صهیونیستها از چه زمانی ترور شهید فخریزاده را کلید زدند؟
شنبه 8 آذر 1399 8:55 AM
فارس : «محسن فخریزاده! این اسم را به خاطر داشته باشید.»؛ اینها عباراتی است که «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر رژیم صهیونیستی در تیرماه سال ۱۳۹۷، هنگامی که یک نمایش تبلیغاتی برای توجیه خروج آمریکا از برجام به راه انداخته بود بر سر زبان آورد.
نتانیاهو در آن نمایش تبلیغاتی گفت که دکتر فخریزاده نقشی محوری در پیشرفت تحقیقات و برنامه هستهای ایران داشته است.
با توجه به سابقه رژیم صهیونیستی در توسل به تروریسم برای جلوگیری از موفقیتهای علمی-تحقیقاتی ایران در زمینه هستهای، این اظهارات نتانیاهو در آن زمان یکی از روشنترین اشاراتی بود که از اهداف شوم این رژیم در قبال یکی دیگر از چهرههای برجسته علمی ایران خبر میداد.
البته، نام شهید فخریزاده از مدتها قبلتر در صدر اهداف ترور رژیم اسرائیل قرار داشت و چند اقدام نیز علیه ایشان ناکام مانده بود.
در همین راستا، «رونن برگمن»، نویسنده اسرائیلی در کتابش با عنوان «برخیز و تو زودتر بکش؛ تاریخ سری ترورهای هدفمند اسرائیل» نوشته بعد از آنکه سازمان جاسوسی موساد برنامهای را برای ترور دانشمندان هستهای ایران آغاز کرد، فخریزاده یکی از هدفهای احتمالی بود که در فهرست ترور اسرائیل قرار داشت و به همین جهت، ایران اقدامات حفاظتی از او را افزایش داد.
برنامه ترور رژیم صهیونیستی، آنطور که برگمن توضیح داده از می ۲۰۰۳ توسط «تامیر پادرو»، یکی از معاونان ارشد «مئیر داگان»، رئیس وقت سازمان جاسوسی موساد طراحی شد و به تأیید داگان رسید.
برگمن میگوید پاردو هنگام ارائه این طرح در توضیح درباره ضروت آن گفت: «مفروضه آغازین ما این است که کشوری با فناوریهای پیشرفته و ثروت غنی مانند ایران اگر به دنبال تقویت برنامه هستهای خود باشد سرانجام به آن دست خواهد یافت. به عبارت دیگر، توقف فوری چنین پروژهای یا باید در نتیجه تغییر در ذهنیتها حاصل شود یا در نتیجه تغییر در هویت نخبگان سیاسی در ایران.»
او در ادامه گفت: «در چنین وضعیتی، اسرائیل سه گزینه پیش رو دارد. اول، شکست دادن ایران [در نبرد نظامی]. دوم، تغییر حکومت ایران و سوم، متقاعد کردن نخبگان سیاسی ایران به اینکه هزینه پیگیری برنامه هستهای بیشتر از دستاوردهایی است که آنها از متوقف کردن این برنامه به دست خواهند آورد.»
از آنجا که گزینههای اول و دوم برای رژیم صهیونیستی دستنیافتنی بودند تنها گزینه سوم میماند و تلآویو و مجموعهای از اقدامات پنهانی از خرابکاری در برنامه هستهای ایران گرفته تا ترور ۱۵ شخصیت کلیدی در برنامه هستهای ایران را در دستور کار قرار داد.
موساد البته تنها اگرچه آغازگر این برنامه بود تنها بازیگر آن نبود. در آن زمان، توافقی چهارجانبه میان «سازمان اطلاعات مرکزی» (سیا)، «آژانس امنیت ملی آمریکا» (اناسای)، موساد و «آژانس اطلاعات نظامی اسرائیل» (آمان) برای پیشبرد این طرح مخفیانه به امضا رسید.
البته، برگمن میگوید که سازمانهای اطلاعاتی آمریکا عملیات ترور دانشمندان هستهای را موساد به تنهایی انجام میداد و سازمانهای اطلاعاتی آمریکا مسئولیت اجرای بخشهای دیگری از برنامه مانند اقدامات خرابکارانه در برنامه هستهای ایران یا گردآوری اطلاعات درباره آن را به عهده داشتند.
شهید «مسعود علیمحمدی»، نخستین هدف این همکاری تروریستی بود و دستگاههای جاسوسی رژیم صهیونیستی و آمریکا چند ماه بعدتر «مجید شهریاری» و یک سال بعدتر «داریوش رضایینژاد» و «مصطفی احمدی روشن» را به شهادت رساندند. در این میان، طرح موساد برای ترور «فریدون عباسی دوانی»، رئیس اسبق سازمان انرژی اتمی ناکام ماند.
در سالهای بعد، نام دکتر فخریزاده همواره به عنوان یکی از اهداف رژیم صهیونیستی برای ترور قرار داشت و در اردیبهشتماه سال ۹۷ رسانههای صهیونیستی گزارش شدند که یک عملیات موساد علیه ایشان در سالهای قبلتر (سال ۱۳۸۷ به گفته عباسی دوانی) ناکام مانده است.
پایگاه «واللانیوز» گزارش داده بود که نام آقای فخریزاده از طریق لیست سازمان ملل در اختیار موساد قرار گرفته و ایشان در این لیست تحت عنوان «دانشمند ارشد وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و رئیس پیشین مرکز تحقیقاتی فیزیک (PHRC)» معرفی شده است.
در این میان از نقش آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ترور دانشمندان هستهای ایران نیز نباید غافل ماند. «علیاصغرسلطانیه»، نماینده سابق ایران در آژانس زمانی درباره چرایی منع مصاحبه دانشمندان ایرانی با بازرسان آژانس گفته بود: «نام دانشمندان هستهای ایران که در بازرسیها با آژانس همکاری دارند، توسط آژانس علنی شده و در لیست قطعنامههای غیرقانونی اتحادیه اروپا و شورای امنیت قرار گرفته است. تحریم دانشمندان هستهای ایران که ثابت شد توسط آمریکا و اسرائیل سازماندهی میشوند و اسامیای که در گزارش نام برده شده هدف ترور گروههای ترور این دو کشور و سازمانهای جاسوسی قرار میگیرند. همین تجربه تلخ سبب شد تا زمانی که در مذاکرات موسوم به برجام برای حل و فصل پرونده موسوم به PMD بحث مصاحبه با دانشمندان هستهای پیش آید، رهبر معظم انقلاب اسلامی به شدت در مقابل آن موضعگیری کردند.»
تازهترین سرنخها از تلاش برای ترور فخریزاده را باید در توصیههای لابی صهیونیستی «FDD» -که جزو طراحان اصلی سیاستهای ضد ایرانی واشنگتن است- جست.
«مارک دابوویتز»، رئیس لابی FDD که از افراد نزدیک به حزب لیکود رژیم صیهونیستی است در توصیههای خود در ماه جولای نوشته است: «همزمان با آنکه آژانس بینالمللی انرژی اتمی به کارش در ایران ادامه میدهد سرویسهای اطلاعاتی آمریکا اسرائیل و سایر کشورهای غربی باید تلاشهای مخفیانه برای متوقف کردن برنامه هستهای غیرقانونی ایران را ادامه دهند.»
این پیشنهاد مدیر FDD مانند همیشه در کاخ سفید گوش شنوا داشت و کانال ۱۳ رژیم صهیونیستی هفته پیش گزارش داد دولت ترامپ و رژیم اسرائیل در تلاش هستند از طریق انجام برخی «عملیاتهای مخفیانه» فشار را بر برنامه هستهای ایران افزایش دهند.
اما آیا ترور دانشمندان هستهای ایران کمکی به تحقق اهداف رژیم صهیونیستی و آمریکا در کند کردن فعالیتهای هستهای ایران کرده است؟
برگمن در یادداشتی سال ۲۰۱۸ در نشریه «پولیتیکو» به این سئوال از قول «ایهود باراک» که در زمان اجرای عملیاتهای تروریستی علیه دانشمندان هستهای ایران وزیر جنگ رژیم صهیونیستی بوده پاسخ منفی داده و نوشته است: «برنامه هستهای ایران بیش از آن چیزی که من امید داشتم پیشرفت کرد.»