تعداد دفعات شیردهی به نوزاد با توجه به سن او در حدود ۸ تا ۱۲ نوبت است. توصیه میشود در روزهای آغازین تولد هر ۱ تا ۳ ساعت یک بار شیردهی انجام شود.
شیردهی به نوزاد بهترین تصمیمی است که مادران برای نوزادشان میگیرند. حتما پرسشهای زیادی پیرامون نحوه تطبیق سبک زندگی خود با شیردهی نوزاد دارید. پس از زایمان سطح هورمونهای بارداری در خون کاهش مییابد و اجازه میدهد تا هورمونهای شیردهی، کار خود را از سر گیرند. آغاز شیردهی در ساعات اول تولد موجب میشود تا نوزاد از کلوستروم (آغوز) بهرهمند شود.
آغوز مایع غلیظی است که پس از تولد از پستانهای مادر جاری میشود. این مایع سرشار از آنتیبادیهاست و سیستم ایمنی بدن نوزاد را تقویت میکند. یکی از پرسشهای رایج مادران در این دوره تعداد دفعات شیردهی به نوزاد است. آیا نیاز است که از یک برنامه مشخص پیروی کنند یا هر وقت نوزاد شروع به گریه کرد باید به او شیر داد؟ در این مقاله به این سوالات پاسخ خواهیم داد.
تعداد دفعات شیردهی به نوزاد
نکات و دفعات شیردهی در روزهای آغازین تولد
- معده نوزاد هنوز خیلی کوچک است؛ بنابراین در هر مرتبه شیردهی با نوشیدن مقدار کمی شیر سیر میشود.
- نوزاد در روزهای اول تولد هر ۱ تا ۳ ساعت در روز شیر میخورد. شیردهی مکرر موجب افزایش شیر مادر و تمرین نوزاد در مکیدن و بلعیدن میشود.
- در روزهای اول، ممکن است قادر به شنیدن صدای مکیدن و بلعیدن شیر توسط نوزاد باشید.
- بیشتر نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند، نباید در چند روز اول تولد شیرخشک بخورند. اگر نگران تامین نیازهای تغذیهای نوزادتان هستید، با مشاور شیردهی یا پزشک کودک مشورت کنید تا روش صحیح شیر دادن و غلبه بر مشکلات شیردهی را دریابید.
آیا میدانید؟
بعضی از نوزادان تازه متولد شده خواب آلودند و تمایلی به خوردن شیر ندارند. از طرفی در روزهای اول بایستی هر ۱ تا ۳ ساعت به نوزاد شیر بدهید تا نیازهای تغذیهای او برطرف شود و رشدش با مشکلی مواجه نشود. بدین معنی که بایستی نوزاد را برای شیردهی از خواب بیدار کنید. میتوانید با تعویض پوشک، لمس کردن، نوازش و تعویض لباس او را به آرامی از خواب بیدار کنید تا شیر بخورد. اگردرباره میزان خوابیدن یا شیر خوردن نوزاد خود نگران هستید، مساله را با پزشک کودک در میان بگذارید.
تعداد دفعات شیردهی به نوزاد تا شش ماهگی
- همان گونه که نوزاد رشد میکند، معده او نیز بزرگتر میشود. نوزاد به تدریج قادر خواهد بود که شیر بیشتری را در هر بار شیردهی بنوشد.
- در طی چند هفته و چند ماه، فواصل بین نوبتهای شیردهی بیشتر میشود. به طور متوسط نوزادان در این سن هر ۲ تا ۴ ساعت شیر میخورند. البته برخی از نوزادان ممکن است هر ساعت نیاز به شیردهی داشته باشند و برخی دیگر که ساعات خواب طولانیتری دارند، هر ۴ تا ۵ ساعت شیر بخورند.
- تعداد دفعات شیردهی با توجه به شرایط روز متغیر است. برخی از نوبتهای شیردهی ممکن است طولانی و برخی دیگر کوتاه باشند و این کاملا طبیعی است.
- نوزادان به طور کلی در هر نوبت شیردهی به مقدار مورد نیاز خود تغذیه میکنند و بعد از سیر شدن مکیدن شیر را متوقف میکنند. نوزادان اگر به اندازه کافی شیر بخورند، پس از شیردهی حالت خواب آلود پیدا میکنند.
- نوزاد در یک شبانه روز (۲۴ ساعت) نیاز به ۸ تا ۱۲ نوبت شیردهی دارد.
تعداد دفعات شیردهی به نوزاد از شش تا ۱۲ ماهگی
- الگوی شیردهی نوزادان (مدت و دفعات شیردهی) متفاوت است. به ویژه هنگامی که آنها شروع به تغدیه با غذای کمکی میکنند، تغییراتی در برنامه شیرخوردن آنها روی میدهد.
- هنگامی که متوجه علائم گرسنگی در نوزاد میشوید، به او شیر بدهید.
- اگر نوزاد پس از تغذیه با غذای کمکی، تمایلی به خوردن شیر ندارد، پیش از غذای کمکی به او شیر بدهید.
- شیر مادر مهمترین منبع تغذیهای نوزادان تا یک سالگی است، حتی پس از شروع غذای کمکی!
شیردهی به کودک از یک تا دو سالگی
- تعداد دفعات شیردهی در روز متفاوت است. برخی از کودکان تنها قبل از خواب یا صبح زود شیر میخورند و برخی دیگر هنوز شیر بخش بزرگی از تغذیه روزانهشان را شامل میشود.
- بهتر است برای شیردهی به نوزاد مراقب علایم گرسنگی و تمایل او به شیر خوردن باشید.
نکته مهم: بعد از یک سالگی، برخی از کودکان پس از دریافت شیر مورد نیاز، مکیدن را ادامه میدهند، زیرا به آنها احساس آرامش میدهد. به همین دلیل بهتر است پس از دیدن نشانههای سیری در کودک، شیردهی را متوقف کنید. نشانههای سیری نوزاد عبارتند از:
- احساس خوشحالی و رضایت در چهره نوزاد
- توقف مکیدن و ثابت شدن فک
- بازی با نوک پستان
جمع بندی
- شیر مادر بهترین تغذیه برای نوزادان است.
- در روزهای اول تولد هر ۱ تا ۳ ساعت یکبار بایستی شیردهی انجام شود. (در صورت لزوم بایستی نوزاد را از خواب بیدار کرد)
- از ۶ تا ۱۲ ماهگی، نوزاد ۸ تا ۱۲ مرتبه در روز شیر میخورد. (هر ۲ تا ۴ ساعت)
- از ۶ ماهگی تا یک سالگی، توصیه میشود پیش از دادن غذای کمکی به نوزاد، شیردهی انجام شود. همچنان شیرمادر بخش مهمی از تغذیه نوزاد را شامل میشود.
- از یک تا دو سالگی با توجه به نیاز و تمایل کودک شیردهی انجام میشود و توصیه پزشکان این است که پس از صرف غذا به کودک شیر داده شود.
- اگر سوالاتی در مورد میزان رشد کودک یا مقدار شیر مورد نیاز او دارید با پزشک کودک مشورت کنید.