بسیاری از والدین با غذا بودن کودکشان مشکل داشته و نمی دانند که علاقمند کردن کودکان به غذا چگونه باید انجام شود. برای حل این موضوع صبور بودن والدین به ویژه مادران بسیار مهم و نتیجه بخش خواهد بود، در کنار آن برخی روش ها می تواند کمک کننده باشد و به غذا خوردن کودکان کمک کند. برای بررسی بیشتر این موضوع و آشنایی با روش های مختلف حل این مشکل در این مطلب همراه ما باشید.
راهکارهای علاقمند کردن کودکان به غذا
علاقمند کردن کودکان به غذا خوردن یکی از بزرگترین دغدغه های والدین در این دوره می باشد که بیشتر پدر و مادرها با این موضوع مشکل دارند. ذائقه و علاقه کودک با گذشت زمان و در سنین مختلف تغییر می یابد. والدین با استفاده از راهکارها و روش های مختلف می توانند کودکان خود را به خوردن غذاهای مفید و پرخاصیت ترغیب نمایند. اغلب پدر و مادرها می خواهند کودکی خوش اشتها و خوش غذا داشته باشند که به خوبی هر نوع غذایی را بخورد. کودکان از لحاظ غذا خوردن ممکن است خوش غذا و یا بد غذا باشند، برای علاقمند کردن کودک به غذا خوردن باید شرایط رشدی و سنی کودک در نظر گرفته شود و همچنین دلیل بد غذا بودن او شناسایی شود تا با استفاده از روش های مختلف کودک به غذا خوردن علاقمند شود.
بعضی از بچه ها در زمان غذا خوردن دردسرهای زیادی برای والدین خود ایجاد می کنند و بعضی از آنها فقط به برخی غذاهای خاص عادت داشته و میل به خوردن دیگر غذاها ندارند. بهانه گیر بودن کودک و نخوردن غذا برای والدین آزار دهنده و نگران کننده است. نگرانی والدین به دلیل نرسیدن مواد غذایی کافی به کودک می باشد. به منظور ایجاد علاقه به غذا خوردن در کودکان در ادامه این مطلب همراه ما باشید و با راهکارهای مختلف آن آشنا شوید.
شروع کردن از سن پایین
اگر کودک تازه غذا خور شده است، این روش را امتحان کنید. کودکان می توانند از همان اوایل غذا خور شدن به غذاهای سالم عادت کنند و با مزه انواع غذاها آشنا شوند، اینگونه تا بزرگسالی همان غذاهای خوشمزه و پر خاصیت را خواهند خورد. شاید در آغاز از ترکیب نمودن دو نوع ماده غذایی خوشش نیاید ولی کم کم که بزرگتر می شود مشکلی در خوردن غذاهای سالم ندارد.
استفاده از یک شخصیت جذاب مورد علاقه کودک
تقریبا اکثر کودکان از یک کاراکتر یا شخصیت داستانی خاص خوششان و از رفتارهای این شخصیت تقلید می کنند، البته ممکن است این شخصیت یکی از اعضای خانواده یا شخصیت کارتونی نیز باشد. زمانی که کودک ببیند شخصیت مورد علاقه او غذاهای سالم مصرف می کند او نیز تقلید خواهد کرد. مانند شخصیت کارتونی ملوان زبل بسیاری از کودکان در سراسر جهان به اسفناج علاقمند هستند و دوست دارند که اسفناج بخورند تا عضله هایی قوی داشته باشند و قدرتمند شود.
بگذارید کودک نیز در پخت و پز به شما کمک کند
بدون توجه به سن کودک و یا کم سن بودن او اجازه دهید در زمان پختن و آمده کردن غذا به شما کمک کند. کارهای ساده ای مانند مخلوط کردن مواد و یا اضافه نمودن چاشنی به غذا می تواند توسط کودک انجام شود. شاید در انجام اینکار کمی کودکتان کثیف شود اما او مطمئنا از خوردن نتیجه ی کار و زحمت خودش لذت خواهد برد.
با کودک به خرید بروید
به کودک خود جایزه بدهید
وقتی کودکتان غذاهای سالم می خورد او را تشویق کرده و به او جایزه بدهید. هیچ فردی در دنیا وجود ندارد که به جایزه علاقه ای نداشته باشد، کودکان بسیار علاقه به تشویق و گرفتن جایزه هستند. اگر کودکتان هنگام غذا خوردن، تمام غذای خود را تمام کند برایش یک جایزه مناسب تعیین کنید، با این کار شما خوردن غذاهای سالم برای کودکتان به یک عادت دوست داشتنی تبدیل خواهد شد.
کودکتان را مجبور یا سرزنش نکنید
والدین نمی توانند با مجبور کردن کودکشان به غذا خوردن به آنها کمک کنند، اینکار آنها فقط باعث بیزاری و نفرت کودک می شود. می توانید به جای مجبور کردن یا سرزنش کردن کودک از وسیله ها و امکاناتی استفاده نمایید که برایش جذاب و جالب باشد، تنبیه و سرزنش کودک باعث نتیجه عکس خواهد شد.
با هم غذا بخورید
خانواده هایی که عادت به غذا خوردن در کنار هم دارند و با هم غذا میل می کنند، عادات غذایی تقریبا یکسانی دارند. کودک عادات و انتخاب های غذایی را از پدر و مادر خود یاد خواهد گرفت و او دقیقا کارهایی را انجام می دهد که والدینش تکرار می کنند. غذا خوردن در کنار هم باعث افزایش میل به غذا خوردن و لذت بردن از غذا خواهد شد.
استفاده ار رنگ ها، اشکال و اندازه های مختلف
رنگ های مختلف و اشکال گوناگون و همچنین اندازه ای مختلف غذاها باعث جذب بیشتر کودکان خواهد شد. برای علاقمند کردن کودکان به غذا خوردن می توانید در مورد سبزیجات یک داستان بامزه برای آنها تعریف کنید و از ابزار مختلف و قالب های مختلفی برای شکل دادن به غذاها و زیباتر کردن آنها استفاده نمایید. کودکان از روی کنجکاوی این غذاهای سالم و زیبا و تزئین شده را میل می کنند و کم کم با بزرگتر شدن به آنها عادت می کنند. غذا خوردن یک لذت تمام معنا می باشد، وقتی کودک خود را برای اینکار مشتاق کنید دیگر مشکلی نداشته و باعث خواهید شد تا او به خوردن غذاهای سالم عادت کند.
در ادامه با درنظر گرفتن برخی موارد ساده می توانید در علاقمند کردن کودکان به غذا موفق تر باشید. به عنوان نمونه می توانید از صندلی متناسب با اندازه کودک و سن و قد او در پشت میز استفاده کنید. وقتی که جای کودک راحت نباشد غذا خوردن نیز برایش آزار دهنده خواهد بود. قاشق، ظرف و لیوان کودک باید مناسب سن و اندازه کودک باشد و همچنین از رنگ های شاد و مورد علاقه کودک با طرح های کارتونی مورد علاقه او استفاده شود، انجام این کارها باعث افزایش میل کودک به غذا خوردن خواهد شد.
علاقمند کردن کودک به غذا تا سن سه سالگی
کودک شما بعد از یک سالگی به غذا خوردن علاقمند می شود. از این رو باید به او اجازه دهید تا خورش غذا بخورد و با غذایش بازی کند، برای اینکار پارچه بزرگی را پهن کرده و اجازه دهید تا کودک غذای خود را با دستان خودش بخورد، نگران کثیف کاری های او نشوید. کودکانی که بر طبق میل خود غذا بخورند تمایل بیشتری به غذا خوردن خواهند داشت . همچنین می توانید از یک برنامه ثابت برای غذا دادن به کودک استفاده کنید، ساعت های خاص و ظرف مخصوص کودک باعث خواهد شد تا برنامه غذایی او تنظیم شده و تغذیه کودک راحتتر باشد. حال اگر کودکتان تمایل به بازی کردن با غذا دارد اجازه اینکار را به او بدهید و قوانین سخت برای او تعیین نکنید زیرا باعث لجبازی کودک شده و از علاقه او به غذا خواهد کاست. همچنین در برخی موارد کودکان نسبت به غذایی خاص حساسیت از خود نشان داده و آن را نمی خورند، مثل سیب زمینی یا هویج دوست نداشته و آن را نمی خورند در این صورت با رنده کردن آنها یا مخلوط کردنشان با ماست می توانید تغییراتی در آنها ایجاد کنید تا میل کودک ترقیب شود.
علاقمند نمودن کودک به غذا در سن بالاتر
در سنین بالاتر می توانید از میان وعده ها استفاده کنید تا به اندازه کافی ویتامین و مواد مغذی به بدن کودتان برسد، البته در این مورد میان وعده نباید به اندازه ای باشد که معده کودک پر شود و جایی برای غذای اصلی نماند. در سن ۴ یا ۵ سالگی کودکان لجباز تر می شوند و استقلال برایشان خیلی مهمتر می شود، پس با کودکان خود با ملایمت رفتار کرده و آنها را به خوردن تشویق کنید. در برخی از موارد رفتار اشتباه والدین باعث بی علاقه شدن کودک به غذا می شود که والدین از آن بی خبر هستند، از این رو در علاقمند کردن کودکان به غذا خوردن دچار مشکل شده و شکست خواهند خورد. در این موارد با مشکل شدن موضوع می توانید از یک متخصص یا روانشان کودک کمک بگیرد.
دلایل مختلف بد غذا شدن کودک
کودک شما ممکن است بنا به دلایل مختلفی بد غذا و یا کم غذا شود. از این رو برای حل این مشکل در ادامه با مهمترین دلایل بدغذا شدن کودکان آشنا می شویم:
- در برخی از سنین رشد بدغذا شدن اتفاق می افتد که می تواند کوتاه مدت باشد و خیلی نگران کننده نیست، اما اگر این مشکل دنباله دار شود نیاز به پیگیری و بررسی دارد.
- در برخی موارد سیر بودن کودک و زیاد بودن وعده های غذایی قبلی باعث شوند تا او میلی به خوردن غذا نداشته باشد.
- خوردن میان وعده های زیاد و یا دادن هله هوله زیاد به کودک باعث خواهد شد تا او از خوردن غذای اصلی امتناع کند.
- بعضی از بچه ها به منظور جلب توجه والدین خود خیلی سخت غذا می خورند و با اصرار و توجه والدین شروع به خوردن غذا می کنند.
- برخی رفتارهای توجه طلبانه می تواند باعث شود تا کودک غذا نخورد، مثلا در زمان غذا خوردن به دنبال بازی کردن باشد.