وقایع بیستم و یکم بهمن ماه 1357
پنج شنبه 21 بهمن 1400 3:39 PM
در روز 21 بهمن ماه سال 1357 مردم به اسلحه خانه نیروی هوایی راه پیدا کردند . درگیری مسلحانه میان مردم و نظامیان شدت گرفت .
با آغاز درگیری مسلحانه، پرسنل انقلابی نیروی هوایی برای تسلیح مردم در ازاء كارت پایان خدمت سربازی ، یك قبضه سلاح و هفت فشنگ در اختیار آنان قرار میدادند .
در چنین روزی ، در روز 21 بهمن ماه سال 1357 فتوای امام خمینی (ره) مبنی بر باطل بودن قسم وفاداری ارتشیان به شاه منتشر و ارتش شاه عبور و مرور مردم را از ساعت چهار و نیم بعد از ظهر ممنوع اعلام کرد .
در ساعت 10 صبح روز 21 بهمن ماه سال 1357 با انتشار حکم امام خمینی (ره) در خصوص ماندن مردم در خیابان ها ، با پیوستن نیروی دریایی و هوایی با مردم همراه شد و اسلحه خانه نیروی هوایی به همت مردم و کمک همافران فتح شد .
در ساعت 11 روز 21 بهمن ماه سال 1357 با شدت درگیری ها ، کلانتری های 9 ، 10 ، 11 ، 12 ، 16 ، 26 و کلانتری نارمک به دست مردم افتاد . مردم تانک ها و نفربرها را به خیابان ها آوردند و سرود فتح و ظفر را به یکدیگر هدیه دادند .
در غروب روز 21 بهمن ماه سال 1357 فرماندار نظامی که دستپاچه شده بود در آخرین اعلامیه خود که بارها از رادیو پخش شد ، ساعت منع عبور و مرور را چهار و نیم بعد از ظهر اعلام کرد .
حضرت امام خمینی (ره) در پاسخ به اعلام فرمانداری در روز 21 بهمن ماه سال 1357 مبنی بر عبور و مرور شبانه ، پیامی بدین شرح صادر فرمودند : اعلامیه امروز حكومت نظامی خدعه و خلاف شرع است و مردم به هیچوجه به آن اعتنا نكنند ... اخطار میكنم كه اگر دست از این برادر كشی بر ندارند و لشگر گارد به محل خودش برنگردد ... تصمیم آخر خود را به امید خدا میگیریم ..... برادران و خواهران عزیز هراسی به خود راه ندهید که به خواست خداوند تعالی حق پیروز است .
در پایان روز 21 بهمن ماه سال 1357 مردم رشادت به خرج دادند و خیابان ها را تا صبح روز بعد ترک نکردند .
در روز 21 بهمن ماه سال 1357 رژیم در تدارك یك كودتای نظامی است. سپهبد رحیمی، فرماندار نظامی تهران و حومه، طی دستورالعملی به یگانهای تابعه خود ، از آنها خواست تا بیدرنگ كلیه رهبران نهضت را دستگیر و با هواپیما به یكی از جزایر منتقل نمایند. همراه این دستورالعمل، لیستی از اسامی صدها نفر كه باید بازداشت شوند، الصاق شده است كه در رأس آنها نام حضرت امام، آْیتالله طالقانی مهندس مهدی بازرگان، به چشم میخورد. در این دستورالعمل، پیشبینی شده است كه كلیه رهبران درجه دوم كه اقدام به تحریك در مقابل این دستگیریها بكنند، بازداشت شوند.
مینیبوسها و ماشینهای وابسته به ستاد كمیته امام خمینی، با بلندگو، لغو اعلامیه فمراندار نظامی را در سطح تهران اعلام كردند. گفتنی است كه بنا به گفته رحیمی، یكی از سران ارتش، حكومت نظامی تصمیم داشت كه با افزایش ساعات حكومت نظامی، به انجام كودتا و سركوب مردم و خصوصا ترور و دستگیری رهبران نهضت، بپردازد.
این تصمیم حضرت امام، توطئه بزرگی را در آستانه پیروزی نهضت در نطفه خفه كرد. امام خمینی در جواب به استعفای افراد نیروی مسلح نوشتند: قسم برای حفظ قدرت طاغوتی صحیح نیست و مخالفت با آن واجب است و كسانی كه قسم خوردهاند باید بر خلاف آن عمل كنند .
حجتالاسلام دكتر مفتح از جانب حضرت امام، عكس مندرج در روزنامه كیهان مبنی بر رژه افسران نیروی هوایی در مقابل ایشان را كاملا صحیح و واقعی دانست. بازرگان گزارش مطبوعات را در زمینه تماس با بختیار و سران ارتش، قویا تكذیب كرد.
از سوی دفتر تبلیغات امام خمینی، هر گونه تماس با بختیار و سران ارتش تكذیب شد. . امام خمینی اعلام كردند كه من خودم اهل قلم و بیان هستم و هیچ سخنگویی ندارم.
ستاد امداد و سازمان ملی پزشكان، تعداد شهدا را تا ساعت یازده امشب، صد و بیست و شش تن ، و مجروین را ششصد و سی و چهار نفر ذكر كرد. شمار كشته شدگان كه به بیمارستان جرجانی منتقل شدهاند، به چهل و شش نفر رسید و تعداد زخمیها به علت كثرت آنها قابل شمارش نیست.
آیتالله شریعتمداری ضمن آرزوی موفقیت برای دولت بازرگان، انتخاب وی را تبریك گفت. مهندس بازرگان در شركت نفت اعلام كرد: با استقرار دولت موقت، اعتصاب شركت نفت پایان خواهد یافت.
حزب كمونیست قبرس اعلام كرد كه تجهیزات جاسوسی آمریكا از ایران به قبرس منتقل شده است.
* شب گذشته که درگیری های شدیدی بین نیروی هوایی و لشگر گارد صورت گرفته بود،امروز با شدت بیشتری ادامه یافت.
* در آغازین ساعات بامداد روز بیست ویکم بهمن ماه ، با خروج آمبولانسهای مرکز آموزش دوشان تپه ، یکی از سربازهایی که موفق به فرار شده بود با اعلام گزارشی از درگیری های داخل پادگان ، تعدادی اسلحه را که توانسته بود با خود به بیرون بیاورد،در اختیار مردم قرار داد.به این ترتیب اولین سلاح ها به دست مردم افتاد.
* فرماندار نظامی تهران در اعلامیه شماره چهل خود، ساعات حکومت نظامی را از ساعت چهار و نیم بعدازظهر تا ساعت پنج صبح افزایش داد. پس از شدت گرفتن حملات مردم به کلانتری ها و پادگان ها، فرماندار نظامی تهران در همین روز ساعت منع عبور و مرور را تا ساعت دوازده ظهر روز 22 بهمن افزایش داد.
* بختیار در مجلس سنا اعلام کرد که حاضر به مذاکره است.
* حضرت امام خمینی در رابطه با حکومت نظامی اعلام شده از طرف فرماندار نظامی تهران، آن را ملغی اعلام کردند و گفتند: اعلامیه امروز حکومت نظامی خدعه و خلاف شرع است و مردم به هیچوجه به آن اعتنا نکنند ... اخطار می کنم که اگر دست از این برادر کشی بر ندارند و لشگر گارد به محل خودش برنگردد ... تصمیم آخر خود را به امید خدا می گیرم.
* ستاد امام با بلندگو لغو اعلامیه های فرمانداری نظامی ( منع رفت و آمد ) را در سطح تهران اعلام کردند.
* کلانتری های 9و10 و 11و 14 و 16 و 26 و همچنین کلانتری نارمک به دست مردم سقوط کرد.
* تیپ زرهی قزوین که برای تقویت نیروی دفاعی حکومت نظامی وارد تهران شده بود،در خیابان سپه با مقاومت سخت مردم مواجه شد.
* سپهبد رحیمی، فرماندار نظامی تهران و حومه، طی دستورالعملی به یگان های تابعه خود، از آنها خواست تا بی درنگ کلیه رهبران نهضت را دستگیر و با هواپیما به یکی از جزایر منتقل نمایند. همراه این دستورالعمل، لیستی از اسامی صدها نفر که باید بازداشت شوند، الصاق شده است که در رأس آنها نام حضرت امام، آْیت الله طالقانی و مهندس مهدی بازرگان، به چشم می خورد.
* مردم چند تانک و زره پوش را که عازم فرح آباد برای جنگ با نیروی هوایی بودند،ازکار انداختند.
* صدها اتومبیل شخصی، در حالی که تمام صندلیهای جلو و عقب خود را پر از ملافه های سفید و دارو و غذا کرده بودند،به طرف نیروی هوایی در حرکت بودند.
* جلسه شورای امنیت،متشکل از بالاترین مقامات ارتشی و نظامی ساعت 6 بعدازظهر،برای بررسی اوضاع کشور برگذار شد.
* در نیمه های شب به محل اسلحه سازی حمله شد.
درگیری ها بین نیروی هوایی و گارد شاهنشاهی که از شب گذشته آغاز شده بود، امروز با شدت بیشتر ادامه یافت.
گزارشگر روزنامه کیهان حمله به پادگان را این گونه توصیف می کند:
در حدود ساعت 8 صبح 21 بهمن ، درگیری میان نیروی هوایی و ارتش گارد به اوج خود رسید. کارکنان نیروی هوایی با حمایت مردم موفق به تصرف اسلحه خانه و توزیع حدود دو هزار تفنگ و مقادیر زیادی مهمات میان مردم شدند. درگیری میان طرفین تا ساعت 4 بعد از ظهر ادامه یافت تا آنکه دراین ساعت به جهت انجام مذاکره ، آرامش نسبی برقرار گردید. دراین زمان سپهبد آذر برزین جانشین ربیعی و سرلشگر روحانی از درب جنوبی وارد پادگان شدند و افراد نیروی هوایی را دعوت به خلع سلاح و بازگشت به پادگان ها نمودند اما مذاکرات دو ساعته طرفین به جایی نرسید لذا سپهبد برزین و سرلشگر روحانی آنجا را ترک نمودند.( روزنامه کیهان ، دو شنبه 23 بهمن 1357 ، شماره 10637 )
با خروج آمبولانس مرکز آموزش پادگان دوشان تپه، در بامداد 21 بهمن یکی از سربازها گزارشی از وقایع و درگیریهای داخل پادگان داد و تعدادی اسلحه که از پادگان با خود آورده بود، در اختیار مردم قرار داد.
فرماندار انتظامی تهران در اعلامیه ایی ساعت های حکومت نظامی را از ساعت چهار و نیم بعد از ظهر تا پنج صبح افزایش داد. پس از شدت گرفتن درگیری ها و حملات گسترده مردم به کلانتری ها و پادگان ها، فرماندار نظامی تهران ساعت منع عبور و مرور را تا ساعت دوازده ظهر 22 بهمن افزایش داد.
شاپور بختیار (نخست وزیر شاه) در مجلس سنا اعلام کرد که حاضر به مذاکره است.
امام خمینی(ره) با حکمی تاریخی حکومت نظامی اعلام شده توسط فرماندار نظامی تهران، را ملغی اعلام کردند و فرمودند:
اعلامیه امروز حکومت نظامی خدعه و خلاف شرع است و مردم به هیچ وجه به آن اعتنا نکنند ... اخطار می کنم که اگر دست از این برادر کشی بر ندارند و لشگر گارد به محل خودش برنگردد ... تصمیم آخر خود را به امید خدا می گیرم.
امام خمینی(ره) رهبر در روز 21 بهمن ماه پس از حمله گارد شاهنشاهی به پادگان لوشان تپه، این اقدام را شدیدا محکوم کردند و مردم را به شکستن حکومت نظامی دعوت کردند:
بسم اللَّه الرحمن الرحیم
ملت شجاع ایران! اهالى محترم تهران!
به طورى که مى دانید این جانب بنا دارم که مسائل ایران به طور مسالمت آمیز حل شود لکن دستگاه ظلم و ستم، چون خود را به حسب قانون محکوم مى بیند، دست به جنایت زده و در شهرهاى گرگان و گنبدکاووس به مردم شجاع مسلمان حمله کرده و کشتار نموده است؛ و در تهران لشکر گارد به طور ناگهانى به نیروى هوایى که به ملت پیوسته است حمله نموده؛ و نیروى هوایى به کمک مردم، شجاعانه آنان را شکست داده ند. من این تعرض غیر انسانى و عمل گارد را محکوم مى کنم.
اینان با این برادرکشى مى خواهند دست اجانب را در کشور ما باز نگه دارند و چپاولگران را به موضع خود برگردانند.
من با آنکه هنوز دستور جهاد مقدس نداده ام، و نیز مایلم تا مسالمت حفظ و قضایا موافق آراى ملت و موازین قانون عمل شود لکن نمى توانم تحمل این وحشیگری ها را بکنم؛ و اخطار مى کنم که اگر دست از این برادرکشى برندارند و لشکر گارد به محل خودش برنگردد و از طرف مقامات ارتشى از این تعدیات جلوگیرى نشود، تصمیم آخر خود را به امید خدا مى گیرم و مسئولیت آن با متجاسرین و متجاوزین است. من از مردم شجاع تهران مى خواهم در صورتى که قواى متجاوز عقب نشینى کردند، با حفظ آمادگى و هوشیارى از خدعه دشمن، آرامش و نظم را حفظ کنند ولى مجهز و مهیا براى دفاع از اسلام و نوامیس مسلمین باشند. اعلامیه امروز حکومت نظامى، خدعه و خلاف شرع است و مردم به هیچ وجه به آن اعتنا نکنند.
برادران و خواهران عزیزم! هراسى به خود راه ندهید که به خواست خداوند تعالى حق پیروز است. از خداوند تعالى پیروزى ملت اسلام را خواهانم. و السلام علیکم و رحمة اللَّه و برکاته.
روح اللَّه الموسوی الخمینى
(صحیفه امام، ج6، ص: 121 و 122)
ستاد امام به وسیله بلندگو اعلامیه های فرمانداری انتظامی (منع رفت و آمد) را در سطح تهران اعلام کردند.
شب 22 بهمن در منزل امام (مدرسه علوی ) بودم. جایی در نظر گرفته بودیم در پشت مدرسه علوی که اگر شب حمله کردند ، امام را به آنجا ببریم تا جانشان در خطر نباشد ، اما امام راضی نشد. یادم هست آقای هاشمی توی حیاط به من گفت چه کنیم ، امام راضی نمی شود. مجدداً خدمت ایشان رفتیم حضرت امام فرمودند هرکس می ترسد برود من از جای خود تکان نمی خورم.(از مهاجرت امام خمینی به پاریس تا پیروزی ، علی اکبر علی اکبری بایگی ، مرکز اسناد انقلاب اسلامی ،1384 ، ص 291)
وقتی ساعت دو بعدازظهر روز 21 بهمن از اخبار شنیدیم که فرمانداری نظامی، ساعت حکومت نظامی را به ساعت 4 بعدازظهر جلو آورده است. امکان توطئه از سوی رژیم علیه انقلاب در ذهن همه ما تقویت شد. واکنش بختیار نسبت به موضعگیری های امام از آن رو بود که او از مراحل بعدی طرح نظامیان برای مقابله با انقلاب اطمینان داشت. هنگامی که امام اعلام کردند که اعلامیه حکومت نظامی خدعه و نیرنگ است، بعضی ها نگران بودند. من البته تعجب می کردم از آنها، چرا که صرفنظر از بمباران هوائی اگر همه نیروهای ارتش به خیابان ها می آمدند به اندازه نصف جمعیت در چهار پنج خیابان تهران هم نمی شدند. البته امام هم که این تصمیم سرنوشت ساز را گرفتند و احتمال هم دارد که در این زمینه مشورت هم کرده باشند؛ من یادم نمی آید یا نشنیده ام که کسی مخالفت کرده باشد. ممکن است برخی تصور کنند که این تصمیم امام اشراقی بوده، گذشته از ویژگی های ممتاز امام، به نظر من این تصمیم از روی تعقل و منطق سیاسی بود و شجاعت در تصمیم گیری، چرا که در آن مقطع احتمال توطئه به ذهن خیلی ها می رسید و اطلاعیه و دستور حکومت نظامی، مؤید و مقدمه این توطئه بود.
ظاهراً به شورای انقلاب، تصمیم ژنرال های ارتش برای اجرای کودتای موسوم به "عملیات کورتاژ" یا به روایتی دیگر "عملیات نجات" که توسط ژنرال هایزر[ در امریکا ] و فرماندهان نیروهای هوایی و زمینی ارتش تنظیم و تهیه گردیده بود، ابلاغ شده بود. گرچه اجرای این طرح، غیرعقلانی و غیر محتمل و مآلاً ناموفق به نظر می رسید ولی شرط عقل، اتخاذ تدابیر لازم را ضروری می ساخت.( خاطرات سیاسی اجتماعی، صادق طباطبایی، نشرعروج ،1387 ،ج 3، ص 231 )
فکر می کنم در روز 21 بهمن تا ساعت3.5-4 خدمت امام بودیم. بعد من، آقای حبیبی را رساندم منزل برادرش در خیابان ادیب و رفتم منزل خاله ام در نظام آباد نزدیک میدان امام حسین (ع) فعلی. شب قبل هم همانجا بودم... در همین اثنا صدای گلوله و رگبار در کوچه شنیده شد... بستگان من خیلی نگران و رنگ پریده بودند. اما من اطمینان خاطر عجیبی داشتم، صدای شلیک گلوله در شهر بیشتر و بیشتر می شد... ساعتهای 1.5-2 نیمه شب بود که روی پشت بام همسایه ها صدای الله اکبر بلند شد. همین طور این شعار که: برادر بپا خیز همافرت کشته شد. روز بعد گفته شد در زیرگذر میدان امام حسین (ع) فعلی، ظاهراً مردم ... مانع عبور خودروهای سنگین ارتش [ شده بودند ]، به طوری که یک تانک که آمده بود از آنجا عبور بکند ... [ در آنجا ]... گیر کرده و راه عبور به کلی مسدود شده بود و همان جا یکی از فرماندهان نیروی زمینی ارتش کشته شده بود. به هر حال با فرمان لغو حکومت نظامی از سوی امام، مردم شب را تا صبح در خیابانهای بودند و روز بعد به پادگان ها هجوم بردند.
بعداً مشخص شد که در آن روز طرح کودتا علیه انقلاب سازماندهی شده بود. این که اطلاعاتی از چگونگی این طرح به امام رسیده بود یا نه، من تردید دارم، زیرا این طرح فوق العاده سری بود. گرچه احتمال آن داده می شد و امام با درایت و بینش صحیح خود این طرح را ناکام گذاشتند.(خاطرات سیاسی اجتماعی، صادق طباطبایی، نشرعروج ، 1387 ،ج 3، ص 234)
کلانتری های 9، 10، 11، 14، 16، 26 و کلانتری نارمک به دست مردم سقوط کرد.
تیپ زرهی قزوین که برای تقویت نیروی دفاعی حکومت نظامی(در جهت تضعیف نهضت و حرکت مردمی) وارد تهران شده بود در خیابان سپه با مقاومت سخت مردم مواجه شد.
فرماندار نظامی تهران و حومه، سپهبد رحیمی طی دستورالعملی به یگان های تابعه خود از آن ها خواست تا رهبران نهضت را دستگیر کنند و به یکی از جزایر منتقل کنند. به همراه این دستور العمل لیستی از اسامی صد ها نفر که باید بازداشت شوند، الصاق شده بود که در راس آن ها نام امام خمینی(ره)، آیت الله طالقانی و مهندس مهدی بازرگان(نخست وزیر دولت موقت) به چشم می خورد.
مردم چند تانک و زره پوش را که برای جنگ با نیروی هوایی عازم فرح آباد بودند از کار انداختند.
تعداد زیادی اتومبیل شخصی با ملافه سفید، دارو و غذا به طرف نیروی هوایی در حرکت بودند.
بالاترین مقامات ارتشی و نظامی ساعت 6 بعد از ظهر برای بررسی اوضاع کشور تشکیل جلسه دادند.
در نیمه های شب به محل اسلحه سازی حمله شد.
پیام به ملت ایران (حمله لشکر گارد به نیروی هوائی)
تاریخ:
۲۱ بهمن ۱۳۵۷/ ۱۲ ربیع الاول ۱۳۹۹
مکان:
تهران، مدرسه علوی
موضوع:
حمله لشکر گارد به نیروی هوایی در تهران
مخاطب:
ملت ایران
شناسه ارجاع:
جلد ۶ صحیفه امام خمینی (ره)، از صفحه ۱۲۱ تا صفحه ۱۲۲
توضیح تاریخی
شکاف میان بدنه ارتش و فرماندهان در حال زیاد شدن بود. 19 بهمن گروهی از همافران نیروی هوایی به دیدار امام رفتند. فرمانده آنان خواسته بود که عکسی از افراد گرفته نشود، شناسایی میشوند و امکان دارد خانوادهشان به معرض خطر بیفتد. نیروهای لشکر گارد شاهنشاهی به تلافی این دیدار 21 بهمن به مقر نیروی هوایی حمله کردند. با این پیام مردم به کمک نیروی هوایی رفتند. ر.ک. دایرهالمعارف مصوّر تاریخ زندگی امام خمینی، جعفر شیرعلینیا، نشر سایان، صفحه 236.
ساعت دو بعدازظهر روز 21 بهمن 1357 اخبار رادیو به نقل از فرمانداری نظامی تهران، ساعت ممنوعیت تردد در شهر را ساعت چهار بعدازظهر اعلام کرد. بلافاصله امام اعلام کردند اعلامیه حکومت نظامی خدعه و نیرنگ است. ظاهراً ژنرالهای ارتش شاهنشاهی برای اجرای کودتای موسوم به عملیات کورتاژ یا عملیات نجات که توسط ژنرال هایزر و فرماندهان نیروهای هوایی و زمینی ارتش تدارک دیده شده بود، آماده بودند. با پیام امام مردم به خیابانها ریختند و امکان هرگونه تحرک را از ارتش گرفتند. ر.ک. روزشمار تاریخ معاصر ایران، محسن غنی یاری، موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی، صفحه 217.
بسم الله الرحمن الرحیم
ملت شجاع ایران! اهالی محترم تهران!
به طوری که میدانید این جانب بنا دارم که مسائل ایران به طور مسالمتآمیز حل شود لکن دستگاه ظلم و ستم، چون خود را به حسب قانون محکوم میبیند، دست به جنایت زده و در شهرهای گرگان و گنبدکاووس به مردم شجاع مسلمان حمله کرده و کشتار نموده است؛ و در تهران لشکر گارد به طور ناگهانی به نیروی هوایی که به ملت پیوسته است حمله نموده؛ و نیروی هوایی به کمک مردم، شجاعانه آنان را شکست دادهاند. من این تعرض غیر انسانی و عمل گارد را محکوم میکنم.
اینان با این برادرکشی میخواهند دست اجانب را در کشور ما باز نگه دارند و چپاولگران را به موضع خود برگردانند.
من با آنکه هنوز دستور جهاد مقدس ندادهام، و نیز مایلم تا مسالمت حفظ و قضایا موافق آرای ملت و موازین قانون عمل شود لکن نمیتوانم تحمل این وحشیگریها را بکنم؛ و اخطار میکنم که اگر دست از این برادرکشی برندارند و لشکر گارد به محل خودش برنگردد و از طرف مقامات ارتشی از این تعدیات جلوگیری نشود، تصمیم آخر خود را به امید خدا میگیرم و مسئولیت آن با متجاسرین «۱» و متجاوزین است. من از مردم شجاع تهران میخواهم در صورتی که قوای متجاوز عقبنشینی کردند، با حفظ آمادگی و هوشیاری از خدعه دشمن، آرامش و نظم را حفظ کنند ولی مجهز و مهیا برای دفاع از اسلام و نوامیس مسلمین باشند. اعلامیه امروز حکومت نظامی، خدعه و خلاف شرع است و مردم به هیچ وجه به آن اعتنا نکنند.
برادران و خواهران عزیزم! هراسی به خود راه ندهید که به خواست خداوند تعالی حق پیروز است. از خداوند تعالی پیروزی ملت اسلام را خواهانم. و السلام علیکم و رحمه الله و برکاته.
روح الله الموسوی الخمینی
(۱) - کسی که اظهار جسارت کند.
پیام به ملت ایران (حمله لشکر گارد به نیروی هوائی)
تاریخ:
مکان:
تهران، مدرسه علوی
موضوع:
حمله لشکر گارد به نیروی هوایی در تهران
مخاطب:
ملت ایران
شناسه ارجاع:
جلد ۶ صحیفه امام خمینی (ره)، از صفحه ۱۲۱ تا صفحه ۱۲۲
توضیح تاریخی
شکاف میان بدنه ارتش و فرماندهان در حال زیاد شدن بود. 19 بهمن گروهی از همافران نیروی هوایی به دیدار امام رفتند. فرمانده آنان خواسته بود که عکسی از افراد گرفته نشود، شناسایی میشوند و امکان دارد خانوادهشان به معرض خطر بیفتد. نیروهای لشکر گارد شاهنشاهی به تلافی این دیدار 21 بهمن به مقر نیروی هوایی حمله کردند. با این پیام مردم به کمک نیروی هوایی رفتند. ر.ک. دایرهالمعارف مصوّر تاریخ زندگی امام خمینی، جعفر شیرعلینیا، نشر سایان، صفحه 236.
ساعت دو بعدازظهر روز 21 بهمن 1357 اخبار رادیو به نقل از فرمانداری نظامی تهران، ساعت ممنوعیت تردد در شهر را ساعت چهار بعدازظهر اعلام کرد. بلافاصله امام اعلام کردند اعلامیه حکومت نظامی خدعه و نیرنگ است. ظاهراً ژنرالهای ارتش شاهنشاهی برای اجرای کودتای موسوم به عملیات کورتاژ یا عملیات نجات که توسط ژنرال هایزر و فرماندهان نیروهای هوایی و زمینی ارتش تدارک دیده شده بود، آماده بودند. با پیام امام مردم به خیابانها ریختند و امکان هرگونه تحرک را از ارتش گرفتند. ر.ک. روزشمار تاریخ معاصر ایران، محسن غنی یاری، موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی، صفحه 217.
بسم الله الرحمن الرحیم
ملت شجاع ایران! اهالی محترم تهران!
به طوری که میدانید این جانب بنا دارم که مسائل ایران به طور مسالمتآمیز حل شود لکن دستگاه ظلم و ستم، چون خود را به حسب قانون محکوم میبیند، دست به جنایت زده و در شهرهای گرگان و گنبدکاووس به مردم شجاع مسلمان حمله کرده و کشتار نموده است؛ و در تهران لشکر گارد به طور ناگهانی به نیروی هوایی که به ملت پیوسته است حمله نموده؛ و نیروی هوایی به کمک مردم، شجاعانه آنان را شکست دادهاند. من این تعرض غیر انسانی و عمل گارد را محکوم میکنم.
اینان با این برادرکشی میخواهند دست اجانب را در کشور ما باز نگه دارند و چپاولگران را به موضع خود برگردانند.
من با آنکه هنوز دستور جهاد مقدس ندادهام، و نیز مایلم تا مسالمت حفظ و قضایا موافق آرای ملت و موازین قانون عمل شود لکن نمیتوانم تحمل این وحشیگریها را بکنم؛ و اخطار میکنم که اگر دست از این برادرکشی برندارند و لشکر گارد به محل خودش برنگردد و از طرف مقامات ارتشی از این تعدیات جلوگیری نشود، تصمیم آخر خود را به امید خدا میگیرم و مسئولیت آن با متجاسرین «۱» و متجاوزین است. من از مردم شجاع تهران میخواهم در صورتی که قوای متجاوز عقبنشینی کردند، با حفظ آمادگی و هوشیاری از خدعه دشمن، آرامش و نظم را حفظ کنند ولی مجهز و مهیا برای دفاع از اسلام و نوامیس مسلمین باشند. اعلامیه امروز حکومت نظامی، خدعه و خلاف شرع است و مردم به هیچ وجه به آن اعتنا نکنند.
برادران و خواهران عزیزم! هراسی به خود راه ندهید که به خواست خداوند تعالی حق پیروز است. از خداوند تعالی پیروزی ملت اسلام را خواهانم. و السلام علیکم و رحمه الله و برکاته.
روح الله الموسوی الخمینی
(۱) - کسی که اظهار جسارت کند.
نامه تشکر به اهالی بخش ملاوی لرستان (تبریک ورود امام)
تاریخ:
مکان:
تهران، مدرسه علوی
موضوع:
ابراز تشکر
مخاطب:
اهالی بخش ملاوی لرستان
شناسه ارجاع:
جلد ۶ صحیفه امام خمینی (ره)، صفحه ۱۲۳
بسمه تعالی
اهالی محترم بخش ملاوی لرستان- ایّدهم الله تعالی
طوماری در مورد تبریک ورود این جانب به وسیله نمایندگان محترم آقایان واصل گردید. از اظهار محبتی که نموده بودید کمال تشکر را دارم. امید است به یاری خدای تعالی این همبستگی را تا پیروزی کامل حفظ فرمایید، و از تفرقه و اختلاف که وسیله تسلط دشمنان اسلام و بیگانگان است پرهیز نمایید. ادامه توفیقات همگان [را] از خداوند متعال خواستارم. سلام این جانب را به عموم آقایان محترم برسانید. و السلام علیکم و رحمه الله و برکاته.
روح الله الموسوی الخمینی
منابع:
https://emam.com/posts/view/1287
https://emam.com/posts/view/1288
http://www.imam-khomeini.ir/fa/c17_14533/%D8%B1%D9%88%D8%B2%D9%86%DA%AF%D8%A7
https://www.yjc.news/fa/news/6432825/21