چرایی فتنهبودن اولاد و اموال از نگاه قرآن
یک شنبه 5 بهمن 1399 8:35 AM
منظور از این آیات قرآن که یکی بیان میکند مال وفرزند زینت زندکی دنیا ودیکری بیان میکند مال وفرزند فتنه است جیست؟
سلام علیکم.
پرسشگر گرامی!
به اطلاع شریف می رسد.
اگر خداوند در سوره أنفال (۸)، آیه ی ۲۸ فرموده: « وَ اعْلَمُوا أَنَّما أَمْوالُکُمْ وَ أَوْلادُکُمْ فِتْنَةٌ وَ أَنَّ اللَّهَ عِنْدَهُ أَجْرٌ عَظیمٌ ؛ و بدانید اموال و اولاد شما، وسیله آزمایش است و (براى کسانى که از عهده امتحان برآیند،) پاداش عظیمى نزد خداست!».
و باز در سوره تغابن (۶۴)، آیه ی ۱۵ فرموده: «إِنَّما أَمْوالُکُمْ وَ أَوْلادُکُمْ فِتْنَةٌ وَ اللَّهُ عِنْدَهُ أَجْرٌ عَظیمٌ؛ اموال و فرزندانتان فقط وسیله آزمایش شما هستند و خداست که پاداش عظیم نزد اوست!».
و در آیه ی ۴۷ سوره ی مبارکه ی کهف (۱۸) هم فرموده: «الْمالُ وَ الْبَنُونَ زِینَةُ الْحَیاةِ الدُّنْیا وَ الْباقِیاتُ الصَّالِحاتُ خَیْرٌ عِنْدَ رَبِّکَ ثَواباً وَ خَیْرٌ أَمَلًا؛ اموال و فرزندان زینت حیات دنیا هستند باقیات صالحات - یعنى ارزشهاى پایدار و شایسته -، نزد پروردگارت ثوابش بهتر و امیدبخش تر است».
این دو دسته آیات که مکمل هم هستند و منافات با یگدیگر هم ندارند، بیان می کنند که: مال و فرزندان زینت زندگى دنیایى هستند؛ یعنى، بدون آنها زندگى دنیا جلوه اى ندارد و وجود آنها است که چرخه زندگى را به گردش در مى آورد و آن را گرم نگه مى دارد. ولى همین زن و فرزند و تعلقات دیگر نیز، زمینه ابتلا و آزمایش و بروز شخصیت افراد هستند؛ که آیا اولاً حقوق آنها رعایت مى شود یا نه و ثانیاً آیا به خاطر آنها مرتکب گناه مى شوند یا نه و...؟ بنابراین اموال و فرزندان از یک سو زینت دنیا و نعمت پروردگار هستند و از سوى دیگر، ابزارى براى ابتلا و امتحان. فراموش نکردن هدف اصلى از زندگى - که همان تقرّب به خداوند در پرتو عبودیت او است - محور اصلى براى مصون ماندن از خطر فتنه مال و فرزند است.