اسمز معکوس چیست و چه کاربردی در دستگاه های تصفیه آب دارد؟
یک شنبه 18 مهر 1400 12:37 AM
تا به حال روش های زیادی به منظور تصفیه آب در خانه یا به روش های صنعتی پیشنهاد شده است که ممکن است اسم آنها به گوشتان خورده باشد. بهترین روش تصفیه آب امروزه " اسمز معکوس " نام دارد که معتبر ترین دستگاه های تصفیه آب خانگی و صنعتی دارای این سیستم می باشند.
در ادامه قصد داریم شما را به طور کامل با این روش آشنا کرده و چند نمونه از دستگاه هایی که دارای اتوماسیون اسمز معکوس هستند را معرفی کنیم.
اسمز معکوس یا Reverse Osmosis یک فناوری جدید و به روز است که برای حذف اکثریت آلودگی های موجود در آب از طریق تحت فشار گذاشتن آب توسط غشای نیمه تراوا استفاده می شود.
به نقل از گوارنوش ؛ تصفیه آب به روش اسمز معکوس (Reverse Osmosis) در حال حاضر مناسب ترین و کامل ترین روش برای شیرین کردن آب می باشد. روش اسمز معکوس در اکثر کارخانه های تولید نوشابه، بسته بندی آب و در صنایعی که می خواهند آب را زلال و شفاف کنند، بسیار کاربرد دارد. امروزه این روش برای تصفیه کردن آب منازل نیز استفاده می شود و یک سیستم تصفیه آب خانگی پرطرفدار و محبوب در بین دیگر دستگاه ها به شمار می آید.
پیش از حذف مواد جامد محلول در آب و عبور کردن آن از طریق غشا نیمه تراوا؛ دستگاه تصفیه آب دارای سیستم اسمز معکوس رسوب و کلر را توسط یک پیش فیلتر از آب ناخالص خارج میکند. پس از خروج آب از غشا یا ممبرین RO، قبل از وارد شدن به شیر آب اختصاصی، از یک فیلتر پست کربن به منظور صیقل دادن آب آشامیدنی عبور می کند. سیستم های اسمز معکوس بسته به تعداد پیش فیلترها و پس فیلترهای آنها مراحل مختلفی دارند.
قسمت ممبرین دستگاه، نقطه کانونی یک سیستم اسمز معکوس است. اما دستگاه تصفیه آب دارای سیستم اسمز معکوس شامل انواع دیگر فیلتراسیون نیز می باشد. سیستم های RO از 3، 4 یا 5 مرحله فیلتراسیون تشکیل شده اند.
هر دستگاه دارای این سیستم تصفیه، علاوه بر غشای اسمز معکوس شامل یک فیلتر رسوب و یک فیلتر کربن است. بسته به اینکه آیا آب قبل یا بعد از عبور از غشا از طریق فیلترها عبور می کند، پس فیلتر یا پیش فیلتر نامیده می شوند.
آنچه دیگران میخوانند
هر نوع سیستم شامل یک یا چند فیلتر زیر است:
یک سیستم اسمز معکوس مواد جامد محلول مانند آرسنیک و فلوراید را از طریق غشای اسمز معکوس حذف می کند. فیلترهای کربنی در یک سیستم RO کلر، طعم و بوهای بد را از بین می برد و فیلتر رسوب گیر خاک و مواد زائد را از بین می برد.
آیا با سیستم اسمز معکوس مواد زیر از آب حذف می شوند؟
آلاینده های ذکر شده برخی از شناخته شده ترین مواردی هستند که با سیستم اسمز معکوس از بین می روند، اما این سیستم تعدادی از آلاینده های دیگر را هم که ضرر دارد حذف می کند.
سیستم اسمز معکوس یکی از گسترده ترین روشهای فیلتراسیون بوده که 98 درصد مواد جامد محلول در آب را از بین می برد، بنابراین آب مصرفی بسیار سالم تر است. دستگاه تقطیر تنها سیستم آب آشامیدنی است که TDS را نیز کاهش می دهد، اما نسبت به سیستم RO کارایی کمتری دارد.
از مزایا دیگر استفاده از دستگاه های تصفیه آب دارای سیستم اسمز معکوس، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
در زیر اکثر مواردی که میتوان از سیستم اسمز معکوس در آنها استفاده کرد را آورده ایم:
اسمز معکوس بیشتر در محلی مانند زیر سینک آشپزخانه یا حمام نصب می شود. همچنین نصب آنها در کابینت هم امکان پذیر است.
اتصال سیستم اسمز معکوس زیر سینک به یخچال و فریزر راهکاری بسیار ساده دارد. این دستگاه ها مواد معدنی را از آب حذف کرده، یخ شما را شفاف می کند و نوشیدنی ها طراوت بیشتری می بخشد.
برای کل خونه؟ به ندرت استفاده می شود.
از اسمز معکوس می توان برای تصفیه آب کل خانه استفاده کرد. البته در صورتی که آب شما دارای آلاینده خاصی باشد که نیاز به تصفیه دارد.
برای این کار نیاز دارید تا مخزنی به اندازه کل خانه تهیه کنید! که طبیعتا به هیچ عنوان به صرفه نیست.
تنها زمانی که ممکن است به سیستم اسمز معکوس برای استخر احتیاج داشته باشید این است که آب حاوی مقداری آلاینده باشد که هیچ سیستم تصفیه دیگری نمی تواند آن را حذف کند. که خب ممکن است هزینه بر باشد.
برخی این سوال را به طور مکرر از ما میپرسند که چه تفاوتی بین اسمز طبیعی با اسمز معکوس وجود دارد؟ فرق عمده این دو روش در جهت حرکت سیال بین دو محلول، با غلظت های متفاوت است. در روش اسمز مستقیم یا طبیعی حلال از محلول دارای غلظت بالاتر از حلال، به طور طبیعی و خود به خودی به سمت محلول دارای غلظت پایین تر از حلال حرکت می کند.
ولی در فرآیند اسمز معکوس؛ جهت حرکت حلال توسط اعمال کردن فشار به طرف محلول دارای غلظت کمتر از حلال، معکوس می شود.
منبع https://www.mahsho.com/fa/tiny/news-54015