گیاه شمشاد و نحوه نگهداری آن
یک شنبه 15 آبان 1401 7:13 AM
نویسنده گُلسِتان در 30 اردیبهشت 1399
زمان مطالعه: 10 دقیقه
قطعا این مدل از شمشاد را بسیار دیده اید. تقریبا در تمام پارکها، باغها و فضاهای سبز از این مدل شمشاد استفاده میشود. نه تنها در کشور ما، بلکه شمشاد جنگلی در سایر کشورها هم به همین اندازه محبوب است.
شمشاد جنگلی یک گیاه تزیینی بسیار پرکاربرد است و به دلیل ظاهر جذاب و برگ های مستحکم خود، انتخاب مناسبی برای فضای باز است.
این گیاه بوی خاصی دارد که ممکن است همه از آن لذت نبرند. ولی در کل، بوی این شمشاد اصلا آزار دهنده نیست.
این گیاه در تابستان شکوفه های زرد رنگی میزند که در پاییز به میوه های کوچک تبدیل میشوند. البته سعی نکنید که آنها را بخورید چون هضم نمیشوند و سمی هستند.
پیشنهاد میشود مطلب گیاهان سمی برای انسان و حیوانات خانگی را مطالعه کنید.
حتما شمشاد جنگلی را در خاک زه کشی شده بکارید.
آبیاری بیش از حد باعث میشود که گیاه دچار نوعی قارچ شود که اصلا اتفاق خوبی نیست.
در فصول رشد ( بهار و تابستان )، مرتبا گیاه را آبیاری کنید، هرگز اجازه ندهید خاک آن خیلی خشک شود. در زمستان از حجم آب کم کنید، همین که سطح خاک مرطوب باشد کافی است. اگر برگها طراوت کافی را نداشتند، یعنی باید برنامه آبیاری را اصلاح کنید.
سالی یک بار و ترجیحا در بهار یا تابستان گیاه را هرس کنید.
در اوایل تابستان کود طبیعی چندمنظوره به آن بدهید تا کیفیت رشد را افزایش دهید.
مروری سریع بر شمشاد جنگلی :
نام علمی : Buxus sempeverens
نام رایج : شمشاد جنگلی، جعبه اروپایی
نوع گیاه : درختچه همیشه سبز / مناسب فضای بیرونی
سمی بودن : برای انسانها و حیوانات سمی است
دشواری نگهداری : آسان و کم دردسر
می توانید از شکل خاص این شمشاد استفادههای متفاوتی بکنید. مثلا آن را به عنوان یک حصار کوتاه پرورش دهید و یا با آن باغچه خود را به قسمتهای مختلفی تقسیم کنید. فضای کافی برای رشد آن در نظر بگیرید، چون اگر آن را هرس نکنید می تواند حتی بیش از 20 متر هم رشد کند!
شمشاد رونده متعلق به آسیاست. به نگهداری خاصی نیاز ندارد و در عین حال سبزی و شادابی زیبایی را به محیط هدیه می کند. ما عاشق برگهای سبز رنگ، براق و محکم آن هستیم، حتی گاهی ردی از سبز نئونی هم بر روی آنها دیده میشود که زیبایی آن را چند برابر میکند.
در بهار، شکوفه های سفید رنگ بر روی آن ظاهر میشوند که به مرور زمان به میوه تبدیل میشوند. البته آنها را نخورید چون خوراکی نیستند.
خرید اینترنتی گل
فرقی نمی کند آن را کجا می گذارید. در یک مکان پرنور و یا سایه کامل. شمشاد رونده در هر میزانی از نور رشد میکند.
شمشاد رونده فقط به خاک مناسب نیاز دارد. خاک آن را کاملا زه کشی کنید و از کودهای مناسب استفاده کنید.
اگر خیلی وقت است که باران نباریده، وقت آن است که کمی به شمشاد رونده آب بدهید. اما لازم نیست روی این موضوع حساس باشید، چون شمشاد رونده به مقدار خیلی خیلی کمی آب نیاز دارد.
هر چند سال یک بار کمی قد گیاه را کوتاه کنید و ساقه آن را ببرید. میتوانید از قیچی مخصوص استفاده کنید و آن را به هر شکلی که دوست دارید در آورید.
مروری سریع بر شمشاد رونده :
نام علمی : Eunymus fortunei
نام رایج : شمشاد رونده
نوع گیاه : درختچه همیشه سبز / مناسب فضای بیرونی
سمی بودن : برای انسانها و حیوانات سمی است
دشواری نگهداری : آسان و کم دردسر
شمشاد ژاپنی گیاهی است که عموما در باغ ها دیده میشود و گیاه کم یابی نیست. رنگبندی و شکل زیبای برگ های آن باعث شده که گیاهی محبوب و در دسترس باشد.
شمشاد ژاپنی خیلی حساس نیست و به مراقبت خاصی هم نیاز ندارد. در سایه مطلق و یا نور شدید خورشید هم رشد میکند، اما بهتر است آن را در مکانی قرار دهید که میانگینی از این دو حالت باشد. یعنی نه سایه کامل و نه نور مستقیم!
این درختچه همیشه سبز، پر از برگ های زیبا و براق است که در فصل بهار و تابستان شکوفه های ریز بنفش تولید میکنند.
این شکوفهها بعدا به میوه های سیاه رنگی تبدیل می شوند که خوراکی نیستند.
شمشاد ژاپنی رشد آرامی دارد و در هر سال حدود 10 سانتی متر رشد میکند.
تقریبا هر شرایطی باب میل شمشاد ژاپنی است. فقط به زه کشی مناسب خاک آن توجه ویژه داشته باشید.
نور زیاد باعث آسیب رساندن به همه گیاهان می شود. بهتر است او تمام طول روز در معرض آفتاب نباشد.
اگر آن را در گلدان کاشته اید، در فصلهای گرم سال آن را مرتبا آبیاری کنید. ولی در فصل های سردتر از میزان آب کم کنید. اضافه کردن کود مناسب را فراموش نکنید.
سمی نیست، اما مواظب باشید که میوه های آن را نخورند.
شمشاد طلایی گیاهی بسیار مقاوم است به طوری که می تواند در سردترین و خشک ترین زمستانها به خوبی دوام بیاورد.
این گیاه برگهای بسیار جالبی هم دارد. کمی به آنها دقت کنید، در ابتدای رشد سبز رنگ اند و حالت گرد مانندی دارند. اما با گذشت زمان، دور برگ ها روشن تر شده و ردی از نقره ای هم در آن دیده می شود. جالب تر این است که حالت گردی برگ ها به مربعی شکل تغییر پیدا میکند.
این گیاه متعلق به چین، ژاپن و کره است. از چوب این درخت استفاده های متنوعی میشود، مانند ساخت ابزار آلات موسیقی، میل بافتنی و …
در بهار شاهد شکوفه های زیبای سبز رنگ خواهیم بود که در پاییز به میوهی نارنجی رنگ تبدیل می شوند. البته هرگز آنها را امتحان نکنید، چون سمی هستند.
شمشاد طلایی خیلی روی محیط اطرافش حساس نیست و در هر شرایط نوری رشد می کند.
اگر آن را در باغچه می کارید، مطمئن شوید که فضای کافی برای رشد آن وجود داشته باشد.
هر زمان که گلدان آن را عوض کردید یا آن را به باغچه منتقل کردید، حتما کود مناسب به آن اضافه کنید. در شهریور ماه هم برای بهبود رشد گیاه می توانید به آن کود بدهید.
شمشاد طلایی ترجیح می دهد خاک مرطوبی داشته باشد. اما مواظب باشید آن را بیش از حد آبیاری نکنید. اگر مدت زیادی است که باران نباریده و یا خاک آن خیلی خشک شده، به مقدار کافی آب به آن بدهید.
اگر میخواهید که شمشاد شما ظاهر باطراوت تری داشته باشد، در بهار آن را هرس کنید. این گیاه به راحتی شکل میگیرد و میتوانید به آن فرم دلخواه خود را بدهید.
مروری سریع برشمشاد طلایی :
نام علمی : Euonymus Japonicus
نام رایج : شمشاد طلایی، دوک ژاپنی، دوک همیشه سبز
نوع گیاه : درختچه همیشه سبز / مناسب فضای بیرونی
دشواری نگهداری : آسان و کم دردسر
این عضو از خانواده هی بیها بی نهایت زیباست. برگهای مقاوم و مستحکم او باعث شده اند که هی بی در تمام طول سال حتی در سردترین فصلها هم سالم و باطراوت باقی بماند.
هی بی در تابستان با گلهایی بنفش رنگ، یکی از بهترین انتخابها برای باغچه شماست.
منطقه ای روشن و پرنور در باغچه را برای هی بی در نظر بگیرید. اگرچه او در سایه هم سالم و زیبا باقی می ماند.
مرتبا هی بی را آبیاری کنید طوری که خاک آن همیشه مرطوب ( نه خیس ) باشد.
از زه کشی مناسب خاک مطمئن شوید و سپس با آرامش آن را آبیاری کنید!
هی بی در اثر وزش باد آسیب میبیند. پس آن را در جایی قرار دهید که باد مستقیما به آن برخورد نکند.
بهتر است بعد از پایان گل دهی، کمی هی بی را ببرید و آن را هرس کنید. چون با این کار به رشد گلهای زیباتر در سال بعد کمک میکنید!
مروری سریع بر شمشاد هی بی :
نام علمی : Hebe Andersonii ‘Variegata’
نام رایج : شمشاد هی بی
سمی بودن : سمی نیست
در این مطلب سعی کردیم همه آنچه در مورد روش نگهداری شمشاد لازم است بدانید را برای شما تشریح کنیم، چنانچه مطلبی ناگفته مانده است و یا پرسشی در ذهن شماست که نیاز به مشاوره تخصصی روی گیاه خود دارید، میتوانید سوالات خود را از طریق ارتباط با مشاوره گیاه پزشکی گُلسِتان مطرح نمایید. کارشناسان باتجربه گیاهپزشکی ما آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند. گیاه پزشکان مشکل شما را بررسی میکنند و در صورت نیاز غذای گیاه (کود)، سم و سایر ملزومات گیاه را برای شما ارسال خواهند کرد. ضمن اینکه اگر زمان یا تخصص کافی برای رسیدگی به گیاه خود را ندارید، می توانید از خدمات باغبانی در تهران گُلسِتان (اعزام باغبان و گیاه پزشک به محل شما) استفاده کنید تا متخصصین ما با ابزار مورد نیاز شما در محل شما حضور یابند و خدماتی مانند تشخیص بیماری، علت عدم رشد، تعویض خاک و گلدان، سم پاشی، کوددهی و یا حتی کاشت و … را به شما ارائه دهند.
آیا شمشاد سمی است؟
این گیاه برای حیوانات و انسانها سمی محسوب میشود، زیرا حاوی ماده استروئید آلکالوئید است و میتواند باعث مشکلات گوارشی شود.
نور مورد نیاز برای نگهداری از شمشاد چقدر است؟
شمشاد به نور زیاد و مستقیم خورشید نیاز دارد. بنابراین بهتر است آن را در مکانی بکارید که آفتاب کامل دریافت کند. البته وجود کمی سایه در روز نیز آسیبی به گیاه نمیزند. گفتنی است هرچقدر نور مناسبتری برای شمشاد خود فراهم کنید گیاه شما رشد سریعتر و قویتری خواهد داشت.
چقدر به شمشاد آب بدهیم؟
شمشاد دوست دارد خاکی همیشه مرطوب داشته باشد؛ البته مرطوب بودن خاک نباید با خیس بودن بیشازحد آن اشتباه گرفته شود. بهطورکلی بهتر است هر زمان احساس کردید چند سانتیمتر بالایی خاک گیاه خشک شده است مجددا به آن آب بدهید. دراینباره باید مطمئن شوید که خاک گیاه شما زهکشی خوبی دارد و آب اضافی را به درستی تخلیه میکند، چون این مورد در تخلیه آب اضافعی و جلوگیری از خیس ماندن بیشازحد خاک نقش اساسی دارد. گفتنی است علاوهبر خیس ماندن بیشازحد خاک که باعث آسیب رسیدن به شمشاد میشود، خشک ماندن بیشازحد خاک نیز میتواند باعث ضعیف شدن گیاه شود.
شمشاد به چه خاکی نیاز دارد؟
شمشاد درباره خاک خود سختگیری خاصی ندارد. در واقع هر خاک استانداردی که زهکشی خوبی داشته باشد برای آن مناسب است، اما اگر بحث ترجیح باشد و خاک ایدهآل شمشاد باشد، باید بگوییم که این گیاه ترجیح میدهد در خاکی اسیدی زندگی کند.
بهترین کود برای شمشاد چیست؟
کودی که برای این گیاه توصیه میشود کودی با نسبت NPK 10-6-4 است. (یعنی ده درصد نیتروژن، شش درصد فسفر و چهار درصد پتاسیم) دراینباره درنظر داشته باشید که کودهای متوازن و بالانس که معمولا برای بیشتر گیاهان استفاده میشوند، میتوانند باعث رشد بیشازحد و کنترل نشده برگ در این گیاه شوند، ازاینرو اگر خواهان چنین موردی نیستید سراغ کودهای متوازن برای شمشاد خود نروید.
چرا شمشاد قهوهای میشود؟
این اتفاق معمولا برای شمشادی رخ میدهد که در گلدان زندگی کند. این تغییر رنگ بهسرعت رخ داده و اینگونه به نظر میرسد که گیاه بیمار است، اما باید بدانید که این اتفاق نه بهخاطر بیماری، بلکه بهخاطر کمبود پتاسیم است. پتاسیم میتواند بهراحتی با آبیاری از خاک خارج شده و گیاه دچار کمبود شود. ازاینرو اگر شمشاد خود را داخل گلدان نگهداری میکنید و گیاه شما تغییر رنگ داده و قهوهای شده است، میتوانید با اضافه کردن پتاسیم به خاک، آن را دوباره سبز کنید.
چرا شمشاد زرد میشود؟
زرد شدن یا نارنجی شدن شمشاد یک اتفاق معمول و طبیعی است. این تغییر رنگ مخصوصا در زمستان و زمانی که گیاه در گلدان زندگی میکند بیشتر است. زرد شدن برگهای این گیاه نشانهای از وجود استرسهای محیطی مثل سرد شدن هواست و جزئی از طبیعت گیاه بهشمار میرود. بااینحال اگر دوست ندارید شمشاد شما زرد شود میتوانید با یک آبیاری خوب در تابستان میزان زرد شدن برگهای شمشاد خود در زمستان را کاهش دهید.
چطور شمشاد را هرس کنیم؟
هرس کردن شمشاد واقعا کار سادهای است. شما میتوانید سالی دو بار این گیاه را هرس کنید. یک بار در میانههای بهار و یک بار هم در اوایل پاییز؛ بهاینمنظور با استفاده از یک قیچی باغبانی استریل شده بخشها اضافی و شاخههایی که رشد نامتوازن داشتهاند را حذف کنید. گفتنی است اگر میخواهید ساقههای شمشاد شما بعد از هرس شدن زودتر روبهراه شوند قبل از اقدام به هرس کردن گیاه را مرطوب کنید. این کار باعث میشود تا هم محلهای برش با سرعت بیشتری ترمیم شوند و هم گیاه از محل زخمهایش دچار بیماری نشود.