پاسخ به:ضرورت، اهمیت و کارکردهای ازدواج از نگاه دین
جمعه 1 اسفند 1399 10:13 AM
اهمیت و فواید ازدواج
ازدواج، موجب مسئولیت¬پذیری انسان نسبت به خود و دیگران است و نقش اساسی در سالمسازی فرد و اجتماع دارد. ریشة بسیاری از مفاسد و ناهنجاریهای اخلاقی بی¬همسری و نادیده گرفتن این سنت الهی است.
نابسامانیهای اجتماعی و آمارهای تکان¬دهندة بسیاری از جرایم و جنایات در جوامع غربی از تزلزل بنیاد خانواده و ترک ازدواج نشأت میگیرد.
جامعهای که دختران و پسران و زنان و مردان آن در آرامش و امنیت و سلامت کامل زندگی میکنند و نیازهای روحی، فکری و جنسی، آنان را نمیآزارد، تمامی انرژی و استعدادهایشان مصروف کار مفید و پیشرفت میگردد. به عبارت روشنتر، در جامعهای که دختران و پسران نیازمند به ازدواج، در سلامت کامل و به خوبی و سهولت بتوانند همسر خود را بیابند و در کنار او آرام بگیرند، بسیاری از بزهکاریها از بین میرود، فحشا و انحرافات اخلاقی و جنسی کاهش مییابد و شرابخواری و هرزگی و قمار و استفاده از مواد مخدر و مانند آن، اینها کم می-شود.
خلاصه میتوان گفت:
1. ازدواج باعث میشود نیاز به عشق و محبت و احترام و امنیت در زوجین ارضاء شود.
2. با ازدواج میتوان به امنیت مالی بیشتری رسید.
3. ازدواج سلامت جسمانی فرد را افزایش میدهد. در این زمینه آمارها نشان میدهد که افسردگی، اعتیاد، سرطان، سکته و خودکشی در افراد مجرد بیشتر است.
4. ازدواج موجب افزایش ارتباطات اجتماعی میشود، زیرا افراد متأهل راحتتر در تفریحات و مجامع خانوادگی و دوستانه حضور مییابند.
5. ازدواج باعث میشود که فرد از یک سری حقوق قانونی و اجتماعی که به علت تجرد محروم مانده است برخوردار گردد.
6. ازدواج باعث میشود که نیازهای فیزیولوژیک به ویژه جنسی در کانال صحیح خود تأمین شود.
البته فواید ازدواج تنها فردی نیست بلکه جامعه نیز از سه جهت کلی علاقمند به تشکیل کانون خانواده است و از این سه جهت سود فراوان عاید تمام افراد جامعه میشود:
1. ایجاد زندگی مشترک برای زن و مرد که سبب افزایش بازدهی و تأثیر فعالیت¬های اجتماعی آنان می¬شود.
2. تأمین زمینه مناسب برای ارضای غریزة جنسی و پیشگیری از فعالیت¬های متنوع عشقی.
3. تأمین کانون امنیت و آرامش خانواده برای تربیت فرزندان.
ازدواج سنت پیامبر اسلام(ص):
از آنجایی که ازدواج سرآغاز خیلی از خوبیها است و عزوبت منشا خیلی از بدیها است از این¬رو از نگاه رسول گرامی اسلام(ص) ازدواج جایگاه مهم و خطیری داشته و جزو سنت ایشان تلقی میگردد.
چنانکه رسول خدا(ص) در این زمینه میفرماید: «النکاح سنتی، فمن لم یعمل بسنتی فلیس منی» «ازدواج سنت من است هر که به سنت من رفتار نکند از من نیست.¬¬» باز ایشان فرموده¬اند: «النکاح سنتی فمن احب فطرتی فلیستن بسنتی»، «ازدواج سنت من است هر که آیین مرا دوست دارد، باید به سنت من عمل کند.»
در فرهنگ دینی و اجتماعی ما تأکید اساسی اولاً بر ضرورت و لزوم ازدواج پسران و دختران جوان است و ثانیاً ارتباط نزدیک با جنس مخالف فقط در صورت ازدواج مجاز شمرده می¬شود.
دین مقدس اسلام بیشترین سفارش را در مورد ازدواج به عمل آورده. به گونهای که تکمیل دین را منوط به ازدواج نموده است. رسول اکرم(ص) فرمودند: هر کس ازدواج کند نصف دینش را حفظ کرده است. پس باید که در نیمة دیگر شرط تقوا رعایت کند.