پاسخ به:۴ عامل مؤثر در سبک زندگی
پنج شنبه 18 دی 1399 8:19 PM
مقصود نهایی سبک زندگی، مدیریت عمر است
فارس: با توجه به اینکه جاهای مختلفی درباره سبک زندگی اسلامی فعالیت خود را آغاز کردهاند اما اگر شخصی بخواهد به صورت فردی به یک سبک زندگی اسلامی و یا حتی شبه اسلامی نزدیک شود چه منابعی در دسترس وجود دارد؟ توصیه شما در این خصوص چیست؟
شریفی: من فکر میکنم مقصود نهایی سبک زندگی، مدیریت عمر است در واقع فرهنگهای مختلف، نسخههای گوناگونی برای سبک و مصرف کردن عمر دارند فرهنگ غنی اسلامی نسخه ویژهای برای مصرف کردن عمر دارد که ما باید عمر خود را صرف چه اموری کنیم.
در میان نظریههای روان شناسی، نظریهای داریم به نام نظریه روانی-اجتماعی «اریکسون». او معتقد است که آخرین مرحله رشد نهادی انسان، خردمندی است انسان بعد از اینکه عمرش را سپری کرد به یک خِرد ویژه درباره خودش و جهان هستی میرسد البته برخی از افراد به این مرحله نمیرسند و دچار بحران میشوند. این سؤال پیشمیآید: خِردی که در این مرحله از عمر به دست انسان میرسد چه فایدهای میتواند داشته باشد در حالی که او بیش از نیمی از عمر خود را سپری کردهاست؟!
آیا این امکان وجود ندارد که ما در مقاطعی قبل از پایان عمرمان و بزرگسالیمان به آن خِرد دست پیدا کنیم؟ به نظر میرسد بعد از دوران نوجوانی به لحاظ اینکه ظرفیتهای شناختی انسان نسبتاً در حال کامل شدن است اگر توانمندی شناختی و غنی شدن فرهنگی اتفاق بیفتد این امکان وجود دارد که ما به آن خرد دست پیدا کنیم .ممکن است آن خِرد و درکی که فرد بزرگسال دارد در جوان و نوجوان وجود نداشته باشد اما رمز سبک زندگی در این است که ما زودتر به این خِرد دست پیدا کنیم و باید بدانیم چگونه با عمرمان برخورد کرده و زندگیمان را صرف چه چیزی کنیم؟!
* خیلی جاها فکر میکنیم برندهایم در حالی که بازندهایم!
انسانهایی که زودتر به این خِرد دست پیدا میکنند و عمر خود را صرف کارهای ارزشمند میکنند «برنده» هستند. نکته اینجاست که ما نیازمند این هستیم که در سطح فردی به خِردی دست پیدا کنیم که بتواند جهت و کیفیت زندگی ما را بهبود ببخشد. در سطح اجتماعی نیز این موضوع وجود دارد اگر جامعهای خردمند باشد و به خرد بیشتری دست پیدا کند میتواند تصمیمات بهتری را درباره رفتارهای اجتماعی اتخاذ کند.
نکته دیگر مفهوم «برنده» و «بازنده» است. ما در زندگی با این مسئله مواجه هستیم که عموماً در تشخیص اینکه من برنده و یا بازنده هستم اشتباه میکنیم! خیلی جاها فکر میکنیم برندهایم در حالی که بازنده هستیم و با تاخیر نیز متوجه این موضوع شدهایم و این نکته فرصتها را از بین میبرد و یک جاهایی فکر میکنیم بازندهایم یا اینکه سایر افراد بر این باورند که ما بازندهایم اما در واقع سبکی که من انتخاب کردهام مرا به سمت و سوی برنده بودن میرساند.