0

✅پرسش: سلام چرافردي که استغفاروتوبه کرده نمي تواندگناهانش راترک کندوآن گناه رابارديگرادامه مي دهد؟

 
aftabm
aftabm
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1392 
تعداد پست ها : 25059
محل سکونت : اصفهان

✅پرسش: سلام چرافردي که استغفاروتوبه کرده نمي تواندگناهانش راترک کندوآن گناه رابارديگرادامه مي دهد؟
سه شنبه 11 خرداد 1400  11:48 AM

مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی

✅پرسش:
سلام چرافردي که استغفاروتوبه کرده نمي تواندگناهانش راترک کندوآن گناه رابارديگرادامه مي دهد؟
🌸☘️☘️☘️☘️☘️🌸
🌺پاسخ:
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم

به خاطر اینکه هنوز به این باور نرسیده که گناه موجب خسارت و باعث بدبختی اوست. تنها چیزی که از گناه می داند، همین لذت آنی و زود گذر آن است که بدون توجه، سرمایه عمرش را به پای آن هدر می دهد.

انسان فطرتا جاذب منفعت و دافع مضرت است و اگر عملی را به ضرر خودش بداند و به این باور برسد، قطعا آن را مرتکب نخواهد شد. در عین حال این هم یک اصل است که انسان وقتی عواقب و آثار عملی را دور می بیند، انگیزه اش کاهش یافته و سامان دادن به وضعیت و رسیدن به مطلوب را به تعویق انداخته و اهمالکاری می کند. (این مسئله در مورد اعمال مثبت و منفی، کاملا یکسان است.)

مثلا تصور کنید اگر یک فرد سیگاری، با کشیدن یک نخ سیگار، یکباره دچار سرطان ریه شده و تنفسش دچار اختلال می شد و امثال اینها، آیا هرگز حتی فکر کشیدن این یک نخ سیگار را هم می کرد؟! اما وقتی این عوارض به مرور زمان پیش آمده و آثارش دور به نظر می رسد، با اینکه از آنها اطلاع هم دارد، ولی اهمیتش کمتر شده و انگیزه اش را برای ترک از دست می دهد.

بزرگانی که در کنترل نفس و دوری از گناه به توفیقات بزرگ رسیده اند به این دلیل است که با عمل به دانسته هایشان، حجاب های ظلمانی از مقابل چشمانشان کنار رفته و ماهیت و ذات پلید گناه را می بینند. اینها هرگز حاضر نیستند که خودشان را به زشتی و پستی گناه آلوده کنند، همانطوری که ما حاضر نیستیم خودمان را به لجن و کثافات داخل جوی آب آلوده کنیم.

طبیعی ست که انسان برای رسیدن به کمال و سعادتِ حقیقی که همان قرب الی الله است، موانع و مشکلات زیادی در سر راهش دارد. موانعی مثل شیطان و نفس و زروبرق مادیات و … اما اگر انسان به این هدف ایمان داشته باشد و بداند که به هرحال باید برسد، حتما به هر طریقی که شده از پس موانع برآمده و به هدف خواهد رسید.

موفق باشید
🌺
☘️🌺
🌺☘️🌺☘️🌺☘️ @pasokhgoo5

۱۸:۴۸

اخلاق و عرفان_مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی

✅پرسش:
سلام.توفيق چيست ؟آيا خدا توفيق کار خوب و نماز شب و .... رو به همه ميده ؟آيا توفيق درجه و رتبه داره؟ممنون
🌸☘️☘️☘️☘️☘️🌸
🌺پاسخ:
سلام خدمت شما پرسشگر گرامی
در فرهنگ قرآن كریم، توفیق به معنای «آسان كردن» است؛ یعنی خدای سبحان، پیمودن راه را برای انسان آسان‌تر می‌كند؛ چه از طرف مثبت كه همان صراط مستقیم است و چه از جانب منفی كه كج راهه است. آن جایی كه خداوند به كسی توفیق می‌دهد، به این معناست كه گرایش قلبی او به سمت امور خداپسند، آسان‌تر می‌شود و اسباب و علل حركت در این مسیرها، برایش فراهم‌تر می‌گردد و بهتر معارف را درك می‌كند و راحت‌تر عمل می‌كند؛ البته این به معنای آن نیست كه راه گناه برای او بسته است - و الا جبر به وجود می‌آید - بلكه گناه كردن برای وی سخت است.
عكس توفیق، حالت بی‌توفیقی است؛ یعنی به واسطه ی گناه پی‌درپی، گرایش قلبی انسان به سمت امور ناپسند، آسان می‌شود. چنین فردی، راحت دروغ می‌گوید؛ راحت به نامحرم نگاه می‌كند و با سختی، معارف الهی را می‌فهمد و عمل می‌كند؛ نسبت به مسائل معنوی، بی‌میل است؛ ترك گناه برای او سخت می‌شود و اذعان دارد كه دلم می‌خواهد گناه نكنم؛ ولی نمی‌‌تـوانم!پس توفیق در هر دو مسیر، به معنای سهولت است.
 قرآن كریم درباره‌ی گروه اول می‌فرماید:
«فامّا من اعطی واتّقی و صدّق بالحسنی، فسنیسّره للیسری1
و اما آن كس كه برای رضای خدا از مال خویش بخشید و تقوا پیشه كرد و نیكوترین وعده خدا را در مورد انفاق‌كنندگان راست شمرد، به زودی او را برای ورود به بهشت، آماده خواهیم ساخت و به آسایش و زندگی آسوده می‌رسانیم».2
قرآن درباره ی گروه دوم نیز می‌فرماید:
«و امّا من بخل و استغنی و كذّب بالحسنی فسنیسّره للعسری3
و اما آن كس كه بخل ورزید و با گردآوری ثروت، در پی توان‌گری بود و نیكوترین وعده‌ی خدا را دروغ شمرد، به زودی او را برای دشواری و عذاب، آماده خواهیم ساخت».
بنابراین، راه برای هر دو گروه باز است. گروه اول به راحتی كار خیر انجام می‌دهند و در عین حالی كه می‌توانند گناه كنند، گناه كردن برایشان سخت است و گروه دوم به راحتی گناه انجام می‌دهند و در عین حالی كه می‌توانند توبه كنند، توبه كردن برایشان سخت است. پس هر دو گروه با اختیار خود، مسیر حركت خود را انتخاب می‌كنند؛ هم گروه اول، توان گناه كردن دارند، ولی با اختیار خود گناه نمی‌كنند و هم گروه دوم توان توبه دارند، ولی با اختیار خود و به سختی، توبه می‌كنند یا موفق به توبه نمی‌شوند.4
حضرت امام (قدس سره)‌در مورد ارتباط اعمالی كه انسان انجام می‌دهد و توفیق یا سلب توفیقی كه نصیب او می‌شود، می‌فرماید: «ممكن است یك نظر به نامحرم یا یك لغزش كوچك لسانی، مدت‌ها انسان را از سرایر و حقایق توحید باز دارد و از حصول جلوات محبوب و خلوات مطلوب كه قرة العین (نور چشم) اهل معرفت است، باز دارد».5
طبیعتا توفیقات الهی که شامل حال افراد می شود بسته به مقام و وضعیت فرد می تواند متفاوت باشد. خداوند به کسی توفیق گناه نکردن می دهد و به کسی توفیق مقامات عالیه معنوی. موفق باشید.
پی نوشت ها:
1.لیل، آیات 5-7.
2. برگرفته از ترجمه‌ی قرآن براساس تفسیر المیزان، سیدمحمدرضا صفوری
3. لیل، آیه 8-10.
4. تقریرات درس تفسیر، سوره یونس، آیة 88.
5. شرح حدیث جنود عقل و جهل، ص69.
🌺
☘️🌺
🌺☘️🌺☘️🌺☘️ @

تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها