راه حل موثر رفع اختلافات زوجین در زندگی مشترک
پنج شنبه 27 آبان 1400 2:24 PM
تعریف دقیق و عملیاتی مسائلی که منجر به تعارض بین زوجین میشود از دیگر راهکارهای حل اختلاف بین زن و شوهر است، گاهی طرفین نمیدانند به دنبال چه چیزی هستند و همین امر مشکل را دو چندان میکند.
موضع گیری شدید و پافشاری بر روی یک موضوع، رابطه بین زوجین را پرتنش میکند، بعضی ویژگیهای شخصیتی باعث میشود افراد نه تنها تعارض خود را حل کنند بلکه روابط پر تنش تری را نیز تجربه کنند، موضع گیریهای شدید و پافشاری بر روی حرف خود در اکثر موارد منجر به اختلافات گستردهتر میشود.
در هر ازدواج ممکن است مشکلات متفاوت و متنوعی وجود داشته باشد، اما آمارها نشان داده است برخی از آن ها مهمتر و شایع تر هستند. مهمترین اختلافات زن و شوهر عبارتند از:
خیانت یکی از رایج ترین اختلافات زن و شوهر در ازدواج است.خیانت در روابط به دلایل مختلف رخ می دهد . این یک مشکل رایج است و زوج های مختلف در تلاشند تا راه حلی برای آن پیدا کنند.
صمیمیت جسمی در یک رابطه طولانی مدت ضروری است؛ اما همچنین ریشه اصلی ترین اختلافات زن و شوهر در همه دوران ها، مشکلات جنسی است.مشکلات جنسی به دلایل مختلفی می تواند در یک رابطه ایجاد شود و زمینه ساز مشکلات بعدی ازدواج شود.شایع ترین مشکل جنسی در یک ازدواج از دست دادن میل جنسی است .بسیاری از مردم تصور می کنند که فقط زنان با کم شدن میل جنسی روبرو می شوند، اما مردان نیز چنین چیزی را تجربه می کنند.
مطمئناً در ازدواج تفاوت ارزش هایی وجود خواهد داشت، اما برخی از اختلافات بسیار مهم است که نمی توان آن ها را نادیده گرفت، مانند ارزش های اصلی و اعتقادات. این گونه اختلافات زن و شوهر در ازدواج های بین فرهنگی بسیار رایج است.
در برخی موارد، اختلافات زن و شوهر به این دلیل اتفاق می افتد که هر دو همسر در شرایط متفاوتی از یکدیگر بزرگتر شده اند و مراحل زندگی فرد مقابل را در نظر نمی گیرند یا درک نمی کنند. این یک مسئله رایج در بین زوج های متاهلی است که فاصله سنی قابل توجهی دارند. زوجینی که اختلاف سنی دارند و در مراحل مختلف زندگی هستند، با این مشکل مشترک در ازدواج روبرو هستند.
استرس یک مشکل مشترک ازدواج است که اکثر زوجین حداقل یک بار در روابط خود با آن روبرو می شوند. استرس در یک رابطه می تواند توسط شرایط و موارد مختلفی از جمله مالی، خانوادگی، روحی و بیماری ایجاد شود. مشکلات مالی می تواند ناشی از از دست دادن شغل همسر یا تنزل مقام در شغل خود باشد. استرس ناشی از خانواده می تواند شامل فرزندان، مشکلات مربوط به خانواده آن ها یا خانواده همسر باشد.استرس در اثر عوامل مختلف می تواند منجر به اختلافات زن و شوهر شود.
بی حوصلگی یک مشکل زناشویی کم ارزش اما جدی است. با گذشت زمان برخی از همسران از رابطه خود خسته می شوند.آن ها ممکن است از اتفاقاتی که در این رابطه رخ می دهد، خسته شوند. در این شرایط، زن و شوهر ممکن است سال ها هر روز بدون تغییر یا جرقه کنار هم زندگی کنند.
انسان ها موجوداتی اجتماعی هستند. آن ها مشتاق به توجه دیگران هستند، به خصوص نزدیکترین افراد زندگیشان. به همین دلیل یکی از مهمترین اختلافات زن و شوهر، عدم توجه به دیگری است که ممکن است به دلیل فشارهای زندگی و مسئولیتها باشد.
حسادت یکی دیگر از مشکلات رایج ازدواج است که باعث اختلافات زن و شوهر می شود. اگر یک شریک زندگی بیش از حد حسود دارید، بودن در کنار او می تواند به یک چالش تبدیل شود. حسادت تا حدی برای هر رابطه ای خوب است، به شرطی که فردی بیش از حد حسادت نکند. داشتن همسری که بیش از حد حسادت داشته باشد، می تواند رابطه را تحت فشار قرار دهد. استرس زیاد در نهایت به چنین رابطه ای پایان می دهد.
این مشکل مشترک روابط زمانی اتفاق می افتد که زوجین در تلاش برای شکل گیری باورهای خود، از مرزهای شخصی شریک زندگیشان عبور می کنند و مدام در تلاش برای تغییر دادن خصوصیات یا باورهای همسرشان هستند.
عدم ارتباط یکی از رایج ترین دلایل اختلافات زن و شوهر است. ارتباطات نشانه های کلامی و غیرکلامی را در بر می گیرد، به همین دلیل حتی اگر کسی را برای مدت زمان طولانی می شناسید، تغییر جزئی در حالت صورت یا هر شکل دیگر از زبان بدن به اشتباه درک می شود. زن و مرد بسیار متفاوت با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند و می توانند در ارتباط نادرست قرار بگیرند و در ازدواج این مشکلات در ازدواج تشدید شود.
در همه زندگی های زناشویی اختلاف و بحث جود دارد به صورتی که اختلاف زناشویی بخش لاینفک زندگی مشترک است و به خودی خود برای زندگی زناشویی خطرناک نیست، اما آنچه می تواند یک زندگی را در معرض ویرانی قرار دهد نحوه برخورد همسران با اختلافاتشان است.
اگر اختلافات در زندگی مشترک به طور صحیح حل نشود می تواند زندگی زناشویی را با مشکل جدی روبرو سازد. در این بخش از نمناک به طرز برخورد صحیح با اختلافات زناشویی می پردازیم، با ما همراه شوید.
در بعضی از مواقع هنگام بروز اختلافات در زندگی زناشویی، زوجین ناراحتی و خشم خود را بیان نمی کنند و آنچه به نمایش می گذارند احساساتی مانند فریاد زدن ، حرف نزدن ، اخم کردن و... است.
اما اگر ناراحتی خود را به زبان نیاورید، همسرتان نمی تواند متوجه احساس شما شود پس بهتر است به جای نمایش احساسات با استفاده از کلمات صحیح به بیان احساسات و ناراحتی های خود بپردازید و با این کار زمینه مناسبی را برای حل مشکلات خود فراهم نمایید.
پیش کشیدن بحث ها و اختلافات قدیمی، هنگام بروز دعوا سبب می شود که مشکلات ما پیچیده تر شوند و هیچ راهی برای حل مشکل باقی نماند. بنابراین هنگام بروز اختلافات، بحث های قدیمی خود را پیش نکشید و فقط بر روی موضوع حال تمرکز کنید.
یکی از عواملی که سبب شدت یافتن دعواهای زوجین می شود ، دخالت دادن والدین و اطرافیان هنگام بروز اختلافات است. این کار سبب می شود دعوایی که به راحتی قابل حل بود، آنقدر جدی می شود که به سختی بتوانید آن را فراموش کنید.
دخالت والدین در دعواهای زوجین نه تنها سبب بروز مشکلات بیشتر می شود بلکه سبب می شود که آنها کینه ای از عروس یا داماد خانواده به دل گیرند که بعد از دعوا نیز نتوانند آن را فراموش کنند در حالی که زوجین آن صحبت ها را فراموش کرده اند.
به هیچ وجه نباید در زمان اختلافات گروکشی کنید و برای جامه عمل پوشاندن به خواسته های خود، همسر خود را از لحاظ جنسی تهدید کنید یا تهدید به طلاق نمایید. در این شرایط خواسته های زوجین تنها در راستای بهتر شدن و تحکیم این زندگی مشترک باشد.
بروز دعوا در زندگی مشترک به معنی اتمام این زندگی و رابطه مشترکتان نیست پس هیچگاه در هنگام دعوا با همسرتان ، او را با دیگران مقایسه نکنید و به او طعنه نزنید. این مقایسه ها باعث دل شکستگی همسر و فاصله گرفتن زوجین از هم می شود.
همیشه دعوا را زود تمام کنید و زمانی به ادامه بحث بپردازید که حال هر دوی شما مناسب باشد. در تمامی این دسته مطالب خانواده پلاس نمناک گفته ایم که پایان دادن هر چه سریعتر به جر و بحث به نفع هر دوی شماست پس لطفا از کش دادن دعوا لذت نبرید.
هر دو نیازها و خواسته هایتان را بیان کنید اما نظراتتان را به یکدیگر تحمیل نکنید. سعی مشکل را از زاویه دید همسرتان نیز ببینید و خواسته ها و نگرانی هایش را درک کنید.
عوامل مختلفی در موفقیت رابطه زناشویی موثرند که برخی از آن ها مانند کنار گذاشتن تلفن همراه هنگام صحبت کردن با همسر، بهره مندی از تفریحات مشترک و استفاده مداوم از واژه هایی مثل "لطفاً" و "متشکرم بسیار ساده و تاثیرگذار هستند.
یکی دیگر از عوامل موفقیت جهت رفع اختلافات زناشویی که از پیچیدگی های بیشتری برخوردارند، آگاهی از روحیات همسر است که مستلزم آزمون و خطا و در نظر گرفتن شرایط و عوامل مختلف می باشد.
راه حل مناسب دیگر جهت رفع اختلافات زناشویی این است که زن و شوهر باید جر و بحث های "امروز" را فراموش کرده و بر روی "آینده" متمرکز شوند تا ذهنشان منحرف شده و فرصتی برای آشتی کردن با یکدیگر بیابند.
در چنین شرایطی زوجین می توانند با همفکری و تصویرسازی رویدادهای آتی اختلافات را کاهش داده و احساسات فعلی شان را تا حد زیادی کنترل کنند و از بروز اختلافات متداول پیشگیری نمایند.
ختلاف با همسر امری اجتناب ناپذیر در هر زندگی مشترک است و شما خواه ناخواه با آن روبرو خواهید شد. شما و همسرتان هرچقدر هم که از لحاظ اجتماعی، تحصیلی، فرهنگی، اقتصادی و… با هم شباهت داشته باشید باز هم دو انسان هستید از دو خانواده متفاوت و با دو دنیای متفاوت خصوصا اینکه از دو جنس متفاوت نیز هستید. تمام این ها باعث میشوند تا شما گهگاهی در زندگی با مسائلی مواجه شوید که خلاف میلتان است و درنتیجه درباره آن با همسرتان اختلاف نظر پیدا میکنید. گاهی این اختلافات جزئی و گذرا هستند و گاهی شدید و طولانی مدت. ما در این مقاله سعی میکنیم تا انواع اختلافات و راهکارهایی برای حل آنها را ارائه کنیم.
فهرست مطالب [نمایش]
از نظر جان گاتمن روانشناس آمریکایی و متخصص در حوزه زوج و خانواده، شیوه برخورد زوجین با اختلافات به ۴ دسته مختلف تقسیم میشود.
زوجین دمدمی مزاج به راحتی درگیر بحث و جدل میشوند، دعوای تمام عیاری با هم میکنند و صد البته که در نهایت آشتی جانانهای با هم میکنند. این گروه از زوجین مشاجرههای آتشینی دارند و بارها و بارها با شور و هیجان با هم بحث میکنند. طبق نظر گاتمن، هرچند همسران دمدمی مزاج آشکارا با هم دعوا میکنند، اما در عین حال هوشمندانه و با ظرافت با هم بحث میکنند، هنگام دعوا علاقه و محبتشان را نسبت به هم ابراز میکنند و عاشقانه با هم آشتی میکنند. به نظر میرسد که دعواهای آتشین آنها فقط بخش کوچکی از رابطه گرم و عاشقانهشان است. جرو بحثها و شور و اشتیاق همراه با آنها که در نهایت آشتی، خنده و محبت را به دنبال دارد، منجر به بهتر شدن رابطهشان میشود. بنابراین این زوجین، صرف نظر از شدت جرو بحثشان میتوانند راهحلی برای اختلاف نظرهایشان پیدا کنند. همسران دمدمی مزاج به برابر بودن با هم معتقدند و استقلال و فردیت در ازدواجشان مشهود است. آنها درباره احساسات منفی و مثبتشان صادقانه با هم حرف میزنند و زندگی مشترکشان معمولاً سرشار از هیجان و اشتیاق است. پژوهش گاتمن نشان میدهد که بحثهای مکرر این همسران به واسطه تعاملات مثبتی که با هم دارند، از قبیل نوازشهای عاشقانه، لبخند زدن، تعریف کردن از یکدیگر و خندیدن و … ، به تعادل میرسد. بنابراین همسران دمدمی مزاج سالهای سال در کنار هم باقی میمانند.
همسرانی که یکدیگر را تایید و از هم حمایت میکنند، مودبانهتر دعوا میکنند. آنها هنگام جرو بحث آرامترند و مانند دو همراه و همکار واقعی مشکلشان را با همفکری هم حل میکنند. این همسران غالباً با هم به توافق میرسند و سعی میکنند مشکلاتشان را همواره به شیوهای حل کنند که نتیجه برای هر دو طرف رضایتبخش باشد. احترام متقابلی که این زوجین برای هم قائل هستند، شدت و سطح جرو بحثهایشان را محدود میکند. تاکید همسران تایید کننده بر ارتباط و سازش است، بنابراین حتی اگر درگیر بحثی آتشین شوند، باز هم یکدیگر را تایید میکنند و برای هم اعتبار و ارزش قائل هستند. آنها یکدیگر را از طریق همدلی و درک نقطه نظرات هم تایید میکنند. آرامش آنها، علاقه و توجهشان به یکدیگر و کنترلشان بر خود حتی زمانی که درباره موضوعات داغ با هم بحث میکنند، کاملاً مشهود است. همسران تایید کننده سعی میکنند یکدیگر را قانع کنند و نقطه نظر مشترکی را در پایان پیدا میکنند. آنها هنگام مشاجره با یکدیگر به طرف مقابل میفهمانند که برای نظراتش ارزش قائل هستند و احساسات و عواطف او کاملاً به نظرشان منطقی و برحق است. وقتی اختلاف نظری پیش میآید، همسران تایید کننده به هم میفهمانند که احساساتشان نسبت به هم به قوت خود باقی است.
بخوانید: ۲۰ راه جلوگیری از خیانت مرد (چطوری از خیانت شوهرم پیشگیری کنم)
همسران پرهیز کننده از مشاجره به ندرت با هم جرو بحث میکنند و به نظر میرسد که به هیچ قیمتی حاضر نیستند درگیر بحث و جدل با یکدیگر بشوند. زوجین فراری از دعوا وقتی هم دچار اختلاف نظر میشوند، بسیار با ملایمت و با احتیاط با هم بحث میکنند، چرا که فکر نمیکنند از نشان دادن خشم و عصبانیتشان نسبت به هم نفعی ببرند. این زوجین قبول میکنند که با هم اختلاف نظر دارند و به ندرت اختلافهایشان را به روی هم میآورند؛ در نتیجه جرو بحثهایشان به بنبست میرسد. طبق نظر گاتمن، همسران فراری از جرو بحث باور دارند که ارزشها و نقطه نظرات مشترکشان بسیار بیشتر و قویتر از اختلافهایشان است و به همین دلیل تفاوتها را بیاهمیت تلقی میکنند یا به راحتی میپذیرند. این زوجین سبکی اجتنابی را در زندگی مشترکشان در پیش میگیرند؛ یعنی این که به جای بحث با یکدیگر سعی میکنند مشکل را به تنهایی حل کنند یا امیدوارند که مشکل به مرور زمان، خود به خود برطرف شود.
همسران تندخو و متخاصم غالباً به شدت با هم دعوا میکنند و بحثهایشان نیشدار و گزنده و سرشار از توهین، تحقیر و کنایه است. همسران پرخاشگر نمیتوانند نسبت ۵ به ۱ مثبت به منفی را در مشاجرههایشان حفظ کنند و نکات منفی در روابطشان به وضوح بیشتر از نکات مثبت است. ویژگی بارز بحثهای همسران تندخو تحقیر، کنایه، حالت دفاعی و کنارهگیری است. ارتباط آنها ناسالم است، به گفتههای یکدیگر گوش نمیدهند و مشاجرههایشان برای رابطهشان خطرناک است. برخی همسران تندخو سعی میکنند با جدیت به اختلاف نظرهایشان بپردازند، اما این روش غالباً ناکارآمد است. عدهای نیز از یکدیگر فاصله میگیرند، در امور زندگی مشارکت نمیکنند، دائم از یکدیگر انتقاد میکنند و هر از گاه آتش خشمشان نسبت به هم فوران میکند، طرف مقابل را به باد حمله و انتقاد میگیرند و خود در لاک دفاعی فرو میروند. این همسران در مقایسه با سه گروه دیگر رفتار بدتری نسبت به همسر خود دارند.
حتما بخوانید: اختلاف با خانواده همسر
یکی از مولفههای مهم حل مناقشه فقط و فقط به خودتان مربوط میشود؛ اگر میخواهید اختلافهایتان را با همسرتان حل کنید، باید احساساتتان را بشناسید و بدانید چرا آنها را حس میکنید. شاید فکر کنید که احساساتتان را به خوبی میشناسید، اما همیشه اینطور نیست. گاهی اوقات لبریز از خشم یا نفرت میشوید، اما دلیلش را نمیدانید. گاهی نیز فکر میکنید که همسرتان از انجام دادن کارهایی که “باید” انجام بدهد، سرباز میزند، اما دقیقاً نمیدانید که چه خواستهای از همسرتان دارید یا خواستهتان اصلاً منطقی هست یا خیر.
نوشتن خاطرات روش موثری برای ارتباط برقرار کردن با احساسات، افکار و انتظاراتتان است و کمک میکند تا بهتر بتوانید احساسات و افکارتان را به همسرتان منتقل کنید. این فرآیند گاهی اوقات باعث میشود که مشکلات مهمی از پس پرده بیرون بیفتد، در این شرایط مشاوره و رواندرمانی میتواند مفید واقع شود.
بخوانید: مشاوره خانواده (حل مشکلات خانوادگی به کمک روانشناس)
وقتی صحبت از حل مناقشه به روشی کارآمد در میان باشد، اهمیت گوش دادن موثر کمتر از بیان احساسات خود نیست. اگر میخواهید به راهحل برسید، ضروری است که نقطه نظرات همسرتان را نیز درک کنید. در واقع همین که به همسرتان بفهمانید به حرفهایش گوش میدهید و درکش میکنید، کمک موثری به یافتن راهحل موثر میکند. به علاوه مهارت در گوش دادن کمک میکند تا پلی را بین فاصلهای که بین خود و همسرتان وجود دارد، ایجاد کنید و متوجه شوید که دلیل اختلاف نظر و دور شدنتان از هم چیست. متاسفانه گوش دادن فعال مهارتی است که همه از آن آگاه نیستند؛ بسیاری تصور میکنند که در حال گوش دادن هستند، حال آن که در واقع در فکرشان در حال آماده کردن جواب هستند، با خودشان فکر میکنند که طرف مقابل تا چه حد در اشتباه است یا کار دیگری به جز تلاش برای درک دیدگاه مخاطبشان انجام میدهند. همچنین بسیاری مواقع پیش میآید که چنان در لاک دفاعی فرو میروید و نسبت به طرف مقابل گارد میگیرید که عملاً نمیتوانید به دیدگاه مخاطبتان گوش بدهید.
ارتباط برقرار کردن و انتقال واضح نیازها و احساسات جنبه مهمی از حل مناقشه به شمار میآید. همانطور که میدانید، به زبان آوردن حرفهای اشتباه مانند هیزم به آتش ریختن است و آتش دعوا را شعلهورتر میکند. نکته مهمی که باید به خاطر بسپارید، این است که افکار خود را به روشنی و وضوح، بدون پرخاشگری یا قرار دادن همسرتان در موقعیت دفاعی بیان کنید.
یکی از مواردی که متاسفانه زوجین به هنگام اختلاف نظر و بحث آن را رعایت نمیکنند مرزها و حریم همسرشان است. آنها به راحتی به همسرشان بیاحترامی میکنند و اعتماد به نفس طرف مقابل را لگدمال میکنند. این کار نه تنها از لحاظ اخلاقی کار بسیار اشتباهی است بلکه باعث ایجاد پیامدهای غیرقابل جبران در زندگی خودتان میشود. با این کار همسر شما دیگر پیش شما ارزش و اعتباری ندارد و شما به راحتی در هر بحث و اختلاف نظر دیگری به خودتان اجازه میدهید که شخصیت او را خرد کنید. این موضوع قطعا در خاطر همسرتان میماند و روی مهر و محبتش نسبت به شما تاثیر میگذارد.
حتما بخوانید: مشاوره روانشناسی افزایش اعتماد بنفس: توجه به علایق و تغییر دیدگاه
وقتی دیدگاه همسرتان را درک کردید و او نیز متقابلاً نظرات شما را درک کرد، زمان آن میرسد که راهحلی برای مشاجرهتان پیدا کنید راهحلی که به مذاق هر دو طرف خوش بیاید. زمانی که هر دو طرف دیدگاه یکدیگر را درک کنند، میتوانند به یک جواب ساده و واضح برسند. چنانچه سوءتفاهم یا عدم آگاهی از نقطه نظر طرف مقابل علت دعوا باشد، یک عذرخواهی ساده معجزه میکند و یک بحث صادقانه میتواند همسران را به هم نزدیکتر کند.
گاهی اوقات نیز به کار و تلاش بیشتری نیاز است. چنانچه مشاجره بر سر مشکل مهمی باشد و دو طرف نتوانند با هم به توافق برسند، دو راه وجود دارد: گاهی اوقات دو طرف قبول میکنند که با هم اختلاف نظر دارند و راهی برای سازش پیدا میکنند؛ اما گاهی فردی که اعتقاد راسختری به درست بودن نظر خود دارد، موفق میشود تا حرف خود را به کرسی بنشاند، البته میداند که دفعه بعد باید به نظر طرف مقابل تن بدهد. درهر حال نکته مهم این است که دو طرف با هم به تفاهم برسند و سعی کنند مشکلشان را ضمن احترام گذاشتن به یکدیگر حل کنند.
بخوانید: نشانههای بحران میانسالی یا بحران چهل سالگی (همسرم دچار بحران میانسالی شده)
ازآنجایی که جرو بحثهای مداوم آسیب زیادی به دنبال دارد، گاهی اوقات بهتر است که از یکدیگر فاصله بگیرید یا رابطهتان را کاملاً قطع کنید. البته وقتی با اعضاء خانوادهتان دچار مشکل میشوید، تعریف کردن حد و مرزهای جدید و قبول کردن محدودیتهای طرف مقابل رابطه میتواند صلح و آرامش را به ارمغان بیاورد. چنانچه رابطههای دوستانهتان آلوده به جرو بحثهای مداوم شده است و دوستتان از شما حمایت نمیکند، به پایان رساندن این دوستی میتواند شما را از تحمل ناراحتی و استرس مداوم خلاص کند. فقط خودتان میتوانید تصمیم بگیرید که آیا امیدی به نجات و بهبود رابطهتان وجود دارد یا این که باید به آن پایان بدهید.
یکی از مهمترین مواردی که درکنار گفتگوی شخصی میتواند به شما کمک کند، کمک گرفتن از یک روانشناس یا زوجدرمانگر است. کسی که صرفا تخصصش کار با زوجینی است که درگیر اختلاف شدهاند. با مراجعه به روانشناس یا زوجدرمانگر میتوانید به راحتی و بدون دغدغه مشکل خود را درمیان بگذارید. او بدون جانبداری و قضاوت مسئله را کاملا بررسی میکند و بهترین راهکار را پیش پای شما میگذارد.
حتما بخاطر داشته باشید که در این شرایط به هیچ عنوان خانوادههای خود را درگیر اختلافات و مشکلات خود نکنید. قطعا نظراتی که آنها ارائه میکنند خالی از قضاوت و بدون جانبداری نیست. ضمن اینکه با این کار ممکن است تصویر منفی از همسرتان در ذهن خانواده خود ایجاد کنید.
شما در طول زندگی مشترک با همسرتان احتمالا گاهی دچار اختلاف نظرهایی با یکدیگر میشوید. این اختلافات از یک سو کاملا طبیعی هستند اما از سوی دیگر اگر مدام تکرار شوند و جلوی آنها گرفته نشود ممکن است باعث بروز مشکلات شدیدتری در زندگیتان شوند. به طور کلی زوجین به ۴ گروه تقسیم میشوند. زوجینی که درگیر اختلاف نظر و بحث میشوند اما به راحتی میتوانند از پس آن بربیایند. زوجینی که بدون شکستن حریم ها با هم گفتگو میکنند و مشکل خود را مطرح میکنند. زوجینی که به ندرت با هم دچار بحث و اختلاف میشوند و در آخر زوجینی که بسیار شدید و دور از احترام با یکدیگر بحث و جدل میکنند. سه دسته اول راحتتر میتوانند مشکلات خود را حل و فصل کنند اما گروه چهارم باید مهارتهای گفتگوی موثر را در خود تقویت کنند. این زوجین باید تمام افکار و احساسات خود را درباره همسرشان یادداشت کنند و آنها را بشناسند. مهارتهای گوش دادن را در خود ایجاد کنند. چگونگی ارتباط موثر با همسرشان را یادبگیرند. و با گفتگوی با همسر دنبال پیدا کردن راه حل باشند. زن و شوهر به هیچ عنوان مجاز نیستند تا به یکدیگر بیاحترامی کنند و مرزهای زندگی مشترکشان را از بین ببرند. در مواردی هم که این راهکارها برایشان موفقیتآمیز نبود باید حتما از یک متخصص زوج درمانی کمک بگیرند. زوجین به هیچ وجه نباید مسائل خصوصی و اختلافات خود را با خانواده بازگو کنند.
برای حل اختلاف با همسر گوش کنید و از شریک خود بخواهید مسائل را شفافتر بیان کند
دکتر گرودی میگوید هنگامی زمان آن فرامیرسد که زوج بنشینند و درباره اختلافات زناشویی خود صحبت کنند، مهمترین کاری که زوج میتوانند انجام دهند این است که به یکدیگر خوب گوش دهند بدون اینکه صحبت یکدیگر را قطع کنند. این کار سختتر از آن چیزی است که به نظر میرسد.
بنا بر نظر این دکتر روانشناس درصورتیکه همسر شما احساس کند به حرفها و صحبتهای او بیتوجه بودهاید، باید تا اتمام صحبتهایش به او گوش دهید. سپس، اگر چیزی هست که درست متوجه نشدهاید، از او بخواهید مسئله را واضحتر توضیح دهد.
طرح این پرسش که ” چی باعث میشه احساس کنی من به حرفات گوش نمیدهم؟” نسبت به جمله ” خوب، من دارم گوش میدهم، پس باید احساس کنی که حرفهایت را میشنوم” روش عاقلانهتری برای گوش سپردن به گله و شکایت همسر است.
هنگامیکه همسر شما در حال صحبتکردن است، مطمئن شوید با او تماس چشمی برقرار کردهاید و بدنتان به سمت او قرار گرفته است، چراکه این کار نشان میدهد شما در حال گوشدادن به همسر خود هستید. دکتر گرودی میگوید این تفاهمهای کوچک میتواند از دعوا و اختلافات زناشویی بسیاری در طول مسیر زندگی مشترک جلوگیری کند.
و البته، بنا بر گفته دکتر گرودی در طول هر بحث و مشاجره خانوادگی باید به هر قیمت از تهدید، تحقیر، ترور شخصیت و توهین به همسر خودداری کنید. این مشاور خانواده میگوید: ” هنگامیکه کار به توهین و بیاحترامی به همسر میرسد، باید بحث را خاتمه داد، چراکه زوج با این روش به جایی نمیرسند”. هر دو طرف میتوانند پس از صرف اندکی وقت برای آرام شدن، دوباره گفتگو را از سر بگیرند.
قدر یکدیگر را ندانستن
یکی از شایع ترین مشکلات در ازدواج، ندانستن قدر همسر و کاهش حساسیت به نیازهای او در طول زمان است.شاید همسرتان دیگر هنگامی که از سر کار برمی گردید، به شما سلام نکند. شاید شوهر، دیگر از اینکه زن غذای محبوب او را برای شام پخته است، تشکر نکند. اما همه ما نیاز به تحسین و ابراز احساسات داریم. بدون اینها فرد شروع به احساس تنها بودن، نادیده گرفته شدن و قدرنشناسی می کند.
چطور این مشکل را حل کنیم
با دادن یک هدیه یا یک تشکر ساده سپاسگزاریتان را نسبت به همسرتان نشان دهید. برای بهبود رابطه تان وقت بگذارید، به عنوان نمونه قراری برای رفتن به یک رستوران بگذارید. ممکن است آنقدر نسبت به همسرتان دلخور و خشمگین باشید که سپاسگزاری او برایتان مشکل باشد. حتی اگر این چنین است توصیه این است که سپاسگزاری تان را انجام دهید. هر بار با انجام این کار دیوار دلخوری و خشم اندکی پایین می آید. همچنین با به یاد آوردن چیزهایی در همسرتان که زمانی دوست داشتید و گفتن آنها به او و چیزهایی در رفتار او که شما را آزار می دهد در یک زمان آرام، صمیمیت خودتان را با همسرتان بیشتر کنید.
نوشتن مشکلات میتواند در بهبود روابط صمیمانه موثر باشد؟
در روانشناسی اصطلاحی به نام self monitoring یعنی نظارت بر خود وجود دارد. دقیقا مانند کسی که یک فیلم از خود بگیرد و بنشیند آن را با دقت تماشا کند. در این حالت فرد میتواند بسیاری از حرکات و رفتارهای خود را بازنگری کند و نقاط مثبت یا منفی رفتار و حرکات خود را متوجه شود.
بنابراین وقتی زوجینی که با هم مشکل دارند، از آنها میخواهیم در مورد افکار و رفتار روزانه خود این عمل را انجام دهند و مدام افکار و رفتار خود را زیر نظر بگیرند تا فراوانی و نکات مثبت یا منفی خود را متوجه شوند. در واقع، بهترین روش برای رسیدن به هدف مورد نظر نوشتن است.
در بیشتر موارد شاهد هستیم که زوجین در نوشتههای خود، از ضمیر (او) استفاده کردهاند! «او این کار را انجام داد! او فلان حرف را زد. او اعصاب من را خرد کرد. اگر او این کار را نمیکرد یا فلان کار را انجام میداد، من که مشکلی نداشتم!» و... خلاصه اینکه انگشت اشاره به سمت دیگری است. بعد از اینکه از آنها میخواهیم که حالا در مورد خودشان بنویسند، البته منصفانه. در این زمان باید ببینیم که فرد در مراودههای خود بیشتر از ضمیر (تو) استفاده میکند؟ یا از ضمیر (من)؟
مثلا تو باید این کار را میکردی! تو نباید فلان حرف را میزدی! تو .......
اگر در این تکلیف نظارت بر خود، کمتر از ضمیر «من» استفاده شود، جای تأمل و تفکر دارد چراکه بسیاری از مشکلات و ناخشنودیهای افراد در روابط بین فردی نشأت گرفته از همین امر است. یعنی من خودم و سهم خودم را نادیده میگیرم و مسئولیت تمام وقایع را به گردن دیگران میاندازم. انتظار دارم دیگران تغییر کنند، دیگران تلاش کنند تا من حس و حال بهتری داشته باشم.
حل کردن اختلاف های زناشویی
زوجین اگر میخواهند سریعتر به نتیجه برسند فقط باید روی خودشان تمرکز کنند.بنابراین اگر زوجین میخواهند قدمی برای بهبود روابطشان بردارند، از خود بپرسند من برای بهبود رابطه و ایجاد صمیمیت بیشتر، چه کارهایی را باید انجام دهم.
تاکید زیادی بر کلمه (من) است. باید در تمام مراحل فقط به ضمیر (من) اشاره شود. من چه کارهایی را انجام دادهام. من چه کارهایی را باید انجام دهم. بدون در نظر گرفتن طرف مقابل.
فرض کنید دو نفر به فاصله سه متر از یکدیگر ایستادهاند. طرف مقابل هیچ حرکتی انجام نمیدهد، ساکن و ثابت ایستاده است. یکی از آنها برای نزدیک شدن به دیگری و کم کردن فاصله باید قدم بردارد و به سمت او نزدیک شود.
در یک رابطه اگر فاصله ایجاد شود و هر دو نفر به سمت هم قدم بردارند، بیشک زودتر به هم نزدیک میشوند ولی اگر یک نفر هم قدم بردارد این اتفاق میافتد ولی زمان بیشتری لازم دارد. البته این مشروط به این امر است که خواسته شما چه باشد؟!
اگر برای زوجی رابطه و صمیمیت مهم باشد پس باید برای آن تلاش کنند و اگر این خواسته یکی از طرفین است، باید بدون در نظر گرفتن اقدامات طرف مقابل، تلاش خود را داشته باشد بنابراین این جمله بسیار مهم است: «من میخواهم رابطهام را بهتر کنم، بنابراین برای این خواسته چه کارهایی را باید انجام دهم؟»
متاسفانه اکثر افراد میگویند من میخواهم رابطهام خوب شود ولی در مرحله عمل که میرسند توقع دارند طرف مقابلشان اقداماتی را انجام دهد. یا شرط و شروط میگذارند. برای مثال میگویند اگر او این کار را انجام بدهد من نیز فلان کار را انجام خواهم داد! و دقیقا این باور باعث میشود که هیچ اقدام موثری انجام نشود. زوجین اگر میخواهند عمرشان را تلف نکنند و سریعتر به نتیجه برسند فقط باید روی خودشان تمرکز کنند و آنچه را که برای رسیدن به خواستهشان لازم است انجام دهند.
باز هم تاکید میشود، هر یک از طرفین، باید سهم خود را در رابطه پیدا کند و مدام با خود بگوید (من) برای بهتر شدن رابطه چه کارهایی را باید انجام دهم. بدون گذاشتن شرط و شروط.
منابع:
https://moshaverebama.com/
www.beytoote.com/wedlock/movafaghiat-raz/spouses2-problem-solution.html
www.beytoote.com/wedlock/movafaghiat-raz/resolve6-differences-couples.html
://lovesradio.com
https://gyrusclinic.com/
namnak.com
/fa.wikishia.net/view
https://www.balagh.ir/content/14414