علائم و درمان انواع سرفه کودکان ؛ کدام نوع خطرناک است؟
سه شنبه 13 خرداد 1399 6:18 AM
سرفه یکی از شایع ترین علائم بیماری در دوران کودکی است که می تواند وحشتناک باشد اما معمولاً نشانه شرایط جدی نیست. سرفه یک رفلکس سالم و مهم است که به حفاظت از مجاری هوایی در گلو و قفسه سینه کمک می کند.
گاهی سرفه به مراقبت پزشک نیاز دارد ، دانستن انواع مختلف سرفه که در این بخش از نمناک به معرفی کامل آنها خواهیم پرداخت می تواند به شما کمک کند که هم در منزل به فرد کمک کنید و هم بدانید چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد.
رایج ترین انواع سرفه، عبارتند از:
سرفه پارسی:
این سرفه معمولاً باعث ورم مجاری هوای فوقانی می شود. اغلب اوقات, صدای سرفه ناشی از کروپ, حنجره و نای متورم شده می آید. در کودکان کوچک تر با خطوط هوایی کم، که اگر باد کرده باشد نفس کشیدن را برایشان سخت می کند. به دلیل تنگی راه های هوایی, کودکان کوچکتر از 3 سال در معرض خطر خروسک هستند.
سرفه ناشی از سرخک می تواند ناگهان در اواسط شب شروع شود. بیشتر کودکان مبتلا به سرخک، سرفه شان صدای بلندی دارد که اغلب پر سرو صداست. نفس کشیدنشان هم سخت و صدا دار است.
سیاه سرفه:
سیاه سرفه، یک عفونت مجاری هوایی ناشی از باکتری بوردتلا پرتوسیس است. کودکان مبتلا به سیاه سرفه یک سرفه پشت هم آنچنان سرفه می کنند که هرگز بینشان نفس نمی کشند. در پایان سرفه, آن ها نفس عمیقی می کشند که باعث ایجاد یک " صدای عمیق " مانند فریاد می شود.
علائم دیگرش عبارتند از آبریزش بینی, عطسه, سرفه خفیف و تب درجه پایین. سیاه سرفه ممکن است که در هر سنی رخ دهد, اما در نوزادان زیر 1 سال که واکسن سیاه سرفه دریافت نکرده اند، بسیار شدید است و بخشی از واکسن خوراکی فلج اطفال (دیفتری, کزاز و سیاه سرفه) است.
این بیماری بسیار واگیردار است, بنا بر این همه کودکان باید واکسن سیاه سرفه را در 2 ماهگی, 4 ماهگی, 6 ماهگی, 15 ماهگی, و 4-6 سالگی زنند.
سرفه همراه با خس خس:
اگر کودکتان در هنگام بازدم, صدای خس خس مانند ایجاد می کند, این می تواند به این معنی باشد که خطوط هوایی پایینی در شش ها ورم کرده است. این می تواند با آسم یا با برونشیولیت ویروسی اتفاق بیفتد.
خس خس سینه نیز می تواند در صورتی رخ دهد که راه هوایی پایینی توسط یک شی خارجی مسدود شود. کودکی که پس از استنشاق چیزی مانند غذا و یا یک اسباب بازی کوچک شروع به سرفه می کند باید به پزشک مراجعه کند.
سرفه شبانه:
شب ها خیلی سرفه می کنند. وقتی کودک دچار سرماخوردگی می شود, مخاط بینی و سینوس ها تخلیه می شوند و سرفه می کند. این، فقط یک مشکل معمول است اگر سرفه مانع خواب فرزندتان نباشد. آسم نیز می تواند موجب سرفه شبانه شود, زیرا خطوط هوایی در شب حساس تر هستند.
سرفه روزانه:
هوای سرد و یا فعالیت ها می توانند در طول روز باعث سرفه شوند. سعی کنید مطمئن شوید که چیزی در خانه شما مانند تهویه کننده هوا, حیوانات خانگی و یا دود (به خصوص دود تنباکو), باعث سرفه کودک نمی شود.
سرفه همراه با تب:
کودکی که سرفه می کند، تب خفیف و آبریزش بینی دارد و احتمالاً سرماخورده است. اما سرفه به همراه تب 120 درجه فارنهایت (39 درجه سانتی گراد) یا بیشتر می تواند ناشی از ذات الریه باشد، مخصوصا در صورتی که کودک ضعیف باشد و به سرعت نفس بکشد. در این مورد فوراً به پزشک خود زنگ بزنید.
سرفه همراه با استفراغ:
کودکان اغلب به قدری سرفه می کنند که باعث تحریک رفلکس تهوع آن ها می شود. همچنین کودکی که مبتلا به سرماخوردگی یا آسم است، ممکن است در صورت سرفه خلط بالا بیاورد. سرفه ناشی از سرماخوردگی به علت ویروس می تواند هفته ها طول بکشد, به خصوص اگر کودک پس از یک سرماخوردگی فورا و مجددا سرما بخورد .
آسم, آلرژی یا عفونت مزمن در سینوس ها یا مجاری هوایی ممکن است موجب سرفه طولانی مدت شود. اگر کودک شما هنوز چند هفته است که سرفه می کند, به پزشکتان مراجعه کنید.
اگر نگران سرفه کودکتان هستید، به پزشک خود زنگ بزنید. بسته به نوع سرفه، علائم دیگر و اینکه چه مدت طول کشیده است، پزشک می تواند به کودک شما کمک کند.
اغلب سرفه ها توسط ویروس ها ناشی می شود و باید فقط مسیر خود را طی کنند. گاهی اوقات ممکن است که تا 2 هفته طول بکشد. پزشکان معمولاً آنتی بیوتیک تجویز نمیکنند، زیرا این آنتی بیوتیک ها تنها بر ضد باکتری عمل می کنند.
تا زمانی که سرفه به کودک اجازه خواب نمی دهد، داروهای سرفه مورد نیاز نیستند. آن ها ممکن است به کودک کمک کنند که سرفه نکند، اما نمی توانند علت سرفه را درمان کنند. اگر از داروی سرفه بیش از حد استفاده می کنید، به پزشک بگویید تا از دوز صحیح مطمئن شود و اطمینان حاصل کنید که برای کودکتان ایمن باشد.
استفاده از داروهای ترکیبی OTC - بیش از یک دارو در آن ها هست و کودکان می توانند عوارض جانبی بیشتری نسبت به بزرگسالان داشته باشند و احتمالاً بیش از اندازه دارو مصرف کنند. این داروها برای کودکان زیر 6 سال توصیه نمی شود.
برای کمک به کودکی که سرفه می کند تا احساس بهتری داشته باشد:
همیشه به پزشک خود زنگ بزنید اگر کودک شما سرفه می کند و:
سرفه در کودکان اغلب می تواند درمان شود، یا حداقل تحت کنترل باشد، با درمان های طبیعی که شما می توانید در خانه خود آماده کنید و انجامشان دهید. در این بخش از سلامت نمناک لیستی از این درمان های خانگی آورده شده است که می توانید سعی کنید ناراحتی ناشی از سرفه کودک را کاهش دهید.
1. ماساژ:
ماساژ همیشه باعث می شود احساس بهتری داشته باشد. بدن را تحریک می کند تا همه چیز را التیام ببخشد. ماساژ برای همه سرفه ها مفید است، چه کودک شما سرفه خشک، مرطوب یا پارسی داشته باشد.
2. استراحت زیاد:
بدن وقتی در حال استراحت است، سریع تر درمان می شود. اگر کودک شما سرفه مداوم دارد، به او بگویید تا در خانه بماند و کل روز را استراحت کند. فشار کار مدرسه، رفتن به مدرسه و هر گونه ماده آلرژی زا در بیرون می تواند باعث بدتر شدن سرفه شود. هم چنین وقتی سرفه میکروب ها را پخش می کند، با این کار از گسترش عفونت به کودکان دیگر جلوگیری می شود.
3. بخور:
اگر کودکتان سرفه مرطوب دارد، با بینی و مسیرهای تنفسی ترکیب شود، تنفس مسدود شده ، بخار می تواند یک گزینه مفید باشد. هوای گرم بخار به شل شدن مخاط در مجاری هوا کمک می کند و آن را از بدن جدا می کند.
4. مرطوب کننده:
شرایط کم مرطوب می تواند خلط را در گلو و راهای هوایی خشک کند. باعث تحریک می شود که منجر به سرفه خشک می شود. استفاده از مرطوب کننده ممکن است با سرفه را درمان نکند، اما می تواند کمی آن را کم کند. پنجره ها را صبح باز کنید تا رطوبت مانع از رشد کپک در اتاق شود.
5. اسپری آب نمک / آب نمک گرم:
گرم کردن آب نمک درمانی موثر برای تسکین سرفه خشک کودکان است. آب نمک یک درمان قدیمی برای تسکین گلو درد و رفع گرفتگی بینی است.
6. مایعات زیاد:
مایعات زیادی بخورید تا مطمئن شوید که سموم به سرعت خارج می شوند. آب گرم به اندازه کافی برای نوشیدن به او بدهید تا همیشه مرطوب بماند. هم چنین آب آشامیدنی به رقیق شدن خلط کمک می کند و باعث می شود که از بدن خارج شود.
7. لامپ ساکشن:
خلط بیش از حد می تواند به انسداد مجاری هوایی به ویژه بینی منجر شود. مخاط در ناحیه بینی می تواند منجر به سرفه خشک شود.
8. غرغره:
اسپری آب نمک همیشه برای تسکین درد خوب است. اضافه کردن یک قاشق چای خوری نمک در آب گرم می تواند باعث تسکین درد گلو شود. غرغره سه بار در روز می تواند آسودگی از سرفه به همراه داشته باشد.
9. ژل ویپر راب:
ژل ویپر راب حاوی روغن گیاهی و رایحه ای است که می تواند انسداد در مجاری هوایی کودک را کاهش دهد. در اینجا می توانید از آن برای کاهش سرفه خیس و سرفه خشک استفاده کنید.
10. مکیدن آبنبات:
گلو خراشیده می تواند منجر به سرفه خشک شود. برای تسکین کودکان خود از این ناراحتی (4 سال یا بالاتر) یک آبنبات بدون قند یا یک نکه یخ در دهان آنها بگذارید. این کار باعث تسکین گلو و جلوگیری از سرفه می شود.
11. سر در موقعیت عمودی:
تنفس در زمانی که کودک سرماخورده و سرفه می کند می تواند مشکل باشد. موقعیت سر زمانی که سرفه می تواند بر ترشح یا خلط سینه از بدن تاثیر بگذارد مهم است. در حالت ایده آل، کودکانی که مبتلا به سرفه هستند باید هنگام خواب سر را در موقعیت عمودی نگه دارند تا حرکت خلط به گلو را محدود شود.
این کار از تجمع خلط در گلو و از سرفه کردن جلوگیری می کند. بالش را مرتب کنید و یا بالشی را زیر سرش اضافه کنید تا سر در موقعیت بالاتری از بقیه بدن قرار داشته باشد. این کار به پیش گیری از حمله های سرفه در شب کمک خواهد کرد.
12. فین کردن:
سرفه خیس اغلب نتیجه تجمع خلط در گلو است. اگر خالی نشود، خلط درون سوراخ های بینی می تواند از بینی به گلو حرکت کند وقتی که کودک با زور نفس می کشد و منجر به سوزش گلو می شود و در نتیجه سرفه می کند. برای جلوگیری از آن، به کودک خود کمک کنید تا فین کند.
13. تمیز بمانید:
میکروب ها به راحتی از طریق سرفه پخش می شوند. به کودک خود کمک کنید تا تمیز بماند تا از گسترش میکروب ها به کودکان دیگر در خانواده جلوگیری کند.
14. عسل:
عسل بهترین درمان خانگی برای سرفه های کودکان محسوب می شود. شامل عوامل ضد میکروبی است که به بدن برای مبارزه با سرماخوردگی کمک می کند. مزه شیرین عسل نیز به تولید بزاق کمک می کند. مقدار اضافی بزاق به رقیق شدن خلط کمک می کند. این یکی از موثرترین راه ها برای آرامش بخشیدن به سرفه است. عسل را به نوزادی ندهید که کم تر از یک سال سن دارند.
15. لیمو:
لیمو خواص درمانی دارد و به بهبود سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با بیماری و رادیکال های آزاد در بدن کمک می کند. آب لیمو با عسل (که در بالا ذکر شد) باعث ایجاد یک شربت سرفه بسیار عالی می شود.
16. زنجبیل:
زنجبیل دارای خواص ضد ویروسی است که آن را به یک روش درمانی عالی برای مبارزه با سرفه معمولی تبدیل می کند. زنجبیل دارای مزه قوی است و به همین دلیل است که ممکن است قبل از این که آن را به کودک خود بدهید، آن را با عسل مخلوط کنید.
17. سوپ مرغ:
اگر نمی خواهید به دارو تکیه کنید، یک کاسه سوپ مرغ می تواند این کار را انجام دهد. محققان دریافته اند که سوپ مرغ حاوی خاصیت ضد التهابی است. این خوراکی علائم سرماخوردگی را با تسکین گرفتگی، سرفه و گلو درد تسکین می دهد.
18. قطره سرفه:
قطره سرفه باعث آسودگی موقتی می شود. کودکانی که زیر سه سال سن دارند نباید از این استفاده کنند.
19. شیر و زردچوبه:
شیر و زردچوبه باعث تسکین فوری گلو خشک، گلو درد و آبریزش بینی می شوند. هم چنین این یکی از بهترین درمان های طبیعی برای سیاه سرفه در کودکان است.
20. مایعات گرم یا سوپ ها:
مایعات گرم به شل کردن خلط کمک می کنند که بخش های تنفس بدن را مسدود می کند. بنابراین علاوه بر بخار، شما می توانید به کودک خود نیز کمک کنید:
21. سرکه سیب:
سرکه سیب خواص ضد باکتریایی دارد و می تواند عوامل بیماری زا را در بدن بکشد. این سرکه می تواند میکروب هایی را که موجب عفونت و گلو درد می شوند را از بین ببرد. این یک درمان طبیعی موثر برای سرفه های خشک است.
22. مالیدن گردن:
استفاده از یک ماده مالش دهنده خانگی به جای نوع دارویی می تواند در مبارزه با سرفه نیز مفید باشد. در اینجا شما می توانید یکی را در خانه بسازید.
23. داروهای سرفه گیاهی:
سرفه تقریباً همیشه می تواند با داروهای خانگی درمان شود. در زیر چند راه برای درمان با داروهای گیاهی موثر برای کودکان آورده شده است. این فقط برای کودکان چهار سال و بالاتر ایده آل است.
شربت بابونه و گل ختمی:
شربت لیمو و شنبلیله:
شربت برگ گندنای و عسل:
برگ های گندنای سفید یا ماربرالیوم دارای ویژگی های خلط آوری هستند که می توانند با سرفه مبارزه کنند.
30. دانه های نیان:
دانه های Carom (ajowan caraway) یا دانه های اسقف در هند برای مبارزه با سو هاضمه و سرما خوردگی در کودکان مورد استفاده قرار می گیرند. دانه ها دارای خواص ضد میکروبی هستند که می تواند به رفع گرفتگی کمک کند. در اینجا آورده شده است که چگونه می توانید یک عصاره از دانه ها را برای مبارزه با یک سرفه تهیه کنید.
زمانی که به یک دکتر مراجعه کنید:
گنجاندن موارد غذایی زیر در رژیم غذایی کودک نیز می تواند برای درمان سرفه مفید باشد:
یکی از مطمئن ترین راه ها برای درمان سرفه در کودکان، درمان های خانگی است با این حال، مهم است که مواد اولیه را به دقت آزمایش کنید تا مطمئن شوید که این درمان ها برای کودک شما ایمن هستند. هرصورت، لازم است که شما با پزشک صحبت کنید، در صورتی که کودک سرفه های مزمن دارد.