پاسخ به:۴ عامل مؤثر در سبک زندگی
پنج شنبه 18 دی 1399 8:17 PM
* آسیب شناسی و اصلاح سبک زندگی از سوی مقام معظم رهبری با رویکرد اجتماعی و ملی مطرح شده است
فارس: از مؤلفههای روانی صحبت کردید به نظر شما مؤلفههایی که در سبک زندگی اسلامی تأثیر گذارند کدامند و ارتباط این دو با هم چیست؟
شریفی: طبقهبندیهای مختلفی برای تبیین مؤلفهها و عوامل تعیین کننده سبک زندگی وجود دارد اما به نظر من میتوان این مؤلفهها را چند وجهی در نظر گرفت. بر این اساس وقتی ما سبکی از زندگی را انتخاب میکنیم این سبک، تحت تأثیر چهار عامل میتواند شکل گیرد؛ 1- عامل و شرایط فردی (ویژگیهای رشدی و شخصیتی فرد)، 2- عامل و شرایط اجتماعی (هنجارهای اجتماعی، الگوی مصرف و...)، 3- عامل عملکرد نظام مدیریتی جامعه و 4- عاملی که تحت عنوان شرایط فرا ملی، فرهنگ بیگانه و یا عملکرد عامل بیگانه میتوان از آنها یاد کرد.
هر چند در نگاه اول تمایل به بررسی و تحلیل سبک زندگی از منظر فردی وجود دارد اما نکته حائز اهیمت آن است که طرح موضوع آسیب شناسی و اصلاح سبک زندگی از سوی مقام معظم رهبری با رویکرد اجتماعی و ملی مطرح شده است از این رو باید این موضوع را به عنوان یک مسئله اجتماعی و ملی مورد توجه و تحلیل قرار داد. با این وصف از آنجایی که پدیدههای اجتماعی در ارتباط مستقیم با ابعاد فردی هستند بدون ملاحظه مؤلفههای فردی سبک زندگی که بیشتر شامل ویژگیهای رشدی و شخصیتی آحاد مردم جامعه میشود، نمیتوان به درک جامعی با رویکرد فرهنگی و اجتماعی از سبک زندگی رسید.
وقتی افراد فراتر از زندگی شخصی با جامعه تعامل پیدا میکنند، همراه خود، سبک زندگی را در جامعه وارد میکنند که ناشی از روانشناسی رشد آنهاست و میتواند معرف تفاوت آنها در صبر، مدارا، قانون گرایی و... باشد که ریشه در جمعبندی آنها از رشدشان و تلقی آنها از دنیا و سبکی از زندگی است که آگاهانه و یا ناآگاهانه انتخاب میکنند. با رویکرد فردی و مبتنی بر فرمایشات مقام معظم رهبری مهمترین مؤلفههای فردی در ارتباط با سبک زندگی عبارتند از: 1- خردمندی و رشد شناختی 2- رشد اخلاقی و مسئولیت پذیری 3- حق مداری و مدیریت خود. البته این مولفهها و سایر ویژگیهای عامل فردی به تنهایی تعیینکننده و مؤثر نیستند و در صورتی در سطح اجتماعی تجلی پیدا میکنند که خردورزی، پایبندی به اخلاق و حقوق در سطح جامعه عمومیت پیدا کرده باشد و شرایط اجتماعی در رشد این نوع سبک زندگی را تسهیل و ترغیب نماید.
برای درک بهتر عوامل اجتماعی میتوان یکی از مباحث مطرح در خصوص نقش شرایط اجتماعی را تحت عنوان کنترل نظارت اجتماعی در نظر گرفت. بر این اساس وقتی ما تنها هستیم با زمانی که در حضور دیگران قرار داریم، رفتاری متفاوت از خود بروز میدهیم زیرا جمع، ما را نظارت و کنترل میکنند و پذیرش و یا طرد آن باعث میشود که رفتار ما تغییر کند. هرچند افراد متناسب با عوامل فردی به این عامل اجتماعی پاسخ های متفاوتی میدهند اما این عامل در تنظیم رفتار و سبک زندگی ما تاثیر میگذارد.
منابع و فرصتهایی که افراد برای گذران زندگی انتخاب میکنند، از دیگر عوامل اجتماعی مؤثر در سبک زندگی است. در هر جامعهای، انسانها در معرض فرصتهای مصرف مختلفی مانند پوشاک، خوراک، نحوه گفتوگو در اجتماع، تعامل، خوابیدن و دیگر لذتهای زندگی قرار میگیرند که به شرایط اجتماعی آن جامعه اختصاص دارد. بدین معنا که در شرایط اجتماعی جامعه ایران، ظرفیتهایی به افراد جامعه ارائه میشود که مثلا در آمریکا ارائه نمیشود و یا بالعکس. همچنین امکانات و شرایطی که در شهرهای بزرگ وجود دارد در روستاها نیست و هر کدام وضعیت و موقعیت متفاوتی نسبت به دیگری دارند از این رو ما مجبور هستیم انتخابهایی داشته باشیم که در یک جامعه ارائه میشود.