5 روش برای حق طلاق زن
یک شنبه 8 خرداد 1401 11:58 AM
با این حال، اختیار تقاضا نمودن طلاق در انحصار زوج نیست؛ در تبصره همین ماده در سه مورد به زنان اجازه داده شده است که طلاق خود را از دادگاه تقاضا نمایند، علاوه بر این دو مورد هم در ماده 1146 و 147 قانون مدنی ذکر شده است، پس در پنج مورد زنان می توانند از دادگاه درخواست طلاق نمایند:
الف) طبق قوانین حقوقی طلاق ماده 1119؛ اگر در هنگام انعقاد عقد ازدواج، شرط شده باشد که زوجه می تواند در صورت وقوع شرایطی (چون: اختیار کردن همسر دوم از جانب شوهر، سوقصد به زن، عدم پرداخت نفقه، غیبت و … ) به وکالت از زوج خود را مطلقه سازد؛ زوجه می تواند با مراجعه به دادگاه پس از اثبات شرایط مذکور به وکالت از زوج، با ارائه مدارک لازم برای گرفتن حق طلاق، خود را طلاق دهد. در این ماده هر چند تحقق وکالت مشروط به وقوع شرایطی است، اما به طور کلی طبق قوانین حقوقی طلاق ماده 1138 قانون مدنی، زوج می تواند وکالت در طلاق را بدون هیچ شرطی به زوجه اعطا کند؛ در این حالت زوجه (وکیل) بدون آنکه در دادگاه ملزم به اثبات شرایطی باشد می تواند به وکالت از شوهر خود درخواست طلاق نماید و نهایتا خود را مطلقه کند.
بیشتر بدانید:
ب) طبق قوانین حقوقی طلاق ماده 1129، اگر یکی از حالات زیر محقق شود؛ زوجه می تواند از دادگاه تقاضای طلاق نماید، در این حالت دادگاه شوهر را مجبور می سازد که زن را مطلقه نماید.:
ج) طبق قوانین حقوقی طلاق ماده 1130 و همچنین طبق نظریه دیوان عالی کشور، در حالاتی مثل:
1- ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه.
2- اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد (در حالتیکه زوج از ترک اعتیاد امتناع کند یا پس از ترک مصرف را مجددا شروع کند)
3- محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر یا همینطور محکومیت زوج به هر نوع مجازاتی که به تشخیص دادگاه، شان و حیثیت زن را به خطر بیاندازد.
4- ضرب و شتم یا هرگونه سوء استفاده مستمر و نامتعارف زوج از زوجه.
5- ابتلاء زوح به بیماری های صعب العلاج یا هر عارضه صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید و به نحوی باشد که دوام زناشوئی برای زوجه مخاطره آمیز باشد.
6- در صورتیکه مرد پس از پنج سال نتواند زوجه را صاحب فرزند کند.
7- در صورتی که زوج مفقود الاثر شود و ظرف ۶ ماه پس از مراجعه زوجه به دادگاه پیدا نشود.
8- اشتغال مرد به شغلی نامتعارف و خلاف شان و منزلت زوجه
9- جنون در مواردی که فسخ نکاح شرعاً ممکن نباشد.
10- وارد نمودن صدمات روحی و روانی مشقت زا به زوجه از جانب زوج
در این حالات که به جهت آنچه مشقت بار شدن زندگی زوجه توسط زوج نامیده شده است؛ زوجه می تواند به دادگاه مراجعه نماید و ارائه مدارک لازم برای گرفتن حق طلاق، تقاضای طلاق دهد، دادگاه نیز شوهر را مکلف به طلاق دادن همسر خود می کند و اگر اجبار میسر نشد، به اذن حاکم شرع، زوجه مطلقه می شود.
لازم به ذکر است، برای اینکه زن بتواند طلاق خود را به جهات مذکور بگیرد، علاوه بر اینکه می بایست مشقت تحمیل شده از جانب شوهر را نزد دادگاه اثبات کند، می بایست وجود چنین مشقتی را در زمان طرح دادخواست و همچنین استمرار آن را نیز اثبات کند در نتیجه زوجه نمی تواند به جهت مشکلی که در گذشته از جانب زوج پیدا آمده و تا زمان طرح دعوی استمرار نداشته است ، از دادگاه تقاضای طلاق نماید.
د) علاوه بر موارد فوق زوجه می تواند از دادگاه طلاق خود را به صورت خلع نیز درخواست کند. در طلاق خلع، زوجه به سبب کراهت از شوهر خود، در ازای مالی که به شوهر می دهد، از شوهر خود طلاق میگیرد. این مال می تواند مهریه یا معادل آن باشد و می تواند کمتر یا بیشتر از مهریه نیز باشد.
ه) طلاق مبارات، طلاقی است که زوجین به سبب کراهت از یکدیگر به آن تن در می دهند. در این نوع طلاق از آنجا که کراهت هم در شوهر وهم در زن وجود دارد، مبلغی که زن برای گرفتن این طلاق می بخشد، نباید بیشتر از مهریه باشد. در این طلاق زن و شوهر باید پیش از طلاق در خصوص تمام موارد مربوط به رابطه زوجیت، نظیر: مهریه، نفقه، جهیزیه، حضانت فرزندان مشترک و… توافق کنند. در نتیجه طلاق مبارات یکی از انواع طلاق توافقی است، زیرا زن و شوهر پیش از تحقق طلاق می بایست در مورد طلاق و امور مرتبط با آن توافق کنند.
مورد نخست که اعطای وکالت از طرف زوج به زوجه است، از مواردی است که عموما از آن به عنوان حق طلاق یاد می شود، هر چند چنین عنوانی برای آن صحیح نیست، زیرا در این جایگاه حقی به زوجه داده نمی شود بلکه زوج به او وکالت می دهد که از طرف وی، خود را مطلقه سازد. در نتیجه بهتر است وکالتی که زوج برای جاری نمودن طلاق و امور مربوط به آن، به زوجه اعطا می کند، را حق طلاق ندانیم؛ زیرا در این حالت از نظر حقوقی زوج است که زوجه را مطلقه می کند و توجه به این نکته باعث می شود که رعایت نکات و ظرایف حقوقی در چنین وکالتی نقشی حیاتی برای کارآیی آن داشته باشد، این وکالت نامه باید به نحوی تنظبم شود که حتی الامکان زوجه (وکیل) بتواند از چنین وکالتی بهره مند شود و زوج (موکل) بعدا نتواند آن را بی اثر کند.
بیشتر بدانید: بهترین وکیل طلاق توافقی در تهران کیست؟
مدارک لازم برای گرفتن حق طلاق به شرح زیر است:
اگر حق طلاق از شروط ضمن عقد در نظر گرفته شده باشد قباله ازدواج برای انجام این کار کافیست. چنانچه اگر طلاق در دفترخانه انجام شود اصل و کپی شناسنامه، اصل و کپی کارت ملی و اصل سند ازدواج لازم است.
لازم به ذکر است، زوجه برای احراز وکالت خود نزد دادگاه، نیاز به وکالت نامه ای رسمی از زوج دارد. درعمل زوجه نمی تواند تنها به استناد شرط ضمن عقد نکاح خود را وکیل زوج معرفی نماید؛ از همین رو برای قابل اجرا بودن شرط ضمن عقد نکاح، لازم است که علاوه بر درج چنین شرطی، زوج برای اعطای وکالت به زوجه به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کند و طی سندی رسمی با درج موارد فوق به زوجه و ارائه مدارک لازم برای گرفتن حق طلاق، وکالت برای مطلقه نمودن خود را اعطا کند. حال شرایط چنین وکالتنامه ای را بررسی میکنیم:
بیشتر بدانید: نمونه دادخواست طلاق
بر خلاف باور عموم؛ اعطای وکالت در طلاق به زوجه، زوجه را از حقوق مالی خود محروم نمی سازد، و زوجه می تواند علاوه بر اینکه به وکالت از زوج، درخواست طلاق می دهد، اصالتا تقاضای حقوق مالی خود نظیر مهریه و نفقه های پرداخت نشده را از زوج داشته باشد. حتی زوجه می تواند به وسیله چنین وکالتنامه ای، تعیین تکلیف در خصوص نفقه و جهیزیه و حضانت فرزندان مشترک را در زمره اختیارات خود درج کند.