در این مطلب می خواهیم با طرز تهیه چلو گوشت هویج ، غذای نذری تبریز آشنا می شویم که یکی از غذاهای سنتی و لذیذ تبریز است اگر دلتان یک غذای نذری با حال و هوای محرم را می خواهد دست به کار شوید و این غذای هوس انگیز رابپزید و لذت ببرید .این غذا با گوشت گوساله، برنج، پیاز، هویج، سیر، انواع ادویه، نمک و روغن درست میشود. این غذای لذیذ از محبوبیت بسیار بالایی در شهر تبریز برخوردار است و در ایام محرم و ماه رمضان، بهعنوان نذری در بسیاری از خانهها و هیئتها طبخ میشود.
چلو گوشت هویج، علاوه بر ایران در اکثر کشورهای استقلال یافته از شوروی سابق با همان نام پلو و با اندکی تفاوت در جزئیات طرز تهیه طبخ میشود. چلو گوشت هویج مانند چلو گوشت مجلسی، پر از گوشت و بسیار معطر است و بدون شک هر ذائقهای را راضی خواهد کرد.
مواد لازم
۷۰۰ گرم گوشت گوساله از نوع مرغوب
یکسوم پیمانه روغن کانولا یا روغن زیتون فوق سبک
۲ عدد پیاز متوسط پوست کنده و نگینی خرد شده
۳ عدد هویج متوسط پوست کنده و به صورت خلال باریک خرد شده یا رنده درشت
یک قاشق چایخوری نمک برای گوشت و سبزیجات بهعلاوه یک و نیم قاشق چایخوری نمک برای برنج
نصف قاشق چایخوری فلفل سیاه تازه آسیاب شده
یک قاشق غذاخوری پاپریکا
یک قاشق چایخوری زیره
۳ تا ۴ عدد برگ بو
۲ پیمانه آب داغ برای تفت دادن گوشت
۳ پیمانه برنج دانه بلند
۴ پیمانه آب گرم برای پختن برنج
۱ پیاز کامل سیر
۱ قاشق چایخوری پودر تخم گشنیز
ترشی برای سرو
لازم به ذکر است این مقدار مواد برای ۵ نفر کافیست .
طرز تهیه
گوشت را به صورت مکعبهای کوچک و در اندازه گوشت قیمهای خرد کنید تا سریعتر پخته شوند. سپس گوشت را بشویید و کاملا خشک کنید. قابلمه را روی شعله متوسط گاز قرار دهید تا داغ شود. سپس یک سوم پیمانه روغن کانولا در آن بریزید و یک دقیقه صبر کنید تا روغ داغ شود. گوشت خردشده را در روغن بریزید و بدون گذاشتن درب قابلمه، به مدت ۷ دقیقه گوشتها را هم بزنید و تفت دهید تا رنگ گوشتها قهوهای شود. شعله گاز را متوسط کنید و پیاز خردشده را در قابلمه بریزید. پیازها را برای حدود ۵ دقیقه مرتب هم بزنید تا نرم شوند.
هویجهای خرد شده را به همراه یک قاشق چایخوری نمک، نصف قاشق چایخوری فلفل، یک قاشق چایخوری پاپریکا، یک قاشق چایخوری زیره و ۳ تا ۴ برگ بو در قابلمه بریزید و آنها را روی شعله متوسط گاز برای ۵ دقیقه بپزید تا هویجها نرم شوند. روی مخلوط هویج و گوشت، ۲ پیمانه آب گرم بریزید تا روی آنها را کاملا بپوشاند. درب قابلمه را بگذارید و برای حدود ۴۵ دقیقه تا یک ساعت بگذارید تا به صورت ملایم بجوشد و گوشت گوساله پخته شود.
در همین حین، برنج را با آب بشویید تا زمانی که آب شستوشوی آن روشن شود. برنج را روی گوشت و هویج بریزید و پهن کنید تا کاملا سطح روی گوشت و هویج را بپوشاند. ۴ پیمانه آب داغ و نصف قاشق چایخوری نمک در قابلمه بریزید. برنج را هم نزنید. اجازه دهید تا آب به جوش بیاید. سپس شعله گاز را متوسط کنید و اجازه دهید تا برنج برای حدود ۱۰ دقیقه در قابلمه بدون درب بپزد تا بیشتر آب جذب شود.
بوته سیر را با یک برش عرضی به دو قسمت تقسیم کنید تا داخل سیر معلوم شود. سپس نیمه بالایی سیر را به همراه یک قاشق چایخوری پودر تخم گشنیز در وسط بالای برنج بگذارید. با استفاده از دسته یک قاشق چوبی بزرگ، ۷ تا ۱۰ حفره در سطح برنج ایجاد کنید تا بخار بتواند از آن خارج شود. شعله گاز را کم کنید و درب قابلمه را بگذارید تا برنج برای ۱۵ دقیقه دیگر بپزد. سیر و برگ بو را از برنج دربیاورید و همه چیز را به خوبی به هم بزنید و ترکیب کنید.
چلو گوشت هویج در این مرحله آماده است؛ اما شما میتوانید روی آن دمکنی بگذارید و اجازه دهید تا چند دقیقه دیگر دم بکشد و به نرمی دلخواه شما برسد. چلو گوشت هویج را در دیس بکشید و به همراه ترشی به سر میز بیاورید.
نکات مهم برای طبخ چلو گوشت هویج تبریزی
برای طبخ چلو گوشت هویج تبریزی به طور سنتی از گوشت گوساله استفاده میشود؛ اما اگر نمیتوانید از گوشت قرمز استفاده کنید، سینه مرغ را جایگزین آن کنید.
اندازه گوشتهای خردشده کاملا سلیقهای است؛ اما خرد کردن آنها در اندازه گوشت قیمهای کمک میکند تا سریعتر پخته شوند.
بهتر است در ابتدا گوشت را بشویید، خشک کنید و سپس آن را به اندازه دلخواه برش بزنید.
اگر عجله دارید میتوانید از حوله آشپزخانه برای خشک کردن گوشت استفاده کنید.
اگر گوشت را کامل خشک نکنید و به صورت مرطوب در روغن داغ قرار دهید، به جای تفت خوردن، بخارپز میشود و رنگ قهوهای دلخواه ما به دست نمیآید. در ضمن در این حالت، عطر و طعم گوشت تفت خورده را نیز پیدا نمیکند.
از قابلمه ضخیم برای سرخ کردن گوشت استفاده کنید. برای این کار حتما ابتدا قابلمه را گرم کنید و سپس روغن و گوشت را اضافه کنید؛ زیرا در غیر این صورت آب گوشت خارج شده و خشک میشود.
در حین تفت دادن گوشت، باید آن را هم بزنید تا به ته قابلمه یا ماهیتابه نچسبد.
زیره و پاپریکا، رنگی طلایی و زیبا به پلوی شما اضافه خواهند کرد. این ادویهها علاوه بر معطر کردن غذا، طعمی لذیذ به آن اعطا میکنند.
گوشت گوساله دیر میپزد و تنها سرخ کردن آن کافی نیست؛ زیرا الیاف گوشت گوساله بزرگ است. به همین علت گوشت باید به مدت یک ساعت روی حرارت ملایم گاز بپزد.
حتی اگر از گوشت چرخکرده گوساله استفاده میکنید، باید پس از سرخ کردن کامل، مقداری آب روی آن بریزید تا مغز پخت شود.
شستشوی برنج، نشاسته اضافه را دور میریزد و از چسبیدن دانههای آن بهم جلوگیری میکند. در ضمن گرد و غبار و مواد نامطلوب آن نیز شسته میشود. برای اطمینان از شستشوی کامل میتوانید در آخر آن را در یک آبکش با منافذ ریز بریزید و یک دور آب روی آن بگیرید.
شما میتوانید برنج را از نیم ساعت قبل در آب و نمک خیس کنید؛ البته برای برنج کته نیازی به این کار نیست. باید بدانید که اگر برنج کته شما سفید پخته میشود باید حتما قبل از پخت خیس شود؛ زیرا در غیر این صورت در یخچال خشک خواهد شد.
برای طبخ نسخه گیاهی این غذا به جای گوشت از سویا استفاده کنید.
شما میتوانید برای خوشرنگتر کردن چلو گوشت هویج، از یک قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی نیز استفاده کنید.
شما میتوانید از زعفران دمکرده غلیظ نیز برای رنگ و عطر بهتر چلو گوشت هویج استفاده کنید.
برخی افراد به مخلوط گوشت و هویج، مقداری لیموی ترش یا شکر اضافه میکنند.
برخی در ابتدا برنج را در آب جوش نیمپز میکنند. در کف قابلمه ته دیگ میچینند و روی آن برنج میریزند. سپس از مخلوط گوشت و هویج روی آن میریزند و این کار را به صورت لایهای تکرار میکنند. در نهایت، هم آب و روغن را روی برنج میریزند و قابلمه برنج را روی حرارت قرار میدهند تا دم بکشد.
فواید چلو گوشت هویج
چلو گوشت هویج، غذایی مقوی و انرژیزا و حاوی انواع ویتامینهای A ،C ،D ،E، گروه ویتامینهای B مانند B۱ ،B۲،B۳،B۶،B۱۲، پروتئین، آهن، کلسیم، منیزیم، کولین، سلنیوم، سدیم، پتاسیم، فسفر، اسید چرب امگا ۳، قند و فیبر است. از خواص و فواید مصرف این غذا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تقویت عمومی و سیستم ایمنی بدن
تقویت استخوانها، بهبود آرتروز و پوکی استخوان
تقویت بینایی
تقویت اعصاب و مغز
جلوگیری از پوسته پوسته شدن پوست
رفع استرس و افسردگی
سفر به تبریز با طعم چلو گوشت هویج
تبریز، شهری مملو از جاذبههای گردشگری تاریخی و طبیعی است که تمدن باستانی و قدمت این شهر را به نمایش میگذارند. غذاهای سنتی و بسیار لذیذ تبریز از دیگر جاذبههای این شهر هستند که به هیچوجه نباید از آنها غافل شد. غذاها نقش مهمی در معرفی فرهنگ یک منطقه بر عهده دارند و به همین علت در سفر به هر شهری، باید غذاهای محلی آن منطقه را امتحان کرد.
بسیاری از افراد تا نام تبریز به گوششان میخورد به یاد کوفته تبریزی میافتند؛ اما باید بدانید که این شهر، غذاهای متنوع و خوشمزهای برای پیشنهاد کردن به شما دارد که قطعا شما را راضی خواهند کرد. در میان غذاهای محلی مختلف از جمله کوکوی لوبیا سبز، آش میوه، آش ماست، دویماج، آش گوجه فرنگی و غیره، این چلو گوشت هویج است که پایه ثابت سفره های نذری و هیئتهای عزاداری بخصوص در ایام محرم و روزهای تاسوعا و عاشورا است. پس اگر در این ایام عزیز به شهر تبریز سفر کردید، حتما این غذای خوشمزه را امتحان کنید.
چلو گوشت هویج با ظاهری وسوسهکننده و عطر و بویی هوس برانگیز در کنار سبزی خوردن و انواع ترشی، یک غذای مجلسی و اعیانی است که میتوان آن را در مهمانیها سرو کرد.