0

با انواع سبک های قلمزنی و ابزارهایی که برای آن نیاز است آشنا شوید

 
09115219775
09115219775

با انواع سبک های قلمزنی و ابزارهایی که برای آن نیاز است آشنا شوید
دوشنبه 15 فروردین 1401  1:05 PM

بررسی سبک های قلمزنی و ابزارهای آن

هنر قلمزنی از جمله هنرهایی است که سبک‌های مختلفی دارد. این ویژگی باعث می‌شود که اثر هنری خلق شده یکنواخت و خسته‌کننده به نظر نرسد. این سبک‌های مختلف در طول تاریخ و با سلیقه هنرمندان به وجود آمده‌اند و امروزه نیز شاهد این تنوع در کار قلمزنی هستیم. در ادامه سبک‌های مختلف هنر قلمزنی را با هم بررسی می‌کنیم.

بررسی سبک ریزه‌کاری در قلمزنی

در بررسی سبک های قلمزنی به سبک ریزه‌کاری می‌رسیم. این سبک به «زیره قلم و زمینه پُر» نیز معروف است. در این روش هنرمند سطح وسیله مورد نظر خود را با نقوش بسیار ریز و ظریف، قلمزنی می‌کند. برای آشکار کردن طرح اصلی، روی بوم خود بافت ایجاد می‌کند و به این ترتیب طرح اصلی را نمایان می‌سازد. در نهایت نیز با جدا کردن زمینه کار از طرح، شگفتی خلق شده را آشکار می‌کند.

معرفی سبک برجسته‌کاری در قلمزنی

یکی از سبک‌هایی که هنرمند باید آن را در سه مرحله انجام دهد، سبک برجسته کاری است. این سبک با اینکه زحمت زیادی دارد اما باعث می‌شود که اثر نهایی چشم‌نواز و خارق‌العاده شود. مراحل این سبک به شرح زیر هستند:

  • در ابتدا هنرمند باید پشت بوم فلزی خود را با قیر بپوشاند و بعد طرح مورد نظر خود را روی آن تثبیت کند.
  • هنرمند بعد از تثبیت طرح، قیر را از پشت بوم جدا کرده و دو مرتبه آن را ذوب می‌کند. قیر ذوب شده را همان طرفی که طرح را تثبیت کرده می‌ریزد. از همان طرفی که طرح نمایان است، آن را پایین می‌برد تا طرح اصلی به خوبی برجسته شود.
  • استادکار بعد از اینکه کار تمام شد قیر را جدا کرده و پشت بوم فلزی می‌ریزد. حالا طرح اصلی به خوبی برجسته می‌شود و زمینه آن را با قلم‌هایی که به عنوان قلم‌های بدون آج شناخته می‌شوند، صاف می‌کند. سپس هنرمند با کمک آن قلم روسازی را انجام می‌دهد.

سبک های قلمزنی: سبک منبت

در این شیوه هنرمند بعد از اینکه طرح را روی کار تثبیت کرد، با استفاده از قلم‌های بدون عاج زمینه آن را تا دو سانتی‌متر پایین می‌برد. هنرمند این کار را انجام می‌دهد تا طرح اصلی به شکل نیمه برجسته خودش را نشان دهد. هنرمند در نهایت با استفاده از قلم‌های عاج‌دار و بدون عاج، کار روسازی را انجام می‌دهد.

انواع سبک های قلمزنی

چه ابزارهایی برای قلمزنی مورد نیاز است؟

برای خلق آثار هنری به شیوه قلمزنی، هنرمند باید ابزار و وسایل لازم را داشته باشد. فرقی نمی‌کند که از چه سبک های قلمزنی برای خلق اثر استفاده می‌کند، اگر وسایل لازم و با کیفیت را نداشته باشد این مهم روی نتیجه نهایی تأثیر منفی می‌گذارد.

«میز کار مخصوص، چراغ مطالعه برای پخش نور کافی، گیره، سوهان، انبر، الک مخصوص، کپسول گاز یا همان مخزن سوخت، قیچی مخصوص، دیگ یا پاتیل قیر به همراه پایه، اجاق گاز، سنگ فرز و سنگ نفت، قلم‌های مخصوص و متنوع، چکش‌ها، پرگار مخصوص و تسمه» از جمله مهم‌ترین ابزارهایی به حساب می‌آیند که یک هنرمند قلمزن باید داشته باشد. البته باز هم در بین این حجم از ابزارها چکش و قلم دو ابزار اصلی در هنر قلمزنی محسوب می‌شوند که در ادامه این دو را مورد بررسی قرار می‌دهیم:

خرید محصولات قلمزنی

چکش قلمزنی چه ویژگی‌هایی دارد؟

چکش‎هایی که برای قلمزنی مورد استفاده قرار می‌گیرند، از سه قسمت تشکیل شده‌اند. سر این چکش‌ها مخروطی شکل هستند، میله رابط آن‌ها فلزی است و دسته‌های چوبی دارند. آن قسمت چکش که هنرمند به وسیله آن به قلم ضربه می‌زند، مربعی است. سمت دیگر چکش را به عمد نوک تیز طراحی می‌کنند تا هنرمند بتواند به راحتی کار کند و چکش مانع دید او نشود. خود چکش‌ها به دو دسته سنگین و سبک تقسیم‌بندی می‌شوند و مورد استفاده قرار می‌گیرند که هر کدام ویژگی‌هایی دارند:

  • چکش‌هایی که سبک وزن هستند برای انجام ریزه‌کاری‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. ریزه‌کاری‌ها زمان زیادی را از هنرمند می‌گیرد. به همین دلیل وزن این چکش را بین 75 تا 200 گرم قرار داده‌اند تا دست کمتر خسته شود.
  • چکش‌هایی که سنگین وزن هستند بیشتر برای برجسته‌کاری مورد استفاده قرار می‌گیرند. این چکش‌ها وزن بیشتری دارند. وزنشان از 250 گرم شروع می‌شود و تا یک کیلوگرم نیز می‌رسد.

 

تشکرات از این پست
aftabm
دسترسی سریع به انجمن ها