دوشنبه ۳۰ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۴:۰۰
تصاویر | این زن با «ناموس» سرنوشت دختران ایرانی را تغییر داد! | «طوبی» را چقدر میشناسید؟
تاریخ ایران مملو از نام زنانی است که در عرصههای مختلف زمینههای رشد جامعه را فراهم کردهاند. در فهرست زنان نامدار تاریخ ایران اما نام «طوبی آزموده» کمتر شنیده شده است؛ بانویی که نامش با تاسیس نخستین مدرسه دخترانه تهران گره خورده و آغازگر راهی پرفروغ برای تحصیل دختران این سرزمین بوده است. داستان زندگی پربرکت این بانوی دلسوز را بخوانید.
همشهری آنلاین – حسن حسنزاده: اطراف چهارراه حسن آباد در خیابان حافظ فعلی را که بگردید، کوچه «طوبی» را پیدا میکنید. اما کمتر کسی میداند پشت این اسم روی تابلو چه داستانی نهفته است و این اسم به نام چه بانوی بزرگی اشاره دارد. نخستین مدارس دخترانه تهران در دوران قاجار و بعد از نهضت مشروطه تاسیس شدند. اما پا گرفتن مدرسهای که ویژه تحصیل دختران باشد، کار آسانی نبود. در روزگاری که نه مکتب و مدرسه به اندازه کافی وجود داشت و نه در برخی فرهنگها تحصیل برای دختران امری پسندیده محسوب میشد، راهاندازی مدرسهای ویژه دختران گامی مهم و البته پردردسر بود. در آن دوران، خانوادههایی که به تحصیل دختران خود اهمیت میدادند با استخدام معلم سرخانه زمینه باسواد شدن آنها را فراهم میکردند. «طوبی آزموده» هم خوشاقبال بود که در یکی از همین خانوادهها متولد شد.
زیست کنکور رو 100 بزن، با شرکت در همایش جمعبندی تاملند | ثبت نام
ثبت نام کنید
قصههای خواندنی تهران را اینجا ببینید
پدرش «میرزا حسنخان سرتیپ» که از درجهداران ارتش بود، معلمی برای دخترش استخدام کرد تا او زیر نظر معلمهای سرخانه تحصیلاتش را آغاز کند. پیش از پرداختن به سرگذشت طوبی آزموده، بررسی چند نکته درباره دلیل مخالفت برخی با تاسیس مدرسه دخترانه اهمیت دارد. پس از انقلاب مشروطه، گفتوگوهایی بین نمایندگان موافق و مخالف این مدارس در گرفت. برخی چون ناظم الاسلام از تاسیس مدراس دخترانه حمایت کردند و گفتند: «در تربیت بنات و دوشیزگان وطن بکوشیم و به آنها لباس علم و هنر بپوشیم، چه تا دخترها عالم نشوند، پسرها بخوبی تربیت نخواهند شد.» و برخی دیگر همچون «میرزا سید محمدصادق» رئیس مدرسه اسلام، نبودن اداره نظمیه، نداشتن پلیس مرتب برای حمایت از این مدارس و کمبود معلم زن را دلیل مخالفت با تاسیس مدارس دخترانه عنوان کردند.
ماجرای تاسیس دبستان ناموس
القصه، در همین دوران که نمایندگان درگیر جدلها و بحثهای بیپایان درباره راهاندازی مدارس دخترانه بودند، «طوبی آزموده» که اکنون بانویی ۲۹ ساله بود و با تحصیل در خانه به زبانهای فارسی، فرانسوی و عربی هم تسلط داشت، به همراه چند بانوی دیگر آستین همت بالا زد تا نخستین مدارس دخترانه تهران برای تحصیل دختران این سرزمین راهاندازی شود. طوبی آزموده که خود در خانهای در محله سنگلج تهران باسواد شده بود و پس از ازدواج هم با کمک معلمهای خصوصی چند زبان خارجی را فرا گرفت، پیشگام تاسیس مدرسهای برای تحصیل آسانتر دختران شد. او نام اولین دبستان دخترانه تهران را «دبستان ناموس» گذاشت. این مدرسه سال ۱۲۸۶ هجری شمسی در خیابان حافظ کنونی، جایی در حوالی چهارراه حسنآباد تاسیس شد و