0

مناسبت روز/ روز نیرو دریایی

 
hosinsaeidi
hosinsaeidi
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : بهمن 1394 
تعداد پست ها : 23615
محل سکونت : کرمانشاه

مناسبت روز/ روز نیرو دریایی
دوشنبه 7 آذر 1401  6:47 AM

 

مجله  گلبرگ  آذر 1386، شماره 93 

روز نیروی دریایی

نویسنده : سمیه عزیزی

24

دوشنبه

7 آذر ۱۴۰۱

اشاره

روز نیروی دریایی، روزی است که دلاورمردان شجاع نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، با کمترین امکانات و با ایثار جان، بزرگ ترین ضربه را بر پیکر نیروی دریایی ارتش بعث عراق وارد ساختند و شجاعانه از حقانیت و یک پارچگی سرزمینی ایران اسلامی دفاع کردند. آنها با اهدای خون خود در آب های خروشان خلیج فارس، به ندای حق لبیک گفتند و با افتخار شربت شهادت نوشیدند. به مناسبت رشادت ها و دلاورمردی های نیروی دریایی ارتش و دفاع از جزایر، بنادر، سواحل و دریاهای کشور در دوران جنگ تحمیلی، هفتم آذر، روز نیروی دریایی ارتش نام گرفت تا همه ساله حماسه باشکوه دریادلان و یاد شهیدان والامقامشان گرامی داشته شود.

 

مأموریت اصلی نیروی دریایی

نیروی دریایی، وظیفه مهم حفاظت از سواحلی به طول بیش از سه هزار کیلومتر در شمال و جنوب و همچنین دفاع از آب های ساحلی و منابع حیاتی کشور را به عهده دارد. این نیرو با یگان های شناور دریایی، تفنگ داران و تکاوران، اسکادران های هواناو و هوادریا، واحدهای پروازی با غواصان ماهر، بر خلیج فارس، دریای عمان و دریای خزر تسلط کامل دارد و هر نوع فعالیتی را از سوی دشمن در محدوده قانونی خود خنثی می کند. نیروی دریایی، با توجه به حضور دریایی قدرت های جهانی در اقیانوس هند و دریای عمان، در طول جنگ تحمیلی و پس از آن، دست به تدابیر امنیتی زده و با نظارت کامل بر حضور کشتی های بیگانه، آمادگی خود را برای مقابله با تهدیدهای احتمالی آنها حفظ کرده است. اجرای مانورهای متعدد و به نمایش گذاشتن توان رزمی ـ عملیاتی در منطقه حساس خلیج فارس، در مقاطع حساس دوران دفاع مقدس و پس از آن، نشان دهنده حضور قدرت مندانه ایران در منطقه و حاکمیت آن بر آب های خلیج فارس بوده و هست.

نقش نیروی دریایی در دفاع مقدس

تلاش های نیروی دریایی در آب های خلیج فارس و مرزهای آبی کشور در عرصه دفاع از کشور اسلامی مان ستودنی است. این نیرو، هنوز هم بر عرشه کشتی افتخار و صلابت خود استوار ایستاده است. رویارویی آنان با نیروی دریایی دشمن و آن همه افتخارها و نیز کنترل و بازرسی کشتی ها در خلیج فارس و تنگه هرمز و مهم تر از همه، نبرد قهرمانانه آنان در برابر امریکای متجاوز و حضور جدی در آب های بین المللی، نشانه اقتدار و اعتبار این نیروی بزرگ و سرافراز است و ملت ایران باید به چنین ارتش مؤمن و وفادار افتخار کند. رشادت ها و دلاورمردی های نیروی دریایی ارتش در دفاع از کیان ایران اسلامی، نام نیروی دریایی ارتش را با افتخار بر زبان ها جاری کرده است.

نیروی دریایی و امنیت مرزها

به طور کلی، سیاست نیروی دریایی در تأمین امنیت آب ها و سواحل مرزی کشور، سیاست دفاعی است. هم اکنون، نیروی دریایی با استفاده از برتری هایی که در دریا دارد، با همکاری نیروی دریایی سپاه و تمامی ارگان های دفاعی کشور، سازمان دهی دفاعی منسجمی را تشکیل داده است. سیاست های جمهوری اسلامی از ابتدا سیاست دوری از تشنج و تنش زدایی بوده است. از این رو، در دو جنگی که در سال های اخیر در خلیج فارس اتفاق افتاده، بر همگان مشخص شد که نیروی دریایی ایران، قصد هیچ گونه تجاوز یا توسعه طلبی را ندارد و به عکس، تمام تلاش هایش بر این بوده است که در راه رفع تنش در منطقه یاری رساند. نیروی دریایی در حال حاضر با حضور مقتدرانه خود و با تکیه بر عنصر نوآوری و بهره گیری از تجهیزات، توانایی ها و صنایع بومی، توانسته است با تکیه بر نیروهای توان مند و متخصص خود، اقدامات مهمی را در زمینه ایجاد امنیت در مرزها و سواحل دریایی کشور به انجام رساند که نتیجه آن، برقراری آرامش در مرزها و سواحل کشورمان است.

عملیات مروارید و نقش نیروی دریایی در دفاع مقدس

در سی ویکم شهریور ماه 1359، عراق با طرح ریزی، آمادگی قبلی و بررسی های گوناگون در مورد نیروهای مسلح خود و آشنا بودن به شرایط داخلی آن زمان ایران، حمله همه جانبه ای را بر ضد جمهوری اسلامی ایران آغاز کرد. در جبهه دریا، برتری با نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بود. در همان روزهای آغازین جنگ، نیروی دریایی برای بالا بردن روحیه رزمندگان در دیگر جبهه ها و برای زدن چند ضربه مهلک بر پیکره اقتصادی عراق، عملیات مهم و بزرگ «مروارید» را اجرا کرد. یکی از اهداف اصلی این عملیات، تسخیر دو سکوی مهم نفتی عراق یعنی سکوی البَکر و اَلْاُمیّه و انهدام تأسیسات بسیار مهم این دو سکو بود. پس از این عملیات، عملاً این دو سکوی نفتی که از نظر صادرات نفت عراق بسیار بااهمیت بودند، کاملاً بی استفاده ماند و افزون بر این، اهداف عراق در راه استفاده اطلاعاتی و عملیاتی از آنها از بین رفت. در این عملیات، واحدهای شناور، تکاوران، تفنگ داران، واحدهای هوادریا و غواصان، در عملیاتی ده ساعته، موفق به تصرف این دو سکو شدند. رزمندگان توانستند با برتری مطلق در برابر نیروی دریایی عراق، بسیاری از شناورها، بالگردها و هواپیماهای عراقی را سرنگون کنند و همین امر سبب شد تا پایان جنگ، عراق در جبهه دریایی کاملاً ضعیف باشد.

نیروی دریایی و رویارویی مستقیم با امریکا

در روز 29 فروردین 1367، هم زمان با روز ارتش، برگ زرین دیگری بر افتخارات نیروی دریایی اضافه شد. در این روز، پرسنل شجاع ناوشکن های سهند و سبلان و ناوچه جوشن، در مصافی نابرابر، در برابر نیروهای متجاوز امریکایی ایستادند. رشادت ها و جان فشانی های دلیرمردان ناوشکن سهند، چنان موجب شگفتی دشمن شد که لب به تعریف و تمجید از این دلاورمردی ها گشودند. خدمه فداکار سهند در حالی که این ناوشکن مورد اصابت چندین فروند موشک امریکایی قرار گرفته بود و بخش های زیادی از آن در شعله های آتش می سوخت، آن را ترک نکردند و تا آخرین لحظات با شلیک آخرین گلوله های خود، خشم و انزجار خویش را نثار دشمن کردند. ایثار و جان فشانی های پرسنل قهرمان و جان بر کف نیروی دریایی میهن اسلامی ایران در برقراری ثبات و امنیت در آب های نیلگون خلیج فارس و دریای عمان و مقابله با نیروهای متجاوز امریکا، به یاد ماندنی است.

نیروی دریایی و مقابله با تهدیدهای خارجی

هم اکنون نیروی دریایی، امنیت کشتی رانی در دریای خزر، خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان را برقرار کرده و از همه تهدیدها و فرصت ها آگاه است. در حال حاضر، نیروی دریایی به همت و تلاش متخصصان جوان توانسته است بسیاری از تجهیزات نظامی را بومی کند و به خودکفایی برسد. برای نمونه، ساخت انواع سامانه های الکترونیکی و ناوها و ناوشکن های نیروی دریایی و نیز انواع سامانه ها برای زیردریایی و زیرسطحی برخی از این دستاوردهاست. از سوی دیگر، نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران همواره با انجام تمرینات و مانورهای دریایی در خلیج فارس و دریای عمان، آمادگی خود را برای هر گونه حمله و تجاوز خارجی حفظ کرده است و هر گونه تهدید را با واکنش جدی پاسخ می دهد.

نیروی دریایی و حرکت به سوی خودکفایی و پیشرفت

در مراکز فعالِ جهادخودکفایی نیروی دریایی، تاکنون پروژه های گوناگونی به نتیجه رسیده است. متخصصان متعهد این نیرو در دوران دفاع مقدس، در زمینه خودکفایی صنعتی و تعمیر و بازسازی ناوچه ها و ناوها، دستاوردهای بزرگی داشته اند؛ از جمله، تعمیر و راه اندازی ناوشکن سبلان که در سال 1369، به دست فرماندهی کل قوا به آب انداخته شد. این نیرو در زمینه آموزشی، با پذیرش دانشجو و دانش آموز در رشته های گوناگون در مراکز آموزشی شمال کشور، یعنی انزلی، رشت و نوشهر، به تربیت نیروی انسانی می پردازد. این رشته ها عبارتند از: علوم و فنون توپ خانه دریایی، ملوانی، مین جمع کنی دریایی، راه و عملیات، جنگ های الکترونیکی، مراقبت های پروازی، آموزش کار با زیردریایی ها، غواصی، جوشکاری زیر دریا، مدیریت و کمیسر عالی دریایی، آموزش هوا ـ دریا، تعمیر موتورهای هوایی، فنون اشتغال با بالگرد و هواناو گفتنی است تمامی قطعات مورد نیاز شناورهای سطحی و زیرسطحی، به جز قطعاتی که صرفه اقتصادی ندارند، در داخل کشور طراحی و تولید می شود و در صورت بروز مشکل، با همکاری دیگر مراکز علمی و صنعتی، به ویژه دانشگاه ها، امکان تولید تمامی این قطعات در داخل کشور وجود دارد.

تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها