سید امیر مکی پژوهشگر تاریخ معاصر در سلسله ویدئوهای «چند بازخوانی از تاریخ» به برخی از مهمترین سؤالات و شبهات در ارتباط با رژیم پهلوی و انقلاب اسلامی پاسخ میدهد.
هفتمین قسمت از «چند بازخوانی از تاریخ» به بررسی این پرسش پاسخ میدهد: چرا ارتش شاهنشاهی قادر به انجام کودتا برای حفظ دودمان پهلوی نبود؟
مکّی معتقد است که ارتش شاهنشاهی بهدلیل وابستگی و تکیه ساختاری و فکری که به شخص شاه و مستشاران آمریکایی داشت، نتوانست کودتا کند. چهار روز پس از ورود هایزر به ایران، جلسهای با حضور سران ارتش در دفتر تیمسار ربیعی برگزار شد. موضوع آن جلسه انجام کودتا بود. دولت آمریکا و نظامیان آمریکایی اصرار داشتند که ارتش باید کودتا کند، اما فرماندهان ارتش از اجرای کودتا اعلام عجز و ناتوانی کردند.
هایزر در خاطرات خود عنوان کرده است که تیمسار قرهباغی رئیس ستاد ارتش در آن جلسه گفت: «ارتش قدرت برنامهریزی کامل برای انجام کودتا ندارد و فاقد افراد کافی برای این کار است که بتواند به آنها هم اعتماد کند.»، هایزر همچنین عنوان میکند که قرهباغی از او میخواهد آمریکاییها و مستشاران آمریکایی برنامهریزی کودتا را انجام دهند که این پیشنهاد برای آمریکاییها هزینهساز بود.
هایزر در ادامه مطرح میکند که سران ارتش پنج درخواست مشترک داشتند که مهمترین آن جلوگیری از خروج شاه از کشور بود. سران ارتش معتقد بودند که پس از خروج شاه، آنها هم باید از کشور بروند.
بیشتر بخوانید