زندگینامه حضرت جرجیس (ع)
جمعه 15 اسفند 1399 12:51 PM
جرجیس پیامبر کیست ؟
جرجیس یکی از پیامبران الهی است که بنابر روایات در فاصله زمانی میان حضرت عیسى (ع) و حضرت محمد (ص) زندگی می کرد. نام او در قرآن نیامده است، اما در برخی از تفسیرها، روایات و قصص اسلامی از نام و سرگذشت او به عنوان یکی از پیامبران الهی بعد از عیسى (ع) یاد شده است. جرجیس مانند حضرت ایوب نمادی از بردباری و استقامت در راه حق است و نکته برجسته در داستان زندگی او مقاومت باورنکردنی اش در برابر شکنجه کافران و چندین بار کشته و دوباره زنده شدن اوست و از این رو از او به عنوان نماد رستاخیز هم یاد شده است. او به بازرگانی و تجارت اشتغال داشته است و بسیار سخاوتمند بود و بارها اموال خود را به نیازمندان بخشید.
جرجیس، سن ژرژ (به فرانسوی: saint Georges)، سنت جورج (به انگلیسی: Saint George)، یا گئورگ، از پیامبران بنی اسراییل بود، که بعد از حضرت عیسی زندگی می کرد. ابن بابویه و قطب راوندی از ابن عباس روایت کرده اند، که خداوند، جرجیس را پیامبری برگزید و او را به سوی پادشاهی که در شام بود (به نام داذانه) فرستاد.
او در واقع همان جورج قدیس، از شهدای مسیحی است. در جهان مسیحی افسانه هایی چون کشتن اژدها به او نسبت داده شده است. همچنین او را حامی بعضی شهرها و کشورهای مسیحی دانسته اند. متعلق به قرن ششم میلادی، اصل وی از لُد در فلسطین بوده است.
در منابع اسلامی آمده است: جرجیس معرب گریگر (جرج) است. جرجیس در سال 315 میلادی در روم در خانواده ای اصیل و موحد بدنیا آمده است. پدرش اناک بن خسرو (از اشراف اشکانی) ساکن فلسطین (از توابع ایران آنروز، در زمان ملوک الطوایفی) بوده و از طرف حکومت مرکزی ایران 14 سال بر شمال غرب ایران حکمرانی داشته است. جرجیس در 16 سالگی به پیامبری رسید. جرجیس از پیامبران دوره فترت بعد از عسیی نبی بوده است.
وی در زمان پادشاه داذایانه ملک به پیامبری رسید. تیرداد برادر جرجیس بت پرست و دشمن او بود و بعد از پدرش به حکومت می رسد. جرجیس برای تبلیغ آسان دین و کمک به فقرا تجارت و مسافرت می کرد. جرجیس شغل بازرگانی داشت و از این طریق به مستمندان کمک می کرد. آخرین محل برای تبلیغ پیامبر جرجیس در شام بود. که در آنجا کشته و دفن شده است.
جرجیس بنابر برخی نقل ها برای هدایت پادشاه بت پرست و ستمگر شام به آنجا رفت. جرجیس پس از دیدار با پادشاه شام، او را به ترک بت پرستی و پرستش خدا دعوت کرد. پادشاه از او خواست که به بت ها تعظیم کند و بت ها را بپرستد اما ایشان مخالفت کرد. پادشاه عصبانی شد و دستور شکنجه و قتل او را صادر کرد.
جرجیس بعد از قتل دوباره زنده شد و پادشاه دوباره دستور قتل او را صادر کرد و این اتفاق تا سه مرتبه تکرار گردید. در مرتبه چهارم وی ضمن نفرین پادشاه شام و قوم او، برای خود مرگ و رهایی از بلا درخواست کرد.
نحوه ی مجازات ایشان در روایت های مختلف متفاوت است. که یکی از آن ها را برای شما می آوریم.
پادشاه دستور داد او را به درختی ببندند و گوشت های بدن او را بتراشند و سپس سرکه بر روی بدن آن بریزند، بعد با یک پارچه ی زبر روی بدن آن بکشند.
اما مصلحت نبود که جرجیس از دنیا برود زمانی که دید با این مجازات از دنیا نرفت دستور داد میخ در آتش داغ کنند و به مغز آن بکوبند، سرب آب شده را روی بدن او بریزند. با این شکنجه ها باز هم از دنیا نرفت و زنده ماند. در زندان آهنی بسیار سنگین بود که پادشاه دستور داد آهن را بر روی شکم جرجیس قرار بدهند، نیمه شب جبرئیل پیام آورد « صبر کن ».
در صبح هنوز جرجیس زنده بود. پادشاه دستور داد او را شلاق بزنند و پس از آن زهری کشنده و خطرناک بیاورند و به او بخورانند. حضرت جرجیس زمان نوشیدن زهر گفت: بسم الله الرحمن الرحیم. پس زهر در او اثر نکرد، بنابراین تمام جادوگران و ساحره ها به او ایمان آوردند.
پادشاه تمام افرادی که به او ایمان آورده بودند کشت و بر عذاب های حضرت جرجیس اضافه کرد او را بسیار تازیانه زدنند و در چاه انداختند تا انقدر در آنجا بماند که بمیرد، همان زمان طوفان و زلزله بر پا شد. در این هنگام میکائیل حاضر شد و گفت: «جرجیس زنده شو و به نزد پادشاه برو و او را به حق بخوان »جرجیس بلند شد و نزد سلطان رفت و اورا دعوت کرد . در مجلس شخصی حضور داشت و گفت ای جرجیس در زیر ما 14 میز است که از چوب خشک شده ی درختان تهیه شده اند کاری کن که برای ما میوه دهند.
در جهان مسیحی افسانه هایی چون کشتن اژدها به جرجیس پیامبر نسبت داده شده است
حضرت دعا کرد و میزهای خشک شده به درختان میوه دار تبدیل شدند. پادشاه دستور داد تا حضرت را بین دو تخته چوب قرار داده و اره کنند و او را به دو نیم کردند. این بار خداوند به حضرت اسرافیل دستور داد به نزد پادشاه و یارانش برو، اسرافیل رفت و بر آن ها فریادی کشید. همه ی افراد افتادند و از بین رفتند؛ سپس جرجیس با فریاد اسرافیل زنده شد و دوباره مامور شد که به نزد پادشاه برود و او را به حق دعوت کند.
به نزد وی رفت و دوباره اورا دعوت کرد اما از اقرار سلطان باز ایمان نیاورد. حضرت جرجیس این بار سلطان را نفرین کرد که بر اثر نفرین وی سلطان هلاک گردید.
او بارها توسط شاه موصل کشته شد، و هر بار زنده شد. هنگامی که پادشاه سعی کرد او را گرسنه کند، تکه ای از چوب خشک که یک زن آورده بود را لمس کرد و آن را سبز کرد و انواع میوه ها و سبزیجات از آن رشد کرد. پس از مرگ چهارم او، شهر همراه او سوخته است. روایت است که یکی از مرگ های او به موازات مصلوب شدن عیسی مسیح است و اظهار داشت: "هنگامی که او مرد، خداوند بادهای طوفانی و رعد و برق و ابرهای تاریک فرستاد، به طوری که تاریکی بین آسمان و زمین و مردم سقوط کرد. بسیار متعجب بودند. " این گزارش می افزاید که تاریکی پس از قیام او برطرف شد.
آشنایی با معجرات حضرت جرجیس پیامبر (ع)
معجزات متعددی به جرجیس نبی منسوب است که از میان آنها میتوان به زنده کردن مردگان، سبز کردن چوب خشک و بینایی بخشیدن به نابیناها اشاره کرد.
از مزار و محل دفن ایشان ابهاماتی وجود دارد، بعضی افراد می گویند :
مزار منسوب به حضرت جرجیس پیامبر (ع) در شهر موصل در شمال عراق قرار دارد. این بقعه در محدوده ی مقابر قریش در نزدیکی بازار اَلشّعارین در سمت شرقی رود دجله واقع شده و محلّه و خیابانی که از سمت شمال به آن می پیوندد، به نام «جِرجیس نبی» نامگذاری شده است.
مقبره ای منتسب به حضرت جرجیس در ایران (استان آذربایجان شرقی، شهرستان جلفا، منطقه دره شام، روستای ویرانباغ ) قرار دارد.
یادبود او، روز سنت جورج، به طور سنتی در 23 آوریل جشن گرفته می شود. انگلیس، اتیوپی، جورجیا، کاتالونیا و آراگون در اسپانیا، مسکو در روسیه و چندین کشور ملی دیگر، شهرها، دانشگاه ها، مشاغل و سازمان ها ادعا می کنند که جورج حامی آنها است.