زرد زخم به نوعی بیماری عفونتی شایع در اطفال گفته می شود که باتریایی بوده و به شکل آسیب و ضایعات پوستی مثل نیش حشرات، خراشیدگی یا بریدگی دیده می شود. برای آشنایی بیشتر با این مشکل در این مطلب همراه ما باشید.
بیماری زرد زخم در کودکان
بیماری زرد زخم، از انواع عفونت های پوستی شدیدا مسری می باشد که اغلب در نوزادان و کودکان اتفاق می افتد. زرد زخم در حالت کلی به صورت زخم های قرمز رنگ در روی پوست به خصوص در اطراف بینی و دهان و یا روی دست و پاها مشاهده می شود. این زخم به گونه ای است که می ترکد و پوسته روی آن زرد رنگ می شود. همانطور که گفته شد این زخم مسری است و برای پیشگیری از سرایت آن آنتی بیوتیک تجویز می شود. این عفونت باکتریایی به شکل آسیب و ضایعات پوستی مثل نیش حشرات، خراشیدگی ها و بریدگی در پوست بروز پیدا می کند. این مشکل در برخی موارد ناشی از تحریک پوست با آبریزش بینی می باشد. همانطور که گفته شد زرد زخم بسیار شایع در بین کودکان به ویژه کودکان پیش دبستانی و بستانی می باشد. عفونت ناشی از این مشکل به نقاط مختلف بدن سرایت می نماید و در اثر تماس مستقیم به افراد دیگر یا لمس سطوح آلوده انتقال می یابد. بیماری زرد زخم در آب و هوای گرم و زمان بازی کردن کودکان در محیط بیشتر اتفاق می افتد.
دلایل به وجود آمدن زرد زخم
علت اصلی بروز زرد زخم باکتری هایی هستند که از راه بریدگی پوست یا زخم باز و یا نیش حشرات وارد پوست می شوند. باکتری استافیلوکوکوس اورئوس معمولا باعث ایجاد این عفونت می شود به همین دلیل به زرد زخم عفونت استاف نیز گفته می شود. در برخی موارد زرد زخم به خاطر استرپتوکوک پیوژنز می باشد که در این صورت به آن عفونت استرپ می گویند. احتمال ایجاد عفونت زرد زخم در برخی شرایط بیشتر می شود این شرایط عبارتند از:
- خشک شدن یا پوست پوست شدن پوست
- اگزما
- نیش حشرات
- عفونت های پوستی
- نیش انواع حشرات و عنکبوت
- سوختگی، ریش ریش شدن پوست، خراش و بریدگی و ساییده شدن در پوست
- خاراندن زخم یا راش پوستی که از علائم شایع این عفونت می باشد.
علائم
نشانه ها و علامت های متداول در بروز زرد زخم در کودکان، زخم های قرمز رنگی است که به راحتی پاره شده و ترشحاتی از آنها خارش شود، که در اینصورت پوسته زخم به رنگ زرد در خواهد آمد. شکل دیگری از زخم زرد به نام ایمپتیگوی بولوس نیز ایجاد می شود که از علائم آن تشکیل تاول های بزرگ روی بدن نوزادان و خردسالان می باشد. نوع پیشرفته این زخم ها اپتیما نامیده می شود که در آن زخم ها عمیق تر بوده و بسیار چرکی، پر اب و دردناک هستند و کم کم به جراحات وخیم تر تبدیل خواهند شد.
انواع زرد زخم
بیماری زرد زخم در کودکان در دو شکل تاولی و غیر تاولی وجود دارد:
- زرد زخم غیر تاولی: این نوع از این بیماری شایع تر بوده و حالت غیر تاولی و پوسته پوسته شونده دارد. عفونت در این مورد به صورت تاول های خیلی ریز می باشد که در نهایت ترکیده می شوند و به شکل لکه های قهوه ای بر روی پوست باقی می مانند که ترشحات کمی را به همراه دارد. روی زخم را روییه خرمایی یا زرد رنگ مایل به قهوه ای می پوشاند و به شکلی است که انگار روی پوست را با عسل یا شکر قهوه ای پوشانده باشند.
- زرد زخم تاولی: در این نوع از زرد زخم تاول های بزرگ که حاوی مایع زیادی هستند ایجاد می شود که در ابتدا شفاف بوده و کم کم کدر می شوند. این نوع از تاول ها زمان زیادی بدون ترکیده شدن بر روی پوست بر جا می مانند.
خطرات ناشی از این بیماری
بیماری زرد زخم در حالت معمولی خطرناک نبوده و زخم های به وجود آمده از آن وقتی عفونت جدی نداشته باشند به راحتی درمان می شوند. اما این بیماری ممکن است خطرات و عوارض نادری داشته باشد که عبارتند از:
- سلولیت یا عفونت بافت: عفونت های شدید در زرد زخم باعث تحت تاثیر قرار دادن بافت های زیر پوست شده و ممکن است وارد جریان خون یا گره های لنفاوی در بدن شوند. سلولیت در صورت عدم درمان خطر مرگ را به همراه دارد.
- مشکلات کلیوی: از انواع میکروب هایی که به خاطر زرد زخم ایجاد می شود در نهایت باعث ایجاد مشکلات کلیوی در فرد خواهد شد.
- جراحت: زخم های ایجاد شده در اثر زرد زخم ممکن است باعث ایجاد جراحت شوند.
روش های درمانی مختلف برای زرد زخم
برای درمان و بهبود زخم درد روش های مختلف پزشکی و طبیعی وجود دارد که با آنها آشنا می شویم:
-
استفاده از داروها:
در صورتی که عفونت زرد زخم خیلی کم باشد، پزشک متخصص توصیه می کند تا زخم تمیز بماند و به این روش بیماری رفع خواهد شد. اما در برخی موارد کودک نیاز به استفاده از آنتی بیوتیک ها را دارد تا بتواند با عفونت ناشی از این مشکل مقابله کند. کودک مبتلا به این مشکل تا دو روز بعد از مصرف آنتی بیوتیک باید از سایرین دور بماند تا مشکل او به دیگران انتقال پیدا نکند. دوره درمان این بیماری باید کامل شود تا عفونت مجددا عود ننماید. زرد زخم اگر سریعا تشخیص داده شود، خیلی زود درمان خواهد شد و ضایعاتی از خود برجای نخواهد گذاشت، اما در صورتیکه درمان با تاخیر باشد عفونت های عمیق تری ایجاد خواهند شد.
-
درمان به روش طبیعی:
برای درمان کردن طبیعی این مشکل موارد زیر را مد نظر قرار دهید:
- زخم را بین ۸ تا ۱۲ ساعت با استفاده از صابون آنتی باکتریال شست و شو دهید.
- بعد از هر بار شستن زخم، آن را خشک نموده و هر بار از حوله ای تمییز استفاده نمایید.
- با استفاده از پانسمان بدون سوراخ و ضد آب روی زخم را کاملا بپوشانید تا از سرایت عفونت پیشگیری شود. با کمک باندی کرپ پانسمان را در محل خود نگهدارید و از خاراندن زخم توسط کودک جلوگیری کنید.
- منطقه ی عفونی را به شکل آزاد پوشش دهید تا هوا در جریان باشد زیرا زخم برای بهبود نیاز به جریان هوا دارد. پوشاندن زخم برای پیشگیری از عفونت به دیگر قسمت های بدن کمک می نماید.
- در صورت بیشتر شدن علائم و بدحال شدن کودک به خاطر تب حتما به پزشک مراجعه نمایید.
- در زمان برروز عفونت لباس، ملافه، حوله و دیگر لوازم شخصی کودک را روزانه تعویض نمایید.
-
داروهای گیاهی به منظور درمان زرد زخم:
برخی از مهمترین داروهای گیاهی برای درمان زرد زخم در کودکان شامل موارد زیر می شود:
سرکه سفید: با استفاده از سرکه سفید ناحیه دچار عفونت شده را شست و شو داده و تمییز کنید.
آلوئه ورا: برای تسکین خارش ناشی از این مشکل از گیاه آلوئه ورا استفاده نماید. روزانه چند بار از ژل آلوئه ورا بر روی زخم ها مالیده و بعد از نیم ساعت شست و شو دهید.
سیر: یکی از مهمترین خواص سیر خاصیت ضد عفونی کنندگی آن است. برای استفاده از سیر هم می توان به عنوان خوراکی آن را مصرف کرد و هم می توان سیر را بر روی زخم مالید. کمی روغن کنجد را با مقداری سیر سرخ شده ترکیب کرده و بر روی زخم ها بمالید تا بهبود یابند.
عصاره هسته انگور: یکی دیگر از روش های درمان زرد زخم استفاده از عصاره هسته انگور می باشد. عصاره هسته انگور دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بوده و ضد باکتری است. این عصاره مثل یک ضد عفونی کننده غیر سمی باعث برطرف شدن عفونت می شود. برای استفاده از این ماده چند قطره از آن را به همراه دو قاشق آب مخلوط کنید و باا کمک پنبه دو یا سه مرتبه بر روی زخم ها بمالید. این عصاره در ابتدا امکان دارد که کمی خارش ایجاد نماید اما باعث بهبود سریع عفونت ها می شود.