اُتیسم ملکه ذهن اعضای خانوادهای است که یک عضو با اختلال طیف اُتیسم دارند. اما اُتیسم تنها چیزی نیست که شخصیت یک فرد در این طیف را تعریف میکند. هر فرد با اختلال اُتیسم مجموعهای از ویژگیهای خاص اخلاقی و رفتاری است که او را مانند همه ما، از دیگران متمایز میکند.
اوتیسم، یک اختلال در رشد است که معمولا در سه سال اول زندگی کودک خودش را نشان میدهد. امروزه از هر۵۴ تولد زنده یک کودک با اختلال طیف اُتیسم به دنیا میآید یعنی 1.5 درصد شیوع این اختلال بین متولدین جدید وجود دارد. با این که دانشمندان هنوز نتوانستهاند علت اصلی بروز این اختلال را پیدا کنند، اما مطالعات جدید نشان داده است ژن و محیط هر دو در بروز این اختلال موثر هستند.
چطور بفهمیم کودکمان اُتیسم دارد؟
بهترین زمان تشخیص اُتیسم، دو سال اول زندگی کودک است. تشخیص اختلال در این سن، ورود به فرایند درمان را آسانتر و نتایج بهتری حاصل میکند. اگر کودکی دارید که هنوز با وجود آنکه باید کلام ندارد و با اسباب بازیها بازی معنی داری نمیکند؛ روی پنجههایش راه میرود و رفتارهای کلیشهای مانند چرخیدن به دور خود و بال بال زدن و حرف نزدن در سنی که همه بچهها حرف زدن را شروع میکنند بهتر است فرآیند رشدش را توسط یک متخصص چک کنید.
داشتن هر یک از این علائم به تنهایی نشانه اتیسم نیست. اما داشتن چند علامت به صورت همزمان میتواند زنگ هشدار باشد و اگر شما هم این علامتها را دیدید، بهتر است با یک متخصص مشورت کنید.
پذیرش اختلال طیف اُتیسم، بهترین کمک است!
اتیسم، درمان قطعی ندارد. پس اگر فرزندی با اختلال طیف اتیسم دارید، بهترین راه برای بهتر و لذتبخشتر کردن زندگی او، پذیرشش با این ویژگی است. هر کودک با اختلال طیف اتیسم هم ویژگیهای منحصر بهفردی دارد که او را از بقیه افراد این طیف جدا میکند. اگر راهی برای دیدن دنیا از چشمان فرزندتان پیدا کنید، ارتباط برقرار کردن با او بسیار آسانتر میشود.
البته راههایی هست که کودکان با این اختلال هم با زندگی روزمره ارتباط برقرار کنند و استقلال بیشتری داشته باشند. یکی از این روشها، کاردرمانی است. کاردرمانی به افراد با اختلال طیف اُتیسم کمک میکند که مهارتهای شناختی، حسی و مهارتهای حرکتی بهتری داشته باشند.
کاردرمانی، برای افراد با اختلال اوتیسم یا بیش فعال روی مهارتهای بازی کردن، استراتژیهای یادگیری و خود مراقبتی تمرکز میکند. کاردرمانی همچنین میتواند مشکلات اختلال حسی را هم بهبود دهد. در کاردرمانی از بازیها و ورزشهای متفاوتی استفاده میشود که روی جنبههای مختلف مهارتهای کودک با اختلال طیف اوتیسم تمرکز دارند.
درک شدن، مهمترین نیاز کودک اوتیستیک
کودک اوتیستیک بیش از هر چیزی نیاز دارد که دیگران او را درک کنند. سایر افراد و همسالان فرد مبتلا به اوتیسم باید چگونگی ارتباط برقرار کردن با او را آموزش دیده باشند و هر فعالیتی که کودک اوتیستیک درست انجام میدهد به او پاداش دهند که این پاداشها میتواند بر مبنای تمایلات کودک باشد.
تاکنون درمان قطعی، غربالگری و پیشگیری برای اختلال اوتیسم وجود نداشته است، بنابراین والدین باید پس از اینکه تشخیص داده شد، فرزندشان به اوتیسم مبتلاست، آگاهیهای خود را درباره این اختلال افزایش دهند، کتب موجود درباره اختلال اوتیسم را مطالعه و با متخصصان این حوزه مشورت کنند تا با خصوصیات کودکان اوتیستیک بیشتر آشنا شوند و بتوانند راحتتر با آنها ارتباط برقرار کنند.