هنری که بقایش همکاری مسئولان و هنرمندان را میطلبد/ تئاتر دفاع مقدس فراموش شده است؟
جمعه 1 فروردین 1399 12:16 AM
باشگاه خبرنگاران جوان گزارش میدهد؛
به گزارش خبرنگار حوزه تئاتر گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، تئاتر دفاع مقدس هنری بدیع و تازه و یکی از هنرهای دوران دفاع مقدس است. تئاتر دفاع مقدس بیانگر رشادت ها, مقاومت ها و از خودگذشتگی هایی است که جوانان این سرزمین نشان داده اند. بنابراین این هنر است که می تواند ارزش های دفاع مقدس را به جوانان آینده منتقل کند. اگر هنری برای بیان این رشادت ها نباشد, نسل آینده چطور تاریخ کشور خود را بداند و از جوانانی که روزی خون خود را فدای مردم و خاک کشورشان کردند, درس بگیرد.
درست است که در پایان جنگ صدای گلوله و انفجار خاموش می شود؛ اما تبعات آن سال ها بر دوش مردم می ماند. این موضوع بخش مهمی از تولیدات هنری و فرهنگی یک کشور را تشکیل می دهد. جنگ خاطره خوشی را بر جای نمی گذارد و بسیاری از مردمی که با آن زندگی کرده اند, نمی خواهند درباره آن بخوانند و بشنوند؛ اما نسل آینده چه می شود؟ چه کسی باید راهنمای آنها در این مسیر باشد؟ در جهان هنر روایتگر این داستان ها می شود و نسل جوان خود را به تماشا دعوت می کند.
هنرمندانی که خود در زمان جنگ زندگی کرده اند، راویان خوبی برای آن هستند؛ اما امروز می بینیم که نسل جوان نیز در این عرصه قدم گذاشته و تلاش میکند تا بتواند راه و یاد شهدا را زنده نگه دارد. اما آیا جوانانی که جنگ را نمی شناسند و همواره آرامش کشور را دیده اند, می توانند موفق باشند؟ این سوالی است که ذهن خیلی ها را مشغول کرده اما اگر راهنما و رهبر خوبی در این راه داشته و مسئولان حمایت های خود را دریغ و جوانان را دلسرد نکنند, قطعا پیشرفت خوبی را از جوانان هنرمند شاهد خواهیم بود.
هنرمندان کشور ما در این حوزه همواره فعالیت داشته و سعی کردند دین خود را به شهدا ادا کنند؛ اما آیا مسئولان هم دین خود را ادا کرده اند؟ هنرمند با هنر خود نسلی را به فکر وادار و آنها را با سرزمین خودشان آشنا می کند، اما به تنهایی نمی تواند کار خود را عرضه کند و باید دستی یاری گر او باشد.
علیرضا همتیان کارگردان تئاتر و آثار دفاع مقدس در خصوص کمبود نمایش های ارزشی در طول سال، در گفت و گو با خبرنگار گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: بخشی از ماجرا به عدم حمایت مسئولان بازمیگردد. از خودم بحث را آغاز میکنم؛ پایان نامه فوق لیسانس من درباره جنگ و دفاع مقدس بود و وقتی به نهادهای مربوط مراجعه کردم و حمایت آن ها را برای اجرای نمایش خواستم، نهادی از من حمایت نکرد! هنرمند بدون حمایت نمی تواند اجاره سالن و دستمزد گروه را تامین کند.
وی افزود: برخی هنرمندان این حوزه کلیشه کار می کنند و مسائلی را مطرح می کنند که تاریخ آن گذشته است. من بیشتر آثاری را کار می کنم که به تبعات جنگ اشاره دارد نه به خود جنگ. حتی نمایش هایی با گرایش عروسکی نیز در حوزه دفاع مقدس کار کرده ام و در آنها نیز به صورت مستقیم به جنگ اشاره نکردم. باید مسائل را به روز رسانی کرد. تا زمانی که کلیشه ای با موضوع دفاع مقدس برخورد کنیم، بیننده ای نخواهیم داشت.
همتیان با اشاره به اینکه برخی مردم دوست ندارند از جنگ بشنوند, گفت: ممکن است برخی مردم خاطره خوبی از جنگ نداشته باشند. به نظر من اتفاقاتی که در طول هشت سال دفاع مقدس رخ داد, چیز کمی نبود و افراد جامعه باید از آن باخبر باشند ولی باید به تبعات آن هم اشاره کنیم.
او ادامه داد: ما نمی توانیم بمباران شیمیایی را درک کنیم و هنوز تبعات آن را در زایمان مادران و مردم شهر سر دشت می بینیم. این مسائل باید دیده و گفته شود اما کار در این حیطه نیاز به گفتن یا علی از سوی بسیاری از مسئولان و دست اندرکاران هم دارد. در کشورهای دیگر هم همین گونه است؛ برای نمونه در آلمان هنوز موزه هایی از جنگ دارند و این نشان می دهد کشورهایی که دچار جنگ بودند، خاطراتی از آن را برای مردم خود زنده نگه می دارند تا نسل جوان بدانند در تاریخ کشورشان چه رخ داده است.
همتیان با اشاره به اینکه جنگ یک واقعه تاریخی است که باید آثار آن حمایت شود, بیان کرد: بسیاری از مسئولان در این زمینه فقط شعار میدهند. برای نمونه من اجرایی با موضوع دفاع مقدس در تهران داشتم که در شرایط نامناسبی روی صحنه رفت. از من دعوت شد تا نمایش خود را در تهران اجرا کنم؛ اما در اجرای تهران به جای دغدغه اجرا بیشتر دغدغه اسکان و تبلیغات کار را داشتم و در اجرای جشنواره فتح خرمشهر نمایش ما فدای عدم امکانات سالن شد. مسئولان سالن مناسب برای اجرای آثار در نظر نمی گیرند. حتی به نظر من نباید اجاره ای دریافت کنند؛ هنرمندان علاقه به فعالیت در زمینه دفاع مقدس دارند ولی باید مشکلات آنها رفع شود