تقویت هوش مالی کودکان
سه شنبه 7 تیر 1401 7:30 PM
شیوه های کاربردی برای تقویت هوش مالی کودکان
از شیوه های مهم در آموزش هوش مالی کودکان اختصاص دادن مبلغ معینی در یک بازه زمانی برای او می باشد. برای کودک پنج سال به بالا نیز می توانید از این کار استفاده کنید. به طور مثال به فرزندتان بگویید که ماهانه 100 هزار تومن پول توجیبی دارد که میتواند آن را برای خودش خرج کند. این مبلغ میتواند با توجه به شرایط اقتصادی خودتان یا نیازهای فرزندتان مشخص کنید.
چنانچه این مبلغ را زودتر خرج کرد تا پایان زمان معین شده هیچ وقت نباید مجددا به او پول بدهید چون او دیگر مفهوم پس انداز را یاد نمی گیرد. مبلغ را به گونه ای مشخص کنید که به جز تأمین نیازهایش بتواند آن را پس انداز کند. پول تو جیبی منظم میتواند پس انداز کردن مناسب و خرج کردن های منظم را به دنبال داشته باشد و این باعث بالا رفتن اعتماد به نفس کودکتان خواهد شد.
راهکار تقویت هوش مالی کودکان
یکی از بهترین روشها برای آموزش مسائل مالی به کودکان، درگیرکردن آنها در بحث بودجهبندی هزینههای خانواده است. اینگونه آنها می بینند که ما چگونه مسئولانه به قبضها و صورتحسابها می پردازیم. کودکان به صورت ذاتی دوست دارند به پدر و مادرشان کمک کنند؛ پس، فکر میکنند تا راهی برای کم کردن هزینههایشان پیدا کنند. این بحثها باید خودمانی و بدون نگرانی باشند؛ حتی میتوانیم موقع خوردن شام دراین مورد بحث کنیم. بهتر است بحث شامل یادآوریهایی برای پرداخت قبضها یا اقساط، میان ما و همسرمان باشد.
مشکلی ندارد چنانچه کودکتان هنوز آنقدر بزرگ نشده است که بتواند در بحث شرکت کند. هدف این است که او ببیند خانواده بدون نگرانی و استرس در مورد مسائل مالی بحث میکند.
تقویت هوش مالی کودکان با استفاده از روش های کاربردی
برای کودکان خود حساب بانکی باز کنید و بعضی وقت ها او را با خود به بانک ببرید. فرآیندهای بانکی را خیلی ساده و قابل فهم برای او توضیح دهید و اجازه دهید پول های پس انداز شدهاش را در حساب بانکی اش بگذارد. به جز این می توانید به عنوان تشویق مبلغی را نیز به حساب بانکی او اضافه کنید و موجودی جدید حسابش را به او اطلاع دهید.
از دو سالگی اغلب کودکان به داستان ها و کتاب ها علاقه نشان میدهند. برای آنها کتابها و داستانهایی بخوانید که دارای مسائل مالی می باشد. از کودک خود بخواهید راه حل خود را برای مشکلات گوناگون توضیح دهد و چنانچه سوالی داشت با صبر و حوصله جوابش را بدهید. در سنین دبستان می توانید برای او مسائل ریاضی که دارای مباحث مالی مناسب سنش هستند را طرح نمایید .
هدیهدادن در تولدها و مناسبتهای دیگر متداول است. میتوانیم بهجای هدیه کالاهای گوناگون، پول هدیه بدهیم. به این شیوه در وقت صرفهجویی میکنیم؛ دردسر انتخاب هدیه را نیز نداریم و مهمتر اینکه به تقویت توانایی حسابوکتاب فرزندمان کمک میکنیم. بچهها عادت دارند که بهمناسبت رویدادهای خاص مثل روز تولدشان، برای هدیهای ویژه درخواست کنند. با دادن پول به آنها بهعنوان هدیه، کودک کم کم درک میکند که درخواستهایش چه هزینهای دارند!
تقویت هوش مالی کودک
کودک باید بداند که هرچند میتواند قسمتی از پولش را صرف تفریح و خوشگذرانی کند؛ ولی قسمتی از آن را نیز باید به تأمین بعضی نیازهای ضروری قرار دهد. با گذر زمان و افزایش سن بچهها، میتوانیم در این زمینه جدیتر عمل کنیم.
واضح کنید که پول توجیبی باید برای چه مواردی را خرج شود؛ هزینههایی مثل تغذیهٔ مدرسه، میانوعده، بازی رایانهای، فعالیت فوقبرنامهٔ مدرسه، هزینهٔ رفتوآمد به مدرسه. درمورد بچههای بزرگتر میتوانیم لباس یا دیگر موارد مهمتر را نیز به لیست بیفزاییم.
چنانچه میدانید پسانداز فرزندتان دارد به مقداری که در نظرش است، نزدیک میشود، خوب است قدری پول اضافه به او بدهید! این کار لذت پسانداز را برای او بیشتر میکند. همین طور او را به دلیل خرجنکردن پولش برای افزودن به پساندازش، ترغیب کنید.
بچهها همیشه در حال دیدن رفتار ما و یادگیری هستند. چنانچه ما ولخرج باشیم، بیشتر از داشتههایمان هزینه کنیم و همیشه نگران پول باشیم، بچهها نیز این شیوه را در پیش گرفته و نتیجه میگیرند که پول چیزی است کمیاب که خیلی اهمیت دارد!
چنانچه ما بیشتر از درآمدمان خرج کنیم، بچهها فکر میکنند این شیوه طبیعیِ مدیریت پول است و همه به این نحو عمل میکنند. در صورتی که ما به علت رفتار و خرجهای اشتباه، مرتب نگران کمآمدن پولمان باشیم، فرزندمان نیز همین شیوه را دنبال می کند. ما بهعنوان مادر یا پدر، میتوانیم با اصصلاح خودمان الگوی خوبی برای فرزندمان باشیم.
گام هایی برای تقویت هوش مالی کودکان
در اصول کسب و کار تکنیکی وجود دارد که توصیه میکند کارمندان را از جزئیات شرایط شرکت باخبر کنید. به طور مثال الان چقدر فروش داریم، چقدر تولید داریم، به کجا محصول میفروشیم و… . این تکنیک سبب میشود کارمندان حس مسئولیت و همدلی بیشتری با مجموعه داشته باشند.
اکنون روشی نیز در مورد تقویت هوش مالی کودکان وجود دارد که مشابه راهکار بالاست. در این شیوه باید به کودکانتان در مورد روش کسب درآمد توضیح بدهید. اینکه از کجا پول میآورید؟ بابت چه کاری پول میگیرید و… . به این ترتیب به جز اینکه کودک حس با ارزشی میکند، حس مسئولیت بیشتری نیز خواهد کرد و به جز اینها، کم کم با مفاهیم دنیای اقتصاد آشنا میشود.
گردآوری: بخش کودکان بیتوته