میگرن نوعی سردرد طولانی می باشد که بسیار می تواند آزار دهنده باشد که تا حدودی با رژیم غذایی مناسب می توان آن را کنترل کرد
غذاهای مناسب برای میگرن
اکثر ما دچار سردردهای موقت می شویم. در حقیقت 75 درصد بزرگسالان دنیا در طول سال دچار سر درد می شوند. در این بزرگسالان از هر 10 نفر یک نفر دچار میگرن است. میگرن اغلب طولانی تر است و دارای تاثیرات جسمی بیشتری نسبت به سردردهای معمولی می باشد.
تحقیقات اخیر نشان داده اند که تغییر در رژیم غذایی می تواند به بهبود سردرد، حتی سردردهای میگرنی، کمک کند. رژیم غذایی دفعات ابتلا به سردردهای میگرنی را نیز کمتر می کند. در ادامه غذاهای مناسب برای این بیماری بیان می شوند.
میگرن چیست؟
افرادی که مبتلا به میگرن هستند، می دانند که سردردهای میگرنی بسیار متفاوت از سردردهای معمولی هستند، به این دلیل که این بیماری بسیار شدیدتر است و با علائم جسمی دیگری همراه است.
میگرن سردرد شدیدی است که معمولا در یک طرف سر بروز می کند و اغلب با تهوع و حساسیت به نور همراه است. این مشکل به خاطر تغییر در هدایت عصبی در مغز رخ می دهد. این امر باعث تغییرات التهابی در سلول های عصبی ایجاد کننده درد می شوند.
برخی افراد قبل از شروع میگرن هاله هایی از نور مشاهده می کنند یا دچار سوزش در برخی اندام می شوند. برخی دیگر نیز قبل از شروع میگرن تمایل به غذاهای خاص پیدا می کنند، تحریک پذیر می شوند یا دچار افسردگی می شوند.
با شروع میگرن فرد به صدا و نور حساسیت نشان می دهد. همچنین دچار تهوع و استفراغ می شود. این درد و علائم همراه آن ممکن است چند ساعت تا چند روز طول بکشند.
چه عاملی باعث شروع میگرن می شود؟
خانم هایی که در زمان پریودی و یا در دوران بارداری دچار افت استروژن می شوند، ممکن است به دلیل نوسانات هورمونی سردردهای میگرنی را تجربه کنند.
غذاهای حاوی مقدار زیادی سدیم و همچنین غذاهایی با مواد افزودنی از قبیل مونو سدیم گلوتامات (MSG) و یا شیرین کننده های مصنوعی مانند آسپارتام، عواملی هستند که باعث شروع میگرن می شوند.
دیگر عوامل عبارتند از:
- اضطراب
- مصرف الکل
- تغییر در آب و هوا
- مصرف برخی داروها
چه غذاهایی باعث بهبود میگرن می شوند؟
توجه به رژیم غذایی یکی از بهترین روش های مقابله با میگرن می باشد. بهتر است بیشتر از غذاهای پیشگیرانه مصرف کنید و غذاهایی که عامل بروز میگرن هستند را محدود کنید.
چه غذاهایی می توانند از میگرن پیشگیری کنند؟
غذاهای کامل و طبیعی که دارای هیچ ماده نگهدارنده و طعم دهنده مصنوعی نیستند، غذاهای مناسبی برای افراد مبتلا به سردردهای میگرنی هستند.
طبق بررسی های انجام شده باید غذاهایی مصرف شوند که مانع درد می شوند. این نوع غذاها برای هر نوع بیماری، از جمله میگرن، عامل شروع کننده درد نیستند.
غذاها و نوشیدنی هایی که مانع درد می شوند، عبارتند از:
- سبزیجات زرد، نارنجی و سبز، مانند کدو، گوجه فرنگی و هویج و اسفناج
- آب گاز دار یا آب معمولی
- برنج به ویژه برنج قهوه ای
- میوه های خشک یا پخته شده، به ویژه انواع غیر مرکبات، مانند گیلاس و زغال اخته
- شیرین کننده ها یا طعم دهنده های طبیعی، مانند شربت افرا و عصاره وانیل
چه غذاهایی باعث بروز دردهای میگرنی می شوند؟
محدود کردن غذاهایی که درد میگرن را آغاز می کنند و اجتناب از غذاهای فرآوری شده تعداد دفعات بروز سردردهای میگرنی را کاهش می دهد. مکمل های غذایی و غذاهای فرآوری شده به طور گسترده به عنوان عوامل آغاز میگرن در نظر گرفته می شوند.
غذاهای آغاز کننده درد یا افزودنی ها عبارتند از:
- تخم مرغ
- گوجه فرنگی
- پیاز
- محصولات لبنی
- گندم مانند پاستا و فرآورده های نان
- میوه های مربوط به خانواده مرکبات
- نیتریت موجود در غذاها
- الکل، به خصوص شراب قرمز
- کافئین
- افزودنی های مواد غذایی
- آسپارتام
- شکلات
- پنیرهای کهنه
- آجیل
از مواد غذایی مورد استفاده خود یادداشتی تهیه کنید تا دقیقا مواد غذایی مورد استفاده خود را بشناسید. این کار می تواند به شما و پزشکتان کمک کند تا عوامل بروز میگرن را شناسایی کنید.
همچنین می توانید هفته ای را به مصرف غذاها و نوشیدنی هایی اختصاص دهید که مانع بروز درد می شوند. در طول این مدت از مصرف غذاهایی که باعث بروز دردهای میگرنی می شوند، اجتناب کنید. پس از گذشت این مدت به تدریج دیگر غذاهای دیگری را وارد رژیم خود کنید تا عوامل بروز درد را به راحتی تشخیص دهید.
روش های دیگر برای درمان میگرن
اگر به دنبال تسکین فوری درد میگرن هستید، می توانید از داروهای ضد درد موجود در بازار مصرف کنید یا زمانی را به استراحت در اتاق تاریک اختصاص دهید.
علائم تهوع و سرگیجه را نیز می توان از طریق نوشیدن تدریجی آب یا نوشیدنی پر شده با الکترولیت، مانند نوشیدنی ورزشی، برطرف کرد. خوردن شیرینی خشک یا سایر غذاها با بوی کمتر نیز در این شرایط مفید خواهند بود.
اگر درد همچنان ادامه پیدا کرد پزشک می تواند داروهایی تجویز کند که به کاهش میزان درد و تعداد دفعات آن کمک می کند.