معرفی مشاهیر همدان
سه شنبه 27 اسفند 1398 1:56 PM
مشاهیر همدان شامل افراد متعددی می شود که هر یک در زمینه ای خاص شهرت داشته اند؛ شعرا، دانشمندان، فیسلوف ها و … . اگر پیش از این تاریخ و جغرافیای همدان را دوره کرده و با جاذبه های گردشگری این شهر آشنا شده اید، جای دارد که با مشاهیر همدان نیز آشنا شده و مشهورترین آن ها را بشناسید.
مشهورترین شخصیت در همدان، باباطاهر عریان است که در اواخر قرن چهارم به دنیا آمده و هم اکنون نیز آرامگاه وی در همین شهر قرار دارد. وی از عارفان و شاعران بزرگ همدان است که دو بیتی هایی عالی و زبانزد دارد.
میرزاده عشقی از شعرای بنام ایران زمین است که در سال 1273 هجری شمسی در همدان به دنیا آمد. وی تحصیلات ابتدایی خود را در یکی از مکتب خانه های همدان گذرانده و بعد از آن در آموزشگاه الفت و نیز مدرسه آلیانس، تحصیلات خود را تکمیل نمود. او بر ادبیات فارسی و نیز ادبیات فرانسه مسلط بوده و آثاری خواندنی و جذاب در کارنامه خود دارد.
داور همدانی، عارف و شاعر شهر همدان است که نام اصلی او سید کاظم حسینی بوده و در سال 1300 هجری شمسی متولد شده است. وی در شهر همدان به تحصیل پرداخته و زمانی که به شاعری روی آورد، آزاد همدانی را به عنوان استاد خویش انتخاب کرد. وی در کنار آزاد همدانی، مسیر رشد و تعالی خود را طی کرده و توانست در سال 1325 هجری شمسی، یعنی زمانی که تنها 25 سال سن داشت؛ نخستین اثر خود به نام روان الوند، را منتشر سازد. همین طور وی 5 سال بعد، یعنی در سال 1330 هجری شمسی، روزنامه تاریخ را منتشر ساخت.
یکی از بلندپایگان عرفان همدان، ابوالعلی حسن بن احمد بین محمد بن سهل بن سلمه ملقب به ابوالعلی حسن عطار همدانی است. وی در سال 488 هجری قمری دیده به جهان گشوده و در نوجوانی به کسب علم پرداخت. او به بغداد و شهرهایی چون خراسان و اصفهان سفر کرد. زمنی که دوباره به همدان بازگشت، به تدریس قرآن پرداخته و در سال 569 هجری قمری نیز دار فانی را وداع گفت.
پیشنهاد مطالعه: سوغاتی های همدان
مفتون همدانی، شاعر و عارف نامی ایرانی است که در شهر همدان به دنیا آمده و هم اکنون نیز آرامگاه وی در همین شهر قرار دارد. وی در سال 1268 هجری قمری به دنیا آمده و در سال 1330 نیز جان باخته است. رشد وی در زمینه شعر و عرفان به زمانی مربوط می شود که پدر او یعنی سید آقا کبریایی فوت کرد. پس از فوت پدر، وی تحت نفوذ شمس العرفا قرار گرفته و مشق علم و ادب نمود. او دوران تحصیلات خود را در زمینه نجوم و ریاضیات سپری کرده و شاعری را نزد مظهر همدانی تکمیل کرد.
زمانی که جنگ جهانی دوم بالا گرفت، او نیز دست به یک سری فعالیت های آزادی خواهانه زده و به این سبب دستگیر شد و مدتی زندانی و مدتی نیز در تبعید بود. اما بعد از آن که مفتون همدانی از تبعید رهایی یافت، به شدت به شاعری روی آورده و هر آن چه در این سال ها محبوس داشته بود، از سینه رها ساخت.
یکی دیگر از شعرای شهر همدان، میرزا یعقول الستی، ناهید همدانی است. او در سال 1266 هجری شمسی در شهر همدان دیده به جهان گشوده و علی رغم علاقه خود به شعر و شاعری، مجبور شد که پس از فوت پدرش که تاجری نامدار بود، امور تجارت را به عهده بگیرد. او در این مقطع شاعری را در کناره های ذهنش خاموش ساخته و در سال 1307 به یک شغل دولتی مشغول شد. اما پس از آن که دوران اشتغالش در تهران به پایان رسید، توانست به علاقه قبلی خود یعنی شاعری بازگردد. او که پیش تر نیز نزد غمام همدانی شعر و ادبیات را آموخته بود، پس از بازنشستگی این راه را ادامه داده و آثار ارزشمندی از خود بر جای گذاشت.
از دست ندهید: معرفی غذاهای همدان
یکی از مشهورترین غزل سرایان همدانی، را باید غمام همدانی بدانیم. وی در سل 1253 متولد شده و دوران تحصیلات ابتدایی خود را نزد پدر، حجت الاسلام سید یوسف مجتهد همدانی سپری کرد. پس از آن نیز برای دنبال کردن فقه، اصول و فلسفه و نیز ادبیات اهتمام گذاشت. او توانست در سال 1289 هجری شمسی انجمن ادبی همان را تاسیس نماید و آثار زیادی نیز از وی برجای مانده است.