پاسخ به:۴ عامل مؤثر در سبک زندگی
پنج شنبه 18 دی 1399 8:19 PM
* کودک در مقیاس رفتارهای روزانه، برای خودش قانون میسازد
فارس: اما به نظر میرسد رفتاری که از کودکان و نوجوانان سر میزند جزو سبک زندگی آنها نیست بلکه غالباً به اقتضای سن و ... است.
کاویانی ارانی: رفتاری که از یک بچه سر میزند آرام آرام به یک قانون تبدیل میشود اینکه باید با دوستانت مهربان باشی و یا لازم نیست با دوستانت مهربان باشی به طور ناخودآگاه، یک سبکی را در شخصیت فرزندان شکل میدهد و در واقع، کودک در مقیاس رفتارهای روزانه، برای خودش قانون میسازد و البته نوع رفتار والدین با فرزندان به مرور زمان به یک سبک تبدیل میشود؛ برای ما بزرگترها نیز چنین است یا باید ویژگیهای درونی را به صورت منطقی، برنامهریزی شده و مأخوذ از یک منبع متعالی که همان آموزههای دینی است فرا بگیریم یا اگر این امر محقق نشد زندگی روز مرّه، آن قالب و قانون نانوشته را در وجود ما ایجاد خواهد کرد.
چیزی که متأسفانه متعارف است؛ به طور مثال، چطور میشود که وقتی صحبت از آیات قرآن، رساله عملیه و کتابهای اخلاقی میشود همه ما میدانیم که «غیبت» چه گناه بزرگی است اما مثل اینکه فکر میکنیم این دانستن در جای خویش مطلوب است و اگر در زندگی روزمرّه دچار غیبت شدیم اشکالی ندارد چرا که همه غیبت یکدیگر را میکنند و غیبت کردن به یک هنجار اجتماعی تبدیل شده است از این رو کسی نمیآید بنده را به دلیل غیبت کردن توبیخ کند! یک نظارت بیرونی و یک خطکشی که رفتار فرد را صاف کند وجود ندارد.
بنابراین، اینطور نیست که «سبک» به معنای ویژگیهای درونی، ابتدا به صورت برنامهریزی شده ایجاد شود سپس رفتارها از آن صادر شود خیر بلکه این امکان نیز وجود دارد که رفتارهای متعددی که شاید نام آن را «جبر اجتماعی»، «تقلید» یا...، گذاشته و تعابیر مختلفی که در علوم رفتاری و روان شناسی وجود دارد، همگی در کنار هم، یک قانون را برای کودک و نوجوان شکل میدهند.