معرفی شهرستان بوئین زهرا
چهارشنبه 4 تیر 1399 5:02 PM
معرفی شهرستان بوئینزهرا
اطلاعات کلی
کشور : ایران
استان:قزوین
شهرستان :بوئینزهرا
بخش:مرکزی
نام(های) قدیمی :بلوک زهرا
جمعیت: 48 هزار نفر [طبق آخرین سرشماری تا سال 1391]
زبان گفتاری : ترکی - فارسی
مذهب:اسلام، شیعه
بوئینزهرا شهری است در بخش مرکزی شهرستان بویینزهرا استان قزوین ایران.
شهرستان بوئینزهرا یکی از شهرستانهای استان قزوین ایران است. مرکز این شهرستان، شهر بوئینزهرا است و دارای شش بخش مرکزی، آبگرم، آوج، دشتابی، رامند و شال و نیزچهارده دهستان و ۳۲۰ آبادی دارای سکنهاست. جمعیت این شهرستان برابر با ۱۵۵٬۸۸۹ نفر (تا تاریخ 1390) بوده است. استان قزوین تقریباً زلزلهخیزترین استان کشوراست و شهرستان بوئین زهرا نیز لرزهخیزترین شهرستان آن[نیازمند منبع]. در سال ۱۳۴۱، زلزلهای در آن رخ داد و ۲۰٬۰۰۰ نفر جان باختند و بسياری از آثار باستانی بويين زهرا فرو ريخت. از آثار باقي مانده اين منطقه می توان به كاروان سرا هاي دوره صفويه و برج هاي خرقان اشاره كرد.
این شهرستان با وسعتی حدود ۵۹۸۸ کیلومتر مربع از شمال به شهر قزوین واز جنوب به استان مرکزی و همدان و از شرق به استان تهران و از غرب با شهرستان تاکستان هم مرز است. شهرستان بوئین زهرادر درجه اول از نظر پسته و سپس گردو و انگور کشت خوبی دارد. در این شهرستان پیاز و پنبه نیز کشت میشود. البته با توجه به آب و هوای بسیار مساعد بوئین زهرا برای کشت پسته ظرف چند سال گذشته سرمایه گذاریهای بسیار عمدهای توسط بخش خصوصی برای توسعه اراضی زیر کشت پسته در این شهرستان صورت گرفتهاست. شهر بوئین زهرا در محل تلاقی راههای قزوین به ساوه و کرج به همدان قرار دارد.
در شهرستان بوئین زهرا ایل شاهسوند نیز زندگی میکنند.
از آثارموجود درتپه هاي باستاني شهرستان بويين زهرا؛ پيشينه اي حدود 9000 سال براي اين منطقه برآورد مي شود كه از قديمي ترين مناطق ايران و جهان به شمار مي آيد. شغل اصلی مردم بويين زهرا كشاورزی است و به طور كلی آب و هوای آن معتدل خشك است. هوای مركز شهرستان، تابستان ها گرم و خشك و زمستان ها سرد است.
مشخصات جغرافیایی
جهت مشاهده در اندازه اصلی تصویر را ذخیره نمایید.
شهرستان بویین زهرا از نظر جغرافیایی در ۵۰ درجه و ۴ دقیقه درازای خاوری و ۳۵ درجه و ۴۶ دقیقه پهنای شمالی و در ارتفاع ۱۲۱۰ متری از سطح دریا قرار دارد. آب و هوای این منطقه؛ معتدل مایل به گرم وخشک است. بویین زهرا در سالهای گذشته بخشی از استان زنجان محسوب میشد، اما هم زمان با استان شدن قزوین، یکی از شهرستانهای این استان به شمار آمد. این شهرستان که در جنوب خاوری استان قزوین قرار دارد، در پی زمین لرزه شدید شهریور ماه ۱۳۴۱ - برابر با سپتامبر ۱۹۶۲ - به سختی آسیب دید، اما با تلاش پی گیر و مستمر مردم و دولت، به سرعت بازسازی شد. غالب بناها و ساختمانهای امروزی بویین زهرا بعد از زمین لرزه مزبور ساخته شدهاست. مسیرهای دست رسی به شهرستان بویین زهرا مناسب هستند و راه اصلی زنجان- قزوین از ۸ کیلومتری این شهرستان عبور میکند که از مهم ترین راههای آنها است. راههای ارتباطی بویین زهرا به شهرستانهای اطراف از نوع جادههای اصلی و آسفالتهاست به این ترتیب دست رسی این شهرستان به تهران، ساوه، قزوین و تاکستان به سهولت مقدور و میسر است. طبق سرشماری سال ۱۳۷۵ شهرستان بویین زهرا ۱۰۹۷۰۷ نفر جمعیت داشتهاست.
مکان های دیدنی و تاریخی
بسياري از آثار و مكان هاي قديمي و تاريخي شهرستان بويين زهرا در زلزله دهه چهل تخريب شد ولي مهم ترين آن ها را كاروان سراها, تپه هاي تاريخي, و برج هاي دوگانه خرقان تشكيل مي دهد.
صنايع و معادن
صنايع شهرستان بويين زهرا در دو دسته صنايع دستي و سنتي و صنايع ماشيني قابل بررسي است. صنايع دستي اين شهرستان شامل: قالي بافي و گليم بافي در شهرها و روستاهاي منطقه است و صنايع ماشيني نيز محدود به كارخانه هاي موجود در زمينه مواد غذايي و ... است.
کشاورزی و دام داری
شغل اصلی مردم بويين زهرا كشاورزی است و عمده محصولات آن ها شامل غلات، بنشن، انگور و پنبه می باشد. از عمده ترين محصولات شهرستان است. دام داري نيز در كنار كشاورزي در اين منطقه صورت مي گيرد. دام داري هاي منطقه بويين زهرا بيش تر به صورت سنتي هستند و به تازه گي برخي واحد هاي صنعتي دام داري در اين ناحيه افتتاح شده است.
وجه تسميه و پيشينه تاريخي
برخی كلمه زهرا را تبديل شده واژه «زرا» از «زر» به معنی مقدس دانسته و بويين را تركيبی از «بو» و «يين» به معنی «چشمه» و «خدا» می دانند كه روی هم «چشمه خدای مقدس» می شود که آن را متعلق به الهه آناهيتا - فرشته پاكی و آب های روان - می دانستند. در اين منطقه معبدی به نام ناهيد بوده که بعدها به «خاتون»، «بی بی»، «دختر» و … تغيير نام داده است. در کتاب «التدوين» آمده كه منظور از «زهرا» دختر «روی» صاحب ری است که بقعه اي را به دخترش بخشيد و او هم در آن جا بنايی كرد. «خرابه قلا» يا «قلعه خرابه» و تپه عظيم «برموده» در شمال ابراهيم آباد، حاکی از تمدنی كهن در اين منطقه است. دشت قزوين، «دشتابی»، «رامند» و بويين زهرا - که درجنوب استان قزوين واقع شده است- تمدنی بسيار كهن دارند. درلا به لای صدها تپه باستانی اين منطقه، می توان تمدن بزرگ و ديرينه ای به طول بيش از 9000 سال را مشاهده کرد. آثار کشف شده از جنس طلا، برنز و سفال، با نقوش شطرنجی و نقاشی حيوانات با رنگ های قهوه ای تيره، اخرايی و مايل به سبز - از حيث تنوع و تناسب در شكل و رنگ آميزی - جزو نمونه های ارزنده سفال پيش ازتاريخ اين ناحيه است.
اداره ثبت احوال شهرستان بوئین زهرا
اداره ثبت احوال شهرستان بوئین زهرا درسال 1368 هجري شمسي تاسيس وشروع به كارنمود. تعداداسناد سجلي ,ولادت تنظيم شده تاكنون 171105 نسخه مي باشد. و تعداد اسناد وفات 44146 نسخه می باشداولين سند تنظيم شده مربوط به میرزا عبداله خان صفیعی فرزند ميرزاموسی خان بود كه درتاريخ 1304/12/08 تنظيم شده است.
منابع
1.دانشنامه آزاد ویکی پدیا [www.wikipedia.org]
2.ایرانگردی ، گردشگردی [www.iran-travel.blogfa.com]
3.پایگاه خبری ایران پارتو [www.iranparto.com]
4.خبرگزاری شبستان [www.shabestan.ir]
5.اداره ثبت احوال شهرستان بویین زهرا[www.boinzahra.qazvin-nocr.ir]
6. تابناک [www.tabnak.ir]
گردآوری و بازنشر: گروه گردشگری شهر مجازی ایرانیان