0

مناسبت روز/ روز روز جهانی پست

 
hosinsaeidi
hosinsaeidi
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : بهمن 1394 
تعداد پست ها : 23615
محل سکونت : کرمانشاه

مناسبت روز/ روز روز جهانی پست
یک شنبه 17 مهر 1401  6:52 AM

 

‏17 مهرماه روز جهانی پست‏

17 مهرماه روز جهانی پست

به گزارش روابط عمومی معاونت فرهنگی  17 مهرماه  به نام روز جهانی پست نام گذاری شده است. در چنین روزی ادارات پست در اکثر کشورهای جهان اقدام به انتشار تمبرهایی به همین مناسبت می کنند. در این مجمل تاریخچه ای را از پست ارائه خواهیم داد، 

پست یکی از سازمان هاي فوق العاده کهن و ارتباطی اسـت، انسانها از دیرباز بـه وسیله پست با ملل و سرزمین هاي دیگر ارتباط برقرار میکردند. پست، کهن ترین و گسترده ترین نوع ابزار ارتباطی بین مردم یک کشور با ساکنان دیگر سرزمینها و مناطق جهان اسـت. هر پستچی از انجام 3000 سفر جلوگیري می کند.

مناسبت روز/ روز روز جهانی پست از سال ۱۸۷۴ درست در روز نهم ماه اکتبر با پیشنهاد کشور آلمان دورهمی برای توافقات پستی و هماهنگی با حضور چند کشور ایجاد شد ، بعد از چهار سال و با پیوستن اغلب کشورهای جهان به این اتحادیه نام آن را اتحادیه جهانی پست گذاشتند . در سال ۱۹۶۹ این اتحادیه تکمیل شد و تصمیم بر آن شد که هر ساله روز نهم اکتبر را روز جهانی پست بنامند . در حال بیشتر از ۱۷۰ کشور به این اتحادیه پیوسته اند ، محل برگزاری این اتحادیه شهر برن در کشور سوئیس می باشد و نشانه آن کره زمین و پنج انسان می باشد که هر انسان ، به نشانه پنج قاره در جهان ، درحالی‏که نامه‏ هایی را دست به دست می‌‏گردانند، تشکیل شده است.

 اتحادیه جهانی پست نخستین انجمن در جهت همکاری بین کارکنان بخش پست و از مؤسسات تخصصی وابسته به سازمان ملل متحد است. اتحادیه جهانی پست با تصویب معاهده برن در سال ۱۸۷۴ تأسیس شد. اتحادیه جهانی پست از نظر قدمت و سابقه دومین سازمان بین‌المللی جهانی محسوب می‌شود. در ۱۸۷۸ عنوان اتحادیه عمومی پست‌ها تبدیل به اتحادیه جهانی پست شد. هدف این اتحادیه کمک به سازماندهی و بهبود بخشیدن خدمات پستی در سطح بین‌المللی است. مقر اصلی اتحادیه در برن، سوئیس است.

اتحادیه جهانی پست از ۴ رکن اصلی تشکیل شده‌است:

کنگره: کنگره رکن اصلی و عالی اتحادیهٔ جهانی پست است. هر ۴ سال یک‌بار، تمامی دولت‌های عضو اتحادیه در کنگره جمع می‌شوند تا در خصوص برنامه‌های آینده اتحادیهٔ جهانی پست و تجدیدنظر در اسناد آن، که شامل سند مؤسس، کنوانسیون‌ها و قرادادهای مراسلات پستی است، تصمیمات جدیدی اخذ نمایند.

 شورای اجرایی:  شورای اجرایی (CA) مرکب از ۴۰ کشور عضو است و سالی یک‌بار در مقر اتحادیه، برن تشکیل جلسه می‌دهد. شورای اجرایی در فواصل تشکیل کنگره‌ها مسئولیت نظارت بر اجرای قوانین اتحادیه و مصوبات کنگره و استمرار کارها را برعهده دارد. هم‌چنین شورای اجرایی مسئول ارتقا و تعدیل تمامی جنبه‌های کمک‌های فنی ِ پستی، ما بین تمامی دولت‌های عضو اتحادیه‌است.

شورای بهره‌برداری پستی: شورای بهره‌برداری پستی (POC) از ۴۰ دولت عضو تشکیل شده‌است و سالی یک‌بار در برن تشکیل جلسه می‌دهد. شورای بهره‌برداری پستی، رکن فنی و عملیاتی اتحادیه‌است. این شورا هم‌چنین مسائل فنی، اقتصادی و تجاری مربوط به امور پستی را بررسی می‌کند.

دفتر بین‌المللی: دفتر بین‌المللی (IB) اتحادیه در برن، سوئیس واقع است. نزدیک به ۲۵۰ کارمند از بیش ۵۰ کشور در دفتر بین المللی اتحادیه کار می‌کنند. دفتر بین‌المللی به عنوان یک نهاد ارتباطی، اطلاعاتی، مشورتی و ارتقادهندهٔ همکاری‌های فنی بین ادارات پستی در اتحادیه عمل می‌کند. این رکن نقش دبیرخانهٔ اتحادیه را هم بر عهده دارد. اتحادیه جهانی پست علاوه بر این دفتر بین‌المللی، دفترهای مرکزی دیگری هم در نقاط مختلف جهان تأسیس کرده‌است تا بتواند هماهنگی‌های بین‌المللی بیش‌تری را در زمینهٔ خدمات پستی جهانی ارائه نماید.

اتحادیه جهانی پست اولین انجمن در جهت همکاری بین کارکنان بخش پست و از مؤسسات تخصصی وابسته بـه سازمان ملل متحد اسـت. اتحادیه جهانی پست با تصویب معاهده برن درسال ۱۸۷۴ تأسیس شد. اتحادیه جهانی پست از نظر قدمت و سابقه دومین سازمان بین‌المللی جهانی محسوب می شود. در ۱۸۷۸ عنوان اتحادیه عمومی پست‌ها تبدیل بـه اتحادیه جهانی پست شد. هدف این اتحادیه کمک بـه سازماندهی و التیام بخشیدن خدمات پستی در سطح بین‌المللی اسـت. مقر اصلی اتحادیه در برن، سوئیس اسـت.

فعالیتهای پستی در ایران، قدمتی سه هزار ساله دارد و حتی عده‌اي از مورخین، ایرانیان را مبتکر ارتباط پستی می‌دانند. درسال 1297 ه.ق ناصرالدین شاه دستور داد تا مؤسسه پست آن روز بـه وزارت تبدیل شود و اداره آن رابه امین الملک، وزیر وظایف و رئیس دارالشوراء سپرد.

پس از صدارت امیرکبیر، تحولات تازه اي در پست کشور ایجاد گردید، فعالیت پستی کشور هـای استعمارگر تعطیل شد و پیکهای پست ایران، با نظم و نظامی تازه کـه امیرکبیر ایجاد کرده بود با سرعت و دقت بسیار، امور مراسلاتی را انجام می دادند. شایان ذکر اسـت کـه چون پست در ایران از قدمتی طولانی برخوردار اسـت، از فعالیت چاپارهای قدیم تا پست پیشرفته کنونی، ابزارو آثاری گرانبها و دیدنی جمع آوری شده اسـت کـه در موزه پست نگه‌داری می شود.

خبر: محمدمسعود ایرجی

منابع: سایت بیتوته، سایت شایان طرح، سایت جدولیاب،

تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها