آلرژی و یا حساسیت کودکان به پروتئین گاوی
یک شنبه 26 اردیبهشت 1400 9:27 PM
حساسیت به پروتئین گاوی، در نوزادانی که از شیر خشک تغذیه می کنند دیده می شود
حساسیت به پروتئین گاوی و یا همان لبنیات گاوی، در نوزادان و کودکان یک مشکل جدی است. این حساسیت حتی با خوردن لبنیات گاوی توسط مادر نیز شکل می گیرد. اما شیر و دیگر لبنیات یکی از مهم ترین گزینه ها برای رشد نوزادان و کودکان بزرگتر است. و نمی توان آن را به راحتی جایگزین کرد.
در این مقاله به دلیل حساسیت کودکان به پروتئین گاوی و درمان و جایگزین کردن آن با دیگر مواد غذایی می پردازیم پس با ما همراه باشید.
این نوع از حساسیت اغلب در نوزادانی که از شیر گاو تغذیه می کنند دیده می شود. معمولا حساسیت ها وقتی اتفاق می افتند که بدن پروتئین شیر گاو را مضر تلقی می کند و با آن شروع به مبارزه می کند و به همین دلیل بدن از خود واکنش های آلرژیک نشان می دهد.
طبق مطالعه ای که در سال 2016 در یک روزنامه آلمانی انجام شد، 7 درصد نوزادانی که از شیر خشک و یا شیر گاو تغذیه می کنند، به پروتئین شیر گاو حساسیت دارند.
و همچنین حدود 1 درصد نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند نیز به پروتئین گاوی حساسیت یا آلرژی دارند.
جالب است بدانید که از هر 10 کودک، 6 نفر تا سن 16 سالگی یک نوع آلرژی را پشت سر می گذارد.
علائم معمولا چند ساعت و یا چند روز پس از مصرف شیر گاو، مشخص می شوند .
مصرف شیر گاو در نوزادان تنها از طریق خوردن مستقیم آن نیست بلکه اگر مادر نیز لبنیات گاوی مصرف کرده باشد، نوزاد در معرض آن قرار می گیرد.
برخی از علائم حساسیت کودکان به پروتئین گاوی:
• اسهال که در گاهی موارد ممکن است همراه با خون باشد.
• قولنج
• تحریک پذیری بیشتر
• استفراغ
• امتناع از خوردن غذا ها
• بثورات پوستی و یا همان ورم های کوچک ولی زیاد در پوست
• خس خس در تنفس
• آنافیلاکسی: تورم بدن، کاهش فشار خون و تورم گلو که بسیار خطرناک است.
• ورم بدن
• کهیر
اگر کودک شما نسبت به پروتئین های گاوی حساسیت دارد، تشخیص این حساسیت بسیار مشکل است زیرا نمی توان به راحتی آن را از ناراحتی های معده تشخیص داد.
تشخیص حساسیت کودکان و نوزادان نسبت به پروتئین گاوی بسیار سخت است.
سعی کنید که خودتان با با توجه به علائم کودک که کمی پیش آن ها را مطالعه کردید، حساسیت را تشخیص دهید و یا این که مصرف پروتئین های گاوی را قطع کنید و بعد از دو هفته ببینید که آیا علائم از بین رفته و یا خیر.
هیچ آزمایشی وجود ندارد که دقیقا نشان دهد فرد به پروتئین گاوی حساسیت دارد. معمولا تشخیص با استفاده از علائم و سپس حذف کردن مواد حساسیت زا و مشاهده تغییرات رخ می دهد با این حال ممکن است که با آزمایش های زیر تشخیص آسان تر شود:
• آزمایش خون
• آزمایش مدفوع
• تست های آلرژی
پس از این که حساسیت تشخیص داده شد، معمولا به شما توصیه می کنند که اگر به کودک شیر خشک می دهید، از شیر خشک بدون شیر گاو استفاده کنید و یا این که در دوران شیردهی مادر نیز نباید از پروتئین های گاوی استفاده کند.
بهترین درمان حساسیت به پروتئین گاوی، تغییر رژیم غذایی است
جالب است بدانید که تمام پروتئین هایی که مادر مصرف می کند طی 3 الی 6 ساعت وارد شیر مادر می شوند و تا دو هفته نیز آثار آن ها باقی می ماند.
پس از این دوهفته دوباره از شما می خواهند که مقدار کمی شیر گاو مصرف کنید تا ببینید که حساسیت باز می گردد و یا خیر.
شیر مادر از نظر تغذیه بسیار متعادل است و از انواع بیماری ها و عفونت ها جلوگیری می کند.
همچنین شیر مادر خطرات سندروم های مرگبار مانند سندروم مرگ ناگهانی نوزاد را کاهش می دهد.
نوزادانی که شیر مادر تغذیه می کنند در سال های بعدی زندگی و حتی در اواخر عمر خود نیز کمتر از دیگران دچار آلرژی های غذایی و بیماری های مزمن می شوند.
خوردن شیر مادر تا 6 ماهگی کاملا ضروری است و همچنین شیر دادن به کودک تا 1 الی دو سالگی می تواند برای رشد و تغذیه او بسیار مناسب باشد.
اگر کودک شما از شیر مادر تغذیه می کند و همچنین به شیر و پروتئین گاوی حساسیت دارد، شما باید در رژیم غذایی خود تغییراتی را اعمال کنید و هر گونه محصولات لبنی زیر را از رژیم غذایی خود حذف کنید:
• شیر
• پنیر
• کره
• ماست
• خامه
• کشک
• دوغ
برای کودکانی که به پروتئین گاوی آلرژی دارند، مصرف هر گونه لبنیاتی مضر است
همچنین ممکن است که در مواد غذایی زیر نیز از پروتئین های گاوی استفاده کرده باشند:
• سوسیس و کالباس
• هات داگ
• انواع شکلات
• طعم دهنده ها
• برخی غذاهای فرآوری شده و بسته بندی شده
تمامی تولیدکنندگان ملزم هستند که اگر مواد حساسیت زایی در محصول آن ها وجود دارد، آن را روی بسته بندی محصولات خود اعلام کنند. به همین دلیل شما نیز باید در هنگام خرید مواد غذایی روی بسته بندی ها آن را با دقت بخوانید تا شامل پروتئین های گاوی نشود.
اگر بنا بر هر دلیلی کودک شما نمی تواند از شیر مادر تغذیه کند و از طرفی به پروتئین های گاوی نیز حساسیت دارد، شما می توانید از شیر خشک بدون پروتئین های گاوی استفاده کنید که امروزه در اکثر داروخانه ها پیدا می شود.
اگر می خواهید پروتئین کودک را تامین کنید، می توانید از پروتئین سویا استفاده کنید اما متاسفانه حدود 10 درصد کودکانی که به پروتئین های گاوی حساسیت دارند، به پروتئین سویا نیز حساسیت نشان می دهند.
برخی از محصولات پروتئین های گاوی نیز هستند که به نام محصولات هیدرولیز شده در بازار وجود دارند. در این روش پروتئین های گاوی شکسته می شوند تا واکنش های آلرژیک کمتری داشته باشند.
این نوع از محصولات هرچه بیشتر هیدرولیز شده باشند، واکنش های آلرژیک کمتری نیز نشان می دهند و برای نوزادان نیز خوشمزه تر هستند.
برخی از دیگر جایگزین های پروتئین لبنیات
در ادامه لیستی از بهترین جایگزین های لبنیات گاوی برای کودکانی که به پروتئین های گاوی حساسیت دارند، آورده ایم اما فراموش نکنید که قبل از مصرف هر کدام از آن ها حتما با پزشک متخصص اطفال نیز مشورت نمایید تا متوجه شوید که مصرف آن مناسب کودک شما هست یا خیر.
شیر بادام طبیعی از بادام زمینی، آب فیلتر شده و مواد قندی شیرین کننده تشکیل می شود.
شیر بادام کاملا غیر لبنی است ولی ممکن است برای کودکان زیر یک سال کمی سنگین باشد.
شیر نارگیل نیز کاملا غیر لبنی است و می تواند جایگزین خوبی برای لبنیات گاوی باشد.
مواد غذایی بالایی می توانند پروتئین هایی که در شیر وجود دارند و برای بدن مفید هستند را تامین کنند اما شیر منبع بزرگی از کلسیم است و برای جبران کلسیم نیز یا باید از مکمل های موجود در بازار و البته بدون پروتئین گاوی استفاده کنید و یا می توانید از مواد غذایی زیر استفاده کنید:
در هر قطعه ساردین، به طور متوسط 45 میلی گرم کلسیم وجود دارد و از این رو ساردین ها یکی از بهترین منابع تامین کلسیم بدن هستند.
اما این واقعیت وجود دارد که تقریبا اکثر کودکان طعم و شکل ساردین را دوست ندارند. شما می توانید در غذاها و یا سالاد های دیگر از ساردین ها استفاده کنید.
لوبیا سفید یکی از بهترین منبع های کلسیم است. به طور متوسط، در یک فنجان لوبیا سفید، 191 میلی گرم کلسیم وجود دارد.
از لوبیا سفید می توانید در اکثر غذاهای ایرانی به جای لوبیا های دیگر استفاده کنید البته مزه آن کمی با لوبیا های دیگر تفاوت دارد.
انجیر خشک سرشار از کلسیم و ویتامین های ضروری بدن است
انجیر خشک یک از بهترین جایگزین ها برای تامین کلسیم بدن است. این میوه بسیار خوشمزه خواص بی شمار زیاد دیگری نیز برای کودکان دارد.
در 4 عدد انجیر حدود 50 میلی گرم کلسیم وجود دارد.
تن ماهی قزل آلا و یا مصرف قزل آلا به صورت تازه، منبع بسیار خوبی برای تامین کلسیم بدن است. به طور متوسط در یک تن ماهی قزل آلا ، 460 میلی گرم کلسیم وجود دارد.
یکی از مشکلات خوردن ماهی ها استخوان های آن ها است که البته در کنسرو استخوان ها در حدی نرم شده اند که شاید حتی متوجه آن ها نیز نشوید.
فراموش نکنید که حتما قبل از مصرف و یا خوراندن موارد بالا به کودک حتما با پزشک مشورت کنید تا با توجه به سن و شرایط کودکتان در این مورد مصرف این مواد غذایی به شما کمک کند.
در پایان
امروزه حساسیت کودکان به پروتئین گاوی بسیار زیاد شده است و به عنوان یک مادر، دیدن این که حال کودک شما خوب نیست، خیلی شما را به هم می ریزد. خصوصا در مورد قضیه مهمی مانند غذا خوردن!
در این مقاله سعی کردیم تا علائم و دلیل حساسیت کودکان به پروتئین های گاوی را برای شما توضیح دهیم و سپس راهنمایی هایی برای درمان این حساسیت ها پیشنهاد کنیم.
همان طور که پیش تر نیز خواندید، حذف موارد حساسیت زا، مهم ترین و بهترین درمان است. و شما به عنوان مادر به همراه کودک خود باید رژیم غذایی خود را تغییر دهید.
گردآوری: بخش کودکان بیتوته