استرس در دختران نوجوان
جمعه 15 مرداد 1400 4:56 PM
راه های کاهش استرس در نوجوانان
استرس دختران نوجوان با پسران متفاوت است و به علت وضعیت جسمی و حالات روحی و روانی خاص آنها را بسیار اسیب پذیر نموده است. به همین علت در دوران نوجوانی اضطراب و استرس و بیماری افسردگی در دختران بسیار بیشتر خواهد بود. این مسئله میتواند به علت تغییرات فیزیکی و جسمی و تحریک پذیری دختران باشد.
اضطراب در دختران محسوس تر است، به طور کلی استرس بر دو نوع است حاد یا کوتاه مدت و مزمن یا بلند مدت و معمولاً دختران مضطرب تر از پسران هستند اگرچه اختلاف معنی داری بین اضطراب آن ها وجود ندارد، اما با توجه به این که پسران کمتر مانند دختران ترس های خود را بروز می دهند نمی توان به یقین در این مورد حرفی زد.
درمان استرس در نوجوانان
علایم استرس دختران نوجوان
- دختران نوجوان به دلیل تغییرات فیزیولوژیکی و جسمانی، همچنين بروز عادت های ماهیانه و علایم اولیه و ثانویه بلوغ، تحریک پذیر، عصبی و مضطرب می شوند.
- بلوغ زودرس و حتی بلوغ دیررس منجر به مسایل خاص خویش می شود.
- آن ها امکان دارد قادر به تمرکز و توجه به مسایل درسی نباشند.
- در بین دختران نوجوان توجه به وزن و شاخص توده بدنی بسیار شایع است که منجر به علایم اختلال بی اشتهایی عصبی می شود.
- دختران نوجوان از بعضی فعالیت های خانوادگی و یا اجتماعی پرهیز می کند و گاهی گوشه گیر و منزوی می شوند.
- دختران نوجوان امکان دارد ارتباط های جدید عشقی با جنس مخالف را به صورت زود هنگام تجربه نموده و گاهاً منجر به حاملگی ناخواسته و بروز دیگر اسیب های اجتماعی شود.
درمان استرس شدید نوجوانان
هرچند دوران بلوغ و نوجوانی به خودی خود استرس زا هستند و شخص را با چالش های جدیدی روبرو می کنند، ولی این استرس ها زمانی بیشتر می شود که نوجوان به نوعی دچار نشخوار فکری می شود. نشخوار فکری، مُدلی از فکر کردن است که شخص را دربرابر ابتلا به بیماری افسردگی اسیب پذیر می کند. درواقع نوعی اسیب شناختی است که طبق آن میتوان احتمال ابتلا شخص به بیماری افسردگی را پیش بینی کرد.
هر موقع شما زمان زيادي را برای فکر کردن به جنبه های مختلف یک مسئله یا رابطه ای که توان تغییرش را ندارید صرف کنید خویش را در معرض نشخوار فکری و به دنبال آن بیماری افسردگی قرار داده اید.
بنابراین نوجوانانی که دچار استرس های شدید روزانه هستند بیش از دیگر گروه ها سنی در معرض بیماری افسردگی یا دیگر مشکلات شناختی قرار دارند. ولی اختلاف جنسیتی در این مسئله کاملا محسوس است برای این که ميزان ابتلا دختران به بیماری افسردگی در چنين شرایطی بیش از پسران است.
واقعیت این است که نوجوانان مخصوصاٌ دختران توانایی مدیریت کردن استرس های خویش را ندارند، همین مسئله نه تنها باعث بروز مشکلات ذهنی می شود بلکه حتی گاهی اختلال های ژنتیکی را هم بوجود می آورد.
درمان استرس نوجوانان
راههای کاهش استرس در نوجوانان دختر :
- دختران نوجوان برای کاهش استرس و پرهیز از آن باید ارتباطات مثبت و سازنده اجتماعی و خانوادگی داشته باشند.
- مدیریت زمان را بیاموزید
- به موقع بخوابید و به موقع بیدار شوید
- موارد استرس آور را کم کنیم
- از افرادی که انرژی منفی هستند دوری کنید.
- پیروی از یک رژیم غذایی سالم
درمان اضطراب در نوجوانان
نقش پدر و مادر در کاهش استرس دختران نوجوان
هیچوقت در هنگام اینکه نوجوان از عوامل اضطراب خویش سخن می گوید آغاز به نصیحت کردن و پند و اندرز نکنید، به صحبت های وی با شوق گوش دهید و اجازه دهید مشکلات خویش را بیان کند، تجربه های خطرناک خویش را که قبلاً داشته اید به او انتقال دهید، ورزش، موسیقی و ديگر فعالیت های گروهی راهنمايي برای تسکین اضطراب هستند، عکسالعمل های سالم و مناسب را شناسایی نموده و به وی کمک کنید آنها را جایگزین کارهای ناسالم کند و هیچوقت نوجوانان را بخاطر اضطرابش تحقیر نکنید.
گردآوری: بخش روانشناسی بیتوته