در ادامه تعدادی از این نکات را ذکر خواهیم کرد.
باید گفت که در صورت بروز پوسیدگی در دندانی که روی آن روکش قرار گرفته است، فرد موردنظر راهکاری جز برداشتن روکش دندان، ازبینبردن پوسیدگی به وجود آمده و استفاده از یک روکش جدید نخواهد داشت.
البته قبل از شروع هرگونه راهکار درمانی باید از وجود پوسیدگی دندان روکش شده اطمینان حاصل کرد که این امر در صورت وجود فلز در روکش چالشبرانگیز خواهد بود.
ازآنجاییکه برای تأیید وجود پوسیدگی در دندان به تهیه عکس ایکس ری نیاز است، در صورت وجود فلز در روکش، این فلز باعث پنهان ماندن پوسیدگی در عکس ایکس ری خواهد شد و برای شناسایی پوسیدگی، عکس دندان شما باید حتماً از یک زاویه خاص و دقیق تهیه شود.
درصورتیکه از درستی تشخیص دندانپزشک خود اطمینان نداشتید میتوانید قبل از شروع روند درمانی نظرات دیگر متخصصان را نیز جویا شوید.
پس از تأیید پوسیدگی دندان و در صورت سالم بودن ساختار اصلی دندان و از بین نرفتن آن در اثر پوسیدگی، پس از برداشتن روکش قدیمی و درمان پوسیدگی دندان، روکشی جدیدی بر روی دندان شما قرار خواهد گرفت.
ممکن است بر اثر پوسیدگی شدید ساختار اصلی دندان شما از بین رفته و دندان شما قبل از دریافت روکش جدید، به عصبکشی نیاز داشته باشد. در این صورت بعد از برداشتن روکش قدیمی و عصبکشی دندان، روکش جدیدی بر روی دندان شما قرار خواهد گرفت.
منبع: پوسیدگی دندان زیر روکش
نوشته: دکتر محمد نیکزاد جراخ و دندانپزشک