بدن نوزاد و شیرخوار در درجه حرارت ۳۷درجه ی سانتیگراد میتواند اعمال طبیعی و شگفت آور خود را انجام دهد و کودک رشد و نمو نماید.
اگر محیط نگهداری کودک گرم باشد (بیش از ۲۲ تا ۲۴ درجه ی سانتیگراد) یا لباس زیاد به نوزاد پوشانده شود ، گرمای محیط از راه سیستم عصبی به قسمتی از مغز به نام هیپوتالاموس که مرکز تنظیم درجه حرارت بدن است منتقل میگردد.
سپس این مرکز به غدد عرق که در تمام بدن مخصوصا در سر و گردن و پشت وجود دارد پیام میفرستد که تولید عرق کنند.بنابراین عرق از مجاری بسیار ریزی که در پوست بدن وجود دارد ترشح میگردد و روی پوست بدن تبخیر میگردد و در نتیجه موجب خنک شدن بدن کودک میگردد.
اگر محیط نگهداری کودک مخصوصا در روزهای اول تولد زیاد گرم و مرطوب باشد یا لباس زیاد به تن نوزاد شود (به خصوص در فصل تابستان)یا کودک دچار تب بالا شود ، مجاری غدد عرق صورت و گردن مسدود میگردد و ترشح عرق به صورت تاول های کوچکی در پیشانی،صورت و گردن ظاهر میشود.
درمان عرق سوز :محل عرق سوز را باید در معرض هوا قرار دهید و درجه ی حرارت محیط نگهداری نوزاد را حدود ۱۹تا ۲۳درجه سانتی گراد نگهدارید.
لباس های کودک را کم کنید و در صورتیکه او دچار تب بالا است سعی نمایید با دادن داروهای پایین آورنده ی تب درجه ی حرارت بدن او را پایین بیاورید .مالیدن پماد به محل دانه های عرق سوز کمکی نخواهد کرد.
نکاتی در مورد عرق سوز شدن در کودکان :
- عرق سوز صورت در نتیجه ی گرم بودن محل نگهداری نوزاد و شیرخوار است.
- درجه حرارت محیط نگهداری کودک هنگام خوابیدن در شب یا روز باید مناسب یعنی بین ۲۲ تا ۲۴درجه ی سانتیگراد باشد و لباس آزاد به تن کودک باشد تا عرق نکند بعضی از کودکان با وجود رعایت درجه حرارت محیط و پوشاندن لباس مناسب ، باز هم عرق میکنند که در این حالت طبیعی است.
- نوزاد و شیرخوار و کودک را باید زود به زود بهتر است هرشب قبل از خواباندن حمام کنید تا بدن او بویی ندهد و شب با آرامش بخوابد.
- چون درجه حرارت بدن کودک هنگام تب یا بیماری های تب دار بالا میرود و کودک عرق میکند بنابراین هنگام تب نیز نباید لباس زیاد به تن کودک کنید و محیط نگهداری او نباید گرم باشد.
-عرق کردن بیش از حد نیز به صورت بیماری ممکن است در کودکان وجود داشته باشد.در چنین مواردی نوزاد و شیرخوار باید به وسیله ی پزشک متخصص معاینه و بررسی گردد.
منبع:کتاب من و کودک من