پاسخ به:۴ عامل مؤثر در سبک زندگی
پنج شنبه 18 دی 1399 8:17 PM
* سبک زندگی با پسوند «اسلامی» همه ابعاد آن را میتواند در بر بگیرد
اگر ما سبک زندگی را با پسوند «اسلامی» در نظر بگیریم منظورمان این خواهد بود که همه زندگی! البته برخی از دوستان معتقدند که این موضوع از ولادت تا مرگ را در بر میگیرد، اما من بر این باور هستم که از قبل از ولادت تا بعد از مرگ را نیز در بر میگیرد و اصولاً اسلامی بودن به معنای دقیق همین است. جوانی که میخواهد ازدواج کند حتی باید از دوران کودکی او، زمینهها طوری فراهم شده باشد که فرزندی که بعد از ازدواج از او متولد میشود متناسب با آموزههای اسلامی که کاملاً معقول و قابل دفاع است، متولد شود.
البته گستره زندگی بسیار وسیع است و بعد از مرگ را نیز شامل میشود چرا که تمام تجلیات روانی ما تحت تأثیر این موضوع قرار میگیرد.
بنابراین اگر انگیزههای من فقط دنیایی باشد بسیار با انگیزههایی که دنیایی - آخرتی باشد متفاوت خواهد بود اگر من توجهی به معاد نداشته باشم ارتکاب بسیاری از رذایل اخلاقی به راحتی اتفاق خواهد افتاد و در واقع نگاه به زندگی پس از مرگ، زندگی روزمره را تحت تأثیر خواهد داشت و از این رو، به خودم اجازه میدهم که بگویم «سبک زندگی» یعنی آن روش نسبتاً ثابت، که از قبل از ولادت تا بعد از مرگ را پوشش میدهد و به تمام مراحل توجه دارد؛ باید گستره زندگی را اینگونه دید. وقتی قید «اسلامی» بودن را برای سبک زندگی لحاظ میکنیم بیانگر آن است که محتوا و مطالبی که به صورت دقیق و تخصصی از متون دینی با روش خاص دینی استخراج و استکشاف شده و یک انسجامدهی در آن لحاظ میشود این طور نیست که من تنها با یک روایت و آیه موضعگیری داشته باشم و یا فقط با مطالعه جامعی در مسائل اخلاقی، ادعا کنم که سبک زندگی اسلامی را مطالعه کردهام.
سبک زندگی در بُعد اخلاقی، اجتماعی، اقتصادی و... یک بخش از سبک زندگی اسلامی است. از اینرو وقتی لفظ اسلامی بودن را برای سبک زندگی لحاظ میکنیم منظورم آن جامعیتی است که مدنظر اسلام است هم به لحاظ محتوا، هم به لحاظ زمان.
علاوه بر اینکه ما معتقدیم «حلال محمد حلال الی یوم القیامه، و حرام محمد حرام الی یوم القیامه»، طول زمان، مکانهای مختلف و همه بشریت را نیز در بر میگیرد. بدین معنا که اگر من بخواهم به عنوان کسی که با اسلام آشنا است، سبک زندگی اسلامی را ترسیم و آن را به دیگران ارائه کنم؛ آن را به گونهای ترسیم میکنیم که برای مسلمانها و غیر مسلمانها، جدای از هم، یا در کنار یکدیگر، کاربرد داشته باشد.
بنابراین استنباط من از اسلامی بودن با لحاظ کردن این ویژگیهاست و در این هنگام مشخص میشود که اگر میخواهیم سبک زندگی اسلامی داشته باشیم، به چه معنا خواهد بود.