ورزش و ارتباط آن با چاقی
سه شنبه 28 دی 1389 11:30 AM
ورزش و ارتباط آن با چاقی (1)
*چاقی و عادت غذایی :
هنگامی که انرژی وارده به بدن بیش از میزان مورد نیاز باشد باعث افزایش وزن و اگر مصرف انرژی بیش از دریافت آن ( از طریق تغذیه ) باشد باعث کاهش وزن خواهد شد. میزان احتیاج انرژی افراد به هیچ وجه ثابت و یکسان نیست بلکه به سن، جنس، وزن، شغل، میزان فعالیت آنها و شرایط بدنی بستگی دارد. تغییر در عادت های غذایی افراد و میزان فعالیت بدنی آنها بسیار مشکل است بنابراین ایجاد تغییر در وزن افراد کار ساده ای نیست. پرخوری و کم تحرکی در زمان تعطیلی مسابقات باعث چاقی ورزشکار می شود. در این شرایط عادت صحیح غذایی برای ورزشکار بسیار مهم است برای مثال باید مصرف غذاهای پر چرب را محدود و مصرف غذاهای قندی را تعدیل کند و از پر خوری نیز بپرهیزید.
خطر مرگ ومیر در بین افرادی که سن آنها بین 50 _ 45 سال است نسبت به افراد عادی به تناسب اضافه وزن افزایش می یابد برای
مثال :
- 5/4 کیلو گرم اضافه وزن 8% خطر مرگ و میر را افزایش می دهد.
- 9 کیلو گرم اضافه وزن 18% خطر مرگ و میر را افزایش می دهد
- 5/13 کیلو گرم اضافه وزن 28 % خطر مرگ و میر را افزایش می دهد
- 23 کیلو گرم اضافه وزن 56 % خطر مرگ و میر را افزایش می دهد
شایع ترین علل مرگ و میر افراد چاق در مقایسه با افراد عادی ناشی از بیماری های قلبی _ عروقی و کلیوی است. آمار مرگ و میر ناشی از تصادفات رانندگی نیز در بین افراد چاق بیش از افراد عادی است و آن نیز به دلیل عدم چابکی آنها است. همچنین مرگ ومیر ناشی از دیابت در بین آنها 4 برابر بیشتر گزارش شده است.
علل چاقی موارد بسیاری دارد که در اینجا به پنج مورد از آن اشاره می شود :
*علل چاقی :
2. عوامل محیطی
3. عوامل روانی
4. عدم تحرک کافی
5. کم کاری غده تیروئید
تقریبا 10 % از فرزندان والدین چاق از وزن طبیعی برخوردارند. اگر یکی از والدین چاق باشد این احتمال 50 % و اگر هر دو چاق باشند
*عوامل ژنتیکی :
80 % خواهد بود. متخصصان معتقدند مهمترین عامل چاقی در جامعه پیشرفته عدم انجام فعالیت های بدنی و ورزشی است. پیشرفت سریع علم و زندگی ماشینی باعث کاهش ساعت کار، عدم مصرف انرژی و در نتیجه چاقی مفرط در بین افراد جوامع پیشرفته شده است. عدم داشتن رژیم غذایی مناسب و عادت نامناسب در رژیم غذایی یکی دیگر از عوامل چاقی است. مصرف بیش از حد کربوهیدرات و چربی ها باعث تجمع چربی و در نتیجه چاقی است. در اثر کم کاری غده تیروئید به دلیل کاهش هورمون های تیروئید در متابولیسم بدن اختلالاتی ایجاد می شود که یکی از پیامد های آن افزایش وزن ودر نتیجه چاقی است.
عدم تحرک کافی :
*عوامل محیطی :
*کم کاری غده تیروئید :
پیامدهای دیگر آن عبارت است از :
1. ایجاد خستگی
2. تغییر در کار قلب
3. تغییر در میزان کلسترول خون
4. تغییر در وضعیت پروتئین عضلات
5. تاثیر روی مصرف اکسیژن به وسیله بافت ها
*عوارض چاقی :
ادامه دارد............
(در ادامه درمان چاقی، ورزش و تاثیر آن بر چاقی، کاهش وزن در رشته های ورزشی خاص، تاثیر کاهش زیاد وزن وکنترل وزن ورزشکاران بیان خواهد شد. )
گروه جامعه و ارتباطات
منابع : مقالات دکتر جک.اج ویلمور
*تعریف چاقی :
نتایج حاصل از مطالعات انجام شده نشان می دهد که مرگ و میر در افراد چاق 75 _ 25 % بیش از افراد عادی است و با افزایش سن وخامت عواقب ناشی از چاقی نیز افزایش می یابد.