اهمیت کتابخوانی در سیره مقام معظم رهبری
سه شنبه 21 دی 1400 7:14 PM
بنام خدا
مقام معظم رهبری برای کتابخوانی اهمیت زیادی قائل هستند. به طوری که شخص ایشان یکی از کتابخوانهای حرفهای است. ایشان در طول شبانهروز حداقل یک کتاب ۲۰۰ تا ۳۰۰ صفحهای را مطالعه میکنند. یعنی به غیر از مطالعات علمی و واجب روزانه یک کتاب دیگر هم مطالعه میکنند.
استفاده از مهارتهای تندخوانی به پیشرفت در روند مطالعه کمک بسزایی میکند. شاید بتوان گفت که رهبری یکی از تندخوانترین افراد ایران هستند و بر مطالعه کتاب مداومت دارند.
رهبری یک راهکار عملی برای مطالعه کتاب معرفی میکنند؛ مطالعه در بین راه یا در اتوبوس و مترو. ایشان میفرمایند:
«افرادی که کار روزانه دارند اداری، کاسب، روستایی، کشاورز و امثال اینها اگر مثال شب یا بین روز به خانه میآیند، بخشی از زمان را ولو نیم ساعت برای کتاب خواندن بگذارند، چقدر کتابها را در همین نیم ساعتها میشود خواند. بنده خودم دورههای بیست و چند جلدی کتابها را در همین فاصلههای ده دقیقه، بیست دقیقه، یک ربع ساعت، خواندهام! … شاید من از صدها جلد کتاب همین طور در این فاصلههای کوتاه استفاده کرده باشم. بسیاری را هم میشناسم که این طور هستند… من یک دوره کتاب … هشت جلدی را … در اتوبوس مطالعه کردم! این بایستی یک سیره و سنت رایجی بین مردم ما بشود که کتاب را بخوانند و به بچههایشان یاد بدهند. خانمها در خانهها کتاب بخوانند و معلومات را فرابگیرند.(5)
یکی دیگر از ویژگیهای رهبر معظم انقلاب، تسلط استثنایی ایشان در موضوعات مختلف است که مرهون مطالعه در زمینههای مختلف و اهمیت به کتابخوانی است. حداد عادل درباره ایشان میگوید: «رهبری در هر موضوعی که مخاطب بحث داشته باشد، کتابهایی را برای ارجاع به آنها معرفی میکنند، که بسیاری از این کتابها در کتابخانه شخصی معظمله نیز موجود است.»(6)
ایشان دو نوع مطالعه دارند. یک مطالعه روزانه دارند از قبیل مطالعه علمی، حوزوی، نظامی، سیاسی و … که مطالعه علمی و دقیق است. یک مطالعه ایشان هم مطالعه پیش از خواب است، در این زمان ایشان به مطالعههای سبک میپردازند.
رهبری درباره مطالعه کتاب در خانه چنین میفرمایند: «در منزل خودِ من، همه افراد، بدون استثنا، هرشب در حال مطالعه خوابشان میبرد. خود من هم همینطورم. نه اینکه حالا وسط مطالعه خوابم ببرد. مطالعه میکنم؛ تا خوابم میآید، کتاب را میگذارم و میخوابم. همه افراد خانه ما، وقتی میخواهند بخوابند حتماً یک کتاب کنار دستشان است. من فکر میکنم که همه خانوادههای ایرانی باید اینگونه باشند. توقّع من این است.»(7)
رهبری هر کتاب را در یک صفحه خلاصه میکنند و تقریض هم مینویسند. یکی از عادتهای کتابخوانی ایشان این است که با اتمام مطالعه کتاب، نظر خود را در حد یک صفحه درباره کتاب نوشته آن را بههمراه کتاب در قفسه کتابخانه قرار میدهند، بهگونهای که برای خواننده آگاهی از نظر ایشان درباره کتاب بهسرعت با خواندن آن کتاب امکان پذیر است.(8)
میخواهیم به معرفی یک کتاب در این زمینه بپردازیم. یکی از پیشنهادهای ما برای تشویق به کتابخوان شدن، مطالعه «من و کتاب» است. این کتاب به بررسی توصیههای رهبری درباره کتابخوانی میپردازد و محتوای خوبی در این زمینه دارد. پیشنهاد میکنیم حتما آن را مطالعه نمایید.
برای عزیزانی که علاقهمند به کتابخوان شدن دارند یک پیشنهاد ویژه هم داریم؛ درس مهارتهای کتابخوانی با نام «چگونه هر سال ۱۰۰ کتاب بخوانیم؟ با تدریس استاد حسینینژاد. برای ورود به درس میتوانید بر روی نام آن کلیک کنید.
پی نوشت ها:
[5]. مصاحبه رهبری پس از بازدید از ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، ۲۱/۲ ۱۳۷۲
[6]. دکتر حداد عادل در مصاحبه با تسنیم ۱۳۹۲/۹/۵
[7]. مصاحبه رهبری در پایان بازدید از نمایشگاه کتاب ۱۳۷۴/۲/۲۶
[8]. دکتر حداد عادل در مصاحبه با تسنیم ۱۳۹۲/۹/۵